Skip to main content

Λιγότεροι φέτος οι εισακτέοι σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Διεθνές - Πόσοι εισάγονται ανά Τμήμα (πίνακες)

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τόσο μεγάλη μείωση στον αριθμό των εισακτέων - Ο αντίκτυπος στα τρία πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κ. Μακεδονίας

Λιγότεροι κατά 9.021 θα είναι φέτος οι εισακτέοι στα ΑΕΙ της χώρας σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 77.415, το 2020 ήταν 77.970 και το 2019 είχε ανέλθει σε 78.335. Φέτος είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τόσο μεγάλη μείωση στον αριθμό των εισακτέων.

Η μείωση επηρεάζει τα περισσότερα Τμήματα των ΑΕΙ της χώρας αν και σε κάποια, κυρίως περιφερειακών πανεπιστημίων, υπάρχουν επιμέρους αυξήσεις. Παράλληλα το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο υπάρχει μόνο μια αλλαγή η οποία αφορά την απουσία του τμήματος Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που το ίδιο το Ίδρυμα ζήτησε να συγχωνευτεί με άλλο Τμήμα.

Η μείωση των εισακτέων έχει αντίκτυπο και στα τρία πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως, δε, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο ΑΠΘ οι εισακτέοι είναι λιγότεροι κατά 545, ανέρχονται συνολικά σε 5.851 έναντι 6.396 πέρυσι. Από τα συνολικά 42 Τμήματα, στα 23 παρατηρείται μείωση εισακτέων με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στα Τμήματα Θεολογίας καθώς και στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Αντιθέτως, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι εισακτέοι είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα, μειωμένοι μόνον κατά 16, από τους 1.748 το 2021 σε 1.732 φέτος. Από τα εννέα Τμήματα του ΠΑΜΑΚ, στα πέντε υπάρχει μείωση από τρεις έως επτά θέσεις ενώ στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής οι εισακτέοι αυξάνονται κατά δέκα.

Σημαντική μείωση εισακτέων, κατά 807 θέσεις, καταγράφεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Από τις 5.776 το 2021 μειώνονται στις 4.969. Από τα 31 Τμήματα του ΔΙΠΑΕ μείωση εισακτέων σημειώνεται στα 13, από 14 έως 185 θέσεις, ενώ στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (στις Σέρρες) οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 14.