Skip to main content

Λέσβος: Προειδοποιητικές βολές από το λιμενικό σε μυστηριώδες πλοίο με ρότα προς Τουρκία

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να στήσουν σκηνικό προβοκάτσιας. Τι αναφέρουν, τι λέει η ελληνική πλευρά για το περιστατικό.

Σκηνικό προβοκάτσιας επιχειρούν να στήσουν εκ νέου τα τουρκικά ΜΜΕ, μεταδίδοντας ότι σκάφος του ελληνικού Λιμενικού σώματος άνοιξε πυρ εναντίον αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Τενέδου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, όταν άνοιξε πυρ το ελληνικό σκάφος, τότε επενέβησαν δύο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού και το ανάγκασαν να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα, στο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν 18 μέλη πληρώματος, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, και τρεις Τούρκους πολίτες.

Η ελληνική πλευρά δίνει ωστόσο μια διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα, διαψεύδοντας τους τουρκικύς ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές το μεσημέρι του Σαββάτου, πλοίο με σημαία Κομόρες, που κινείτο στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου, με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια, δεν σταμάτησε σε κλήσεις του ελληνικού Λιμενικού, αλλά ούτε και στις ηχητικές προειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα, συνεχίζοντας την πορεία του.

Τότε, οι άνδρες του Λιμενικού έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το συμβάν

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης εντόπισε το Ro-Ro πλοίο "ANATOΛΙΑΝ" σημαίας Κομόρες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέσβου, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

Στη συνέχεια, ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

Ταυτόχρονα, για το περιστατικό με το ανωτέρω πλοίο ενημερώθηκαν εγγράφως από το Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι τουρκικές Αρχές, προκειμένου για τις δικές τους ενέργειες.

Φωτογραφία Αρχείου