Skip to main content

Λειαντικά made in Θεσσαλονίκη δίνουν… λάμψη στη βιομηχανία

Η Τεχνολειαντική των αδερφών Σαράντου παράγει εδώ και 29 χρόνια βιομηχανικά λειαντικά και εξάγει σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Βαλκάνια

Με τα προϊόντα της δίνει… λάμψη στη βιομηχανία. Από τη μεταλλουργία και την επιπλοποιία μέχρι τα φυσικά πετρώματα και τη ναυτιλία προσφέρει λύσεις λείανσης, που εξασφαλίζουν ένα καλό φινίρισμα και αναδεικνύουν έτσι την ποιότητα των βιομηχανικών προϊόντων. Σε καμπίνες ανελκυστήρων, σε προπέλες πλοίων και σε ανοξείδωτους εξοπλισμούς στην εστίαση μέχρι σε καρέκλες και σε… νεροχύτες, η Τεχνολειαντική των αδερφών Σαράντου, που παράγει εδώ και 29 χρόνια βιομηχανικά λειαντικά στη Θεσσαλονίκη, έχει βάλει το… χεράκι της.

Μάλιστα, φροντίζει να εντάσσει την καινοτομία στα προϊόντα της, που περιλαμβάνουν από δίσκους κοπής και τροχούς λείανσης μέχρι ιμάντες λείανσης και δίσκους καθαρισμού. Έτσι, πρόσφατα δημιούργησε έναν καινοτόμο τροχό που επιτρέπει την υποβρύχια λείανση και τον είδε με υπερηφάνεια να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της προπέλας ενός τάνκερ στη Βενεζουέλα, ενώ εμπνεύστηκε έναν «έξυπνο» τροχό παλαίωσης ξύλου, που δίνει τη διαφορετική αυτή υφή στα ξύλινα έπιπλα με τριπλάσια ταχύτητα, όπως λένε τα δύο αδέρφια.

Η εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και τα Βαλκάνια. Στοχεύει δε στην επόμενη πενταετία να αυξήσει τις εξαγωγές της από το 20% που είναι σήμερα επί του τζίρου της στο 50%. Στα επόμενα σχέδιά της είναι η εξόρμηση στη Γαλλία, δρομολογεί την ενίσχυση της παρουσίας της σε Ιταλία και Γερμανία, ενώ γενικότερα ενδιαφέρεται για τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, όπου υπάρχει ζήτηση για τα βιομηχανικά λειαντικά της. Σήμερα η Τεχνολειαντική διαθέτει 1.000 κωδικούς εκ των οποίων το 90% παράγεται στη μονάδα της στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης. Η δε παραγωγή της αφορά σε ποσοστό 60% με 70% τον κλάδο της μεταλλουργίας, σε ποσοστό 20% το κομμάτι του ξύλου και το υπόλοιπο τα φυσικά πετρώματα. Η Τεχνολειαντική, που απασχολεί συνολικά 19 άτομα, έχει εξειδίκευση στους τροχούς λείανσης και μεγάλη τεχνογνωσία στη λείανση των ανοξείδωτων επιφανειών, ενώ ασχολείται και με την κατασκευή μηχανημάτων γύρω από το αντικείμενό της. «Ό,τι γυαλίζει σε ένα μέταλλο έχει υποστεί λείανση» εξηγούν οι αδερφοί Σαράντου.

