Skip to main content

Λέκκας για Κρήτη: Έως τα 5,2 Ρίχτερ μπορούν να φτάσουν οι μετασεισμοί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ ο σεισμός των 5,8 Ρίχτρ ήταν κατά πάρα πιθανότητα ο κύριος και αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Η μετασεισμική ακολουθία που αναμένεται στην Κρήτη θα ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ εκτίμησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος», ενώ όπως είπε στο Mega αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

«Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να υπερβούν και τους 5 βαθμούς, να φτάσουν το 5,1 -5,2 Ρίχτερ» σημείωσε συμφωνώντας με την εκτίμηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Έκανε λόγο μάλιστα για κοινή εκτίμηση όλων των Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με το μέγεθος των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

 

 

 



«Κυρίαρχο στην περιοχή είναι οι μετασεισμοί, οι οποίοι μπροστά στα μάτια μας γκρέμιζαν σπίτια τα οποία είχαν υποστεί κάποιες βλάβες. Οι μετασεισμοί αυτοί κάνουν την κατάσταση αρκετά επικίνδυνη για τους κατοίκους όταν κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και στα χωριά που υπέστησαν βλάβες» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, αμέσως μετά τον σεισμό συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. «Καταλήξαμε ότι ο σεισμός των 5,8 ή 6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Ποτέ δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε μια μετασεισμική ακολουθία» κατέληξε.