Skip to main content

Λέκκας: Για ποιον λόγο ξέσπασαν φέτος τόσες φωτιές και δεν έσβηναν (vid)

Η ξηρασία που υπήρχε βοήθησε στη ραγδαία εξάπλωση των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την απουσία υγρασίας.

Τους λόγους για τους οποίους αντιμετωπίσαμε το πλήθος όλων αυτών των πυρκαγιών, αδυνατώντας μάλιστα να τις σβήσουμε παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, στον ελληνικό αλλά και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο, έτσι ώστε να έχουμε εύκολη έναρξη των πυρκαγιών», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Από εκεί και πέρα, βεβαίως στην κάθε περίπτωση υπάρχει και διαφορετική αιτία. Μπορεί να είναι εμπρησμός, μπορεί να είναι αμέλεια, μπορεί να είναι αυτανάφλεξη, μπορεί να είναι όμως και μια φωτιά η οποία έχει μπει από φυσικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολλές οι πυρκαγιές. Καθημερινά εκδηλώνονται δεκάδες και βεβαίως εδώ δοκιμάζονται τα πάντα» είπε επισημαίνοντας πως σε δοκιμασία ειδικότερα τίθενται όλα τα συστήματα, το επιχειρησιακό, όσοι σπεύδουν στο μέτωπο της φωτιάς κτλπ.

Η ραγδαία εξάπλωση των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον κο Λέκκα οφείλεται φυσικά στην ξηρασία που υπήρχε, στις υψηλές θερμοκρασίες και την απουσία υγρασίας σε φυτά και έδαφος εντούτοις εκτιμά περαιτέρω πως το περιβάλλον ήταν προετοιμασμένο και ώριμο να διευκολύνει την επέλαση των πυρκαγιών.

Αναλυτικότερα, εκτιμά πως η φωτιά δεν βρήκε εμπόδιο σε καθαρισμένα- επιμελημένα δάση ούτε είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσει το δάσος να αντισταθεί στην μετάδοση των πυρκαγιών και την ολοκληρωτική καταστροφή.