Skip to main content

Λίφτινγκ στα πεζοδρόμια στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Πρόκειται για εργασίες αναβάθμισης στα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην οδό 30ης Οκτωβρίου

Λίφτινγκ σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης ξεκίνησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, προχωρώντας σε εργασίες αναβάθμισης στα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους κατά μήκος της παραλιακής και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην οδό 30ης Οκτωβρίου.

Ήδη τα συνεργεία του εργολάβου έχουν ξεκινήσει να εργάζονται επί της οδού 30ης Οκτωβρίου, μπροστά από το πάρκο της ΧΑΝΘ, με το τμήμα του πεζοδρομίου από το ύψος απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο έως και το ύψος της Γ΄ Σεπτεμβρίου να έχει αποκλειστεί με σιδεριές.

Πρόκειται για ένα έργο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που έχει στόχο τη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση της περιοχής, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς κίνησης των πεζών, τη διευθέτηση της στάθμευσης των οχημάτων και την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους κατά μήκος της λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου, από την πλευρά των οικοδομικών μονάδων και απέναντι από τη Νέα Παραλία, και 30ης Οκτωβρίου από την πλευρά του πάρκου ΧΑΝΘ. Σε ό,τι αφορά στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αφορούν στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου έως την οδό Φιλοποίμενος.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου θα ισχύσουν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

- Άρση της απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης στο τμήμα της οδού 3ης Σεπτεμβρίου από την οδό Βασιλέως Γεωργίου έως τη Μεγάλου Αλεξάνδρου με κατεύθυνση προς τη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η στάθμευση θα γίνεται εντός εσοχής που θα διαμορφωθεί, ενώ οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας θα μετατραπούν σε δύο, πλάτους 3,35μ. έκαστη.

- Μετατροπή του βοηθητικού δρόμου που συνδέει τη Βασιλέως Γεωργίου με τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, με όριο ταχύτητας τα είκοσι χλμ/ώρα.

- Αλλαγή της διατομής του τμήματος της Μεγάλου Αλεξάνδρου από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου έως την ανώνυμη οδό που συνδέει τη Βασιλέως Γεωργίου με τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου από πέντε λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,67μ. σε πέντε λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,30 μέτρων.

- Μετατροπή της οδού Αιμιλίου Ριάδη σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, με όριο ταχύτητας τα είκοσι χλμ/ώρα και υπερύψωση του οδοστρώματος για τη δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας.

- Διαμόρφωση του κόμβου στη συμβολή των Μεγάλου Αλεξάνδρου – Αιμιλίου Ριάδη και Γκύζη, ώστε να αποτραπεί πλήρως η παράνομη στάθμευση και να διοχετεύεται η κυκλοφορία στην οδό Γκύζη.

- Επανασχεδιασμός της διατομής της οδού Γκύζη με στάθμευση και στις δύο πλευρές της οδού εντός των καθορισμένων εσοχών στάθμευσης και λωρίδα κυκλοφορίας 3,20μ.

- Μετατροπή του δρόμου που ενώνει την οδό Λύτρα με την οδό Γκύζη (πάροδος Λύτρα) σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας τα 20 χλμ/ώρα, υπερύψωση του οδοστρώματος για τη δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας και καθορισμός του τμήματος της παρόδου Λύτρα ως μονόδρομου με φορά κίνησης προς την οδό Λύτρα.

- Διαμόρφωση του τμήματος της οδού Λύτρα από την οδό Βασιλέως Γεωργίου έως τη Μεγάλου Αλεξάνδρου με διαπλατύνσεις στις γωνίες των πεζοδρομίων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πεζών και τον εγκιβωτισμό της στάθμευσης. Η στάθμευση θα επιτρέπεται και στις δύο πλευρές της οδού, ενώ θα καταργηθεί η εκ περιτροπής στάθμευση.

- Τοπική διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στις διασταυρώσεις των οδών Χατζή και Φιλοποίμενος με τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου για τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας πεζών και ΑμεΑ.