Skip to main content

Λίμνη βάθους 60 μέτρων σχηματίστηκε στο πρώην ορυχείο Αμυνταίου και αλλάζει το τοπίο

Σύμφωνα με ειδικούς, με τον ρυθμό που αυξάνονται τα ύδατα, η επιφάνεια της λίμνης θα διπλασιαστεί και αναμένεται να προσεγγίσει τα 130 μέτρα.

Μια πρώτη γεύση για το πώς θα είναι τα λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας μετά από λίγα χρόνια, μπορεί κανείς να πάρει βλέποντας σήμερα το πρώην ορυχείο Αμυνταίου.

Σημειώνεται πως το εν λόγω ορυχείο δεν ξαναλειτούργησε μετά τη μεγάλη κατολίσθηση του 2017.

Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υπόγειων υδάτων, τα οποία αντλούνταν κατά τη λειτουργία του ορυχείου. Χαρακτηριστικό είναι το ότι πριν τη δημιουργία του ορυχείου, οι αγρότες του τότε κάμπου, έβρισκαν πανεύκολα νερό. Από τότε που σταμάτησε η άντληση, το νερό άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια του εδάφους, γεμίζοντας την... τρύπα του ορυχείου.

Οι ποσότητες νερού είναι τόσο μεγάλες, που κάλυψαν ένα σημαντικό κομμάτι της επιφάνειας του παλιού ορυχείου σχηματίζοντας μία λίμνη. Χαρακτηριστικό είναι, το ότι το μέγιστο βάθος της λίμνης ξεπερνά σήμερα τα 60 μέτρα και αλλάζει τη μορφολογία όλου του τοπίου!

Σύμφωνα με ειδικούς, με τον ρυθμό που αυξάνονται σήμερα τα ύδατα, η επιφάνεια της λίμνης θα διπλασιαστεί, ενώ το μέγιστο βάθος αναμένεται να προσεγγίσει τα 130 μέτρα. Υπολογίζεται ότι υπήρχαν ημέρες όπου η στάθμη ανέβαινε 5 εκ. κάθε ημέρα, ενώ σε επίπεδο μήνα υπολογίζεται ότι η αύξηση της στάθμης μπορεί να είναι 50 εκατοστά (λόγω της μείωσης του ρυθμού). Ήδη, για να κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις οι ειδικοί της ΔΕΗ, διασχίζουν τη λίμνη με βάρκες. Ανοίγει έτσι ο ορίζοντας, να αναπτυχθεί και τουριστικά η περιοχή, αφού πλέον ο Δήμος Αμυνταίου θα έχει όχι 4, αλλά 5 λίμνες.

Πηγή: e-ptolemeos.gr