Από το 1991 στα βιομηχανικά λειαντικά

Ο Δημήτρης Σαράντου, με σπουδές στα λογιστικά, αλλά έντονες επιρροές από τον μηχανολόγο μηχανικό πατέρα του, ήταν αυτός που έκανε το πρώτο βήμα με την Τεχνολειαντική. Η εταιρεία προϋπήρχε υπό άλλη μορφή και άλλη ιδιοκτησία από το 1978, πουλήθηκε όμως στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 στην οικογένεια Σαράντου και ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στην ιστορία της από το 1991. Αρχικά ο μόλις 21 ετών Δημήτρης Σαράντου μπήκε μαζί με τη μητέρα του στον επιχειρηματικό στίβο, αφού είχε πρώτα εργαστεί και εκπαιδευτεί στην εταιρεία και στα λειαντικά, προτού αυτή πουληθεί. Ο ίδιος είδε από νωρίς την προοπτική που υπήρχε στο εν λόγω πεδίο. Στην αρχή η δραστηριότητα του αφορούσε μόνο την εγχώρια αγορά, ενώ από το 1993 άρχισε να παίρνει αντιπροσωπείες ξένων εταιρειών, με πρώτες και σημαντικές μια γερμανική και μια ελβετική. Το παραγωγικό κομμάτι όμως ήταν αυτό που θα πρωταγωνιστούσε στην επιχείρηση.

Τα πρώτα χρόνια ο βασικός πελάτης της Τεχνολειαντικής ήταν η επιπλοποιία που γνώριζε μεγάλη άνθιση, αλλά και η αργυροχρυσοχοΐα, ενώ σταδιακά η εταιρεία άρχισε να διευρύνει το πελατολόγιό της και με άλλους κλάδους. Το 1997 ξεκίνησε και τις εξαγωγές, αρχικά από την Κύπρο και την Τουρκία και με το πέρασμα των χρόνων ενίσχυσε το εξωστρεφές της κομμάτι.

Οι επενδύσεις και η εξωστρεφής αντιμετώπιση της κρίσης

Το 2001 στην επιχείρηση έκανε την είσοδό του ο αδερφός του Δημήτρη Σαράντου, Στράτος, ο οποίος, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη διοίκηση επιχειρήσεων, μπήκε δυναμικά στο διοικητικό κομμάτι, αλλά και στις πωλήσεις. Ήδη άλλωστε και όσο σπούδαζε αφιέρωνε χρόνο στην Τεχνολειαντική και μάθαινε από τον μεγαλύτερο αδερφό το αντικείμενο, προετοιμάζοντας και τα δικά του βήματα στην εταιρεία. Το 2004 η επιχείρηση μεταφέρθηκε από άλλο σημείο της ΒΙΠΕΘ στις σημερινές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, 2.600 τ.μ., και επένδυσε στη δημιουργία παραγωγικής γραμμής ιμάντων λείανσης.

Το 2008 άρχισε να αισθάνεται τους κραδασμούς της διεθνούς κρίσης κυρίως μέσα από τους εξαγωγείς πελάτες της, ενώ μετά ήρθε η ελληνική κρίση να ταρακουνήσει την εγχώρια βιομηχανία. Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα δύο αδέρφια προχώρησαν σε νέες συνεργασίες, στράφηκαν περισσότερο στον κλάδο της μεταλλουργίας, άνοιξαν νέες αγορές, ενώ άρχισαν να αναπτύσσουν και να διευρύνουν το εμπορικό τους δίκτυο σε όλη τη χώρα, σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Στόχος μας είναι με την ολοκλήρωση του εμπορικού μας δικτύου και αφού δημιουργηθεί μια σταθερή βάση να τη χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειάς μας. Καταφέραμε να μείνουμε κερδοφόροι μέσα στην κρίση, χωρίς περικοπές και απολύσεις» λένε στη Voria.gr ο Δημήτρης και ο Στράτος Σαράντου, που σε μια επόμενη φάση θέλουν να δημιουργήσουν και ιδιόκτητα υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα.

Η επόμενη γενιά της Τεχνολειαντικής έχει αρχίσει ήδη να μαθαίνει τη δουλειά, με τον έναν από τους δύο γιους του Δημήτρη Σαράντου, τον Κωνσταντίνο, που έχει σπουδάσει οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, να εργάζεται ήδη στην επιχείρηση, ενώ έπεται και συνέχεια.