Skip to main content

Λέσχη ΑΠΘ: Τριτοκοσμικές εικόνες που προσβάλλουν το πανεπιστήμιο

Η εικόνα που απαντάται καθημερινά, με εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες να συνωστίζονται σε ατελείωτες ουρές δεν περιποιεί τιμή για το πανεπιστήμιο

Δεν ξέρω εάν οφείλεται σε αδιαφορία ή ανικανότητα η τριτοκοσμική και λίαν επικίνδυνη κατάσταση η οποία επικρατεί στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ας επιλέξει ο πρύτανης, ποιο από τα δύο ισχύει, ο οποίος είναι και εκ του θεσμικού ρόλου του, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης. Όμως, η εικόνα που απαντάται καθημερινά, με εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες να συνωστίζονται σε ατελείωτες ουρές, περιμένοντας υπομονετικά, ενίοτε υπό βροχή, μία ή ακόμη και δύο ώρες μερικές φορές, προκειμένου να παραλάβουν το πακέτο με το φαγητό τους, προφανώς δεν περιποιεί τιμή για το πανεπιστήμιο. Επιπλέον είναι εξευτελιστικό για τα ίδια τα παιδιά.

Διαβάστε: Στη βουλή οι ουρές έξω από τη λέσχη του ΑΠΘ μετά από δημοσίευμα της Voria.gr

Πέραν αυτών, εγκυμονεί και κινδύνους και μάλιστα πολύ σοβαρούς. Ο πρώτος κίνδυνος έχει να κάνει με τις τυχόν επιπτώσεις από την παραβίαση των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την covid-19. Οι φοιτητές κολλάνε ο ένας με τον άλλον καθώς η ουρά απλώνεται κάποιες φορές ως και σε εκατοντάδες μέτρα. Ναι, τα παιδιά που περίμεναν χθες στην ουρά ξεπερνούσαν τα χίλια άτομα και η αναμονή τους για ένα πιάτο φαγητό κόντευε τις δύο ώρες.

Διαβάστε: ΑΠΘ: Ταλαιπωρία υπό βροχή για τους φοιτητές στη λέσχη - Ουρές για μία ακόμη ημέρα (video)

Ωστόσο, ο σοβαρότερος κίνδυνος αφορά το ενδεχόμενο κάποιου τροχαίου δυστυχήματος. Η ΠΦΛ βρίσκεται ως γνωστό στη συμβολή δύο ταχείας κυκλοφορίας αυτοκινητοδρόμων, της Κ. Καραμανλή και της 3ης Σεπτεμβρίου. Λόγω του συνωστισμού πολλά παιδιά αναγκάζονται να κατέβουν στο οδόστρωμα. Επίσης, στο σημείο δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά κιγκλιδώματα και επιπλέον, η ουρά των φοιτητών εκτείνεται κάποιες φορές, ακόμη και έως το Πολυτεχνείο, διασχίζοντας δηλαδή την 3η Σεπτεμβρίου.

Οι ευθύνες των πρυτανικών αρχών καθώς και της διοίκησης της ΠΦΛ είναι προφανείς, αλλά ουδείς, απ' ότι φαίνεται, είναι διατεθειμένος να τις αναλάβει. Κανείς δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να γίνουν τα αυτονόητα. Δηλαδή για να λειτουργήσουν και άλλες γραμμές διανομής φαγητού, πέρα από τις δύο, που σύμφωνα με πληροφορίες λειτουργούν έως τώρα. Επίσης, θα μπορούσε να λειτουργήσει και η άνω Λέσχη, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Εκτός εάν δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Αλλά, ακόμη και εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπεύθυνες γι' αυτό είναι οι πρυτανικές αρχές οι οποίες όφειλαν να τα έχουν όλα στην εντέλεια κατά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Είχαν όλο το χρόνο να προετοιμαστούν, αλλά, καθώς φαίνεται, δεν έπραξαν τα δέοντα. Ας το κάνουν τουλάχιστον τώρα, πριν να είναι αργά.