Skip to main content

Πάσχα στο χωριό με self test στο χέρι; Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, ωστόσο αυτό θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα

Το στοίχημα της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα είναι αυτό που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, αφού η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης έχει δημιουργήσει προσδοκίες στους πολίτες να τη γιορτάσουν στα χωριά τους, κάτι που δεν κατάφεραν πέρυσι λόγω της καραντίνας.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα, ωστόσο αυτό θα είναι σίγουρο βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και του τι θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι.

Αυτό το διάστημα τα αρμόδια υπουργεία καταρτίζουν το σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούν να γίνουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες βασικό ρόλο έχουν τα self tests. Ο ακριβής τους ρόλος δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι σε περίπτωση ελέγχου στις πύλες εξόδου των νομών οι πολίτες να μπορούν να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το σχέδιο, που αυτή τη στιγμή είναι ακόμη στα χαρτιά, καθώς προέχει η εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες δέκα ημέρες, προβλέπει πως στην έξοδο για την περιφέρεια θα γίνονται δειγματοληπτικοί μεν, σαρωτικοί δε, έλεγχοι για να διαπιστώνεται πως οι εκδρομείς έχουν αρνητικό self test έως και 48 ώρες πριν από την έξοδο. Αυτό θα είναι και το «διαβατήριο» για να περάσει κάποιος τα διόδια και να κάνει, μετά δύο χρόνια, το λεγόμενο «Πάσχα στο χωριό».  

Στο τραπέζι έχει πέσει και ένα ακόμα σενάριο, το οποίο όμως έχει πολλά δομικά προβλήματα. Να επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό ίδιου χρώματος, ώστε, για παράδειγμα, «καθαρές» περιοχές να μην επιβαρυνθούν από πιο βεβαρημένες. Το πρόβλημα εδώ είναι διπλό: Εάν η Αθήνα είναι στο «κόκκινο», όπως είναι τώρα, αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει πως θα απαγορευτεί η έξοδος για πολλές περιοχές που είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από την Αττική, δημιουργώντας εκδρομείς δύο ταχυτήτων.

Επιπλέον, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγήσει σε έξοδο προς συγκεκριμένα μέρη και να επιβαρύνει δυσανάλογα συγκεκριμένες περιοχές. Παράδειγμα: Εάν η Αττική είναι «κόκκινη», να μπορεί να πάει κάποιος στην επίσης «κόκκινη» Αχαΐα, αλλά όχι στην «πράσινη» Αρκαδία, επιβαρύνοντας περισσότερο συγκεκριμένους νομούς. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό να εφαρμοστεί και για πρακτικούς λόγους, καθώς ο κάθε πολίτης δεν θα μπορεί να επιλέξει να πάει στον τόπο καταγωγής του ή εκεί που διατηρεί σπίτι. Ολα τα παραπάνω αυτή τη στιγμή είναι σχέδια επί χάρτου και όχι οριστικές αποφάσεις, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική καμπύλη των επόμενων δέκα ημερών.  

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι επιστήμονες, να ζήσουμε ένα Πάσχα όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται και όχι σαν το περσινό.

Self tests στο λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα τα self tests παράλληλα με τον επικουρικό τους ρόλο στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, φαίνεται πως γίνονται, ευρύτερα, το βασικό εργαλείο για το ξεκλείδωμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Τις πληροφορίες που διακινούνταν τα τελευταία 24ωρα, επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό χαρακτήρισε την αρχή της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία χάρις στα self tests ως επιτυχημένη και προανήγγειλε επέκταση του μέτρου των υποχρεωτικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, έως τέλος της εβδομάδας, σε λιανεμπόριο, μεταφορές, διανομείς φαγητού.

Αναφερόμενος στα self test ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά πόσο «μεγάλη είναι η χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας» και συμπλήρωσε πως «αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό».