Skip to main content

Link Technologies: Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που έφερε την τηλεματική στις συγκοινωνίες

Με εμπνευστή τον Γιάννη Δαμιανό άνοιξε έναν νέο δρόμο για ΟΑΣΘ και ΟΑΣΑ, εφαρμόζοντας λύσεις τηλεματικής στη διαχείριση του συγκοινωνιακού τους έργου

Συνέβαλε στη δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος διαχείρισης στόλου και real time ενημέρωσης των επιβατών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες των Φιλιππίνων. Σχεδίασε και υλοποίησε το σύστημα διαχείρισης οχημάτων του Bus Rapid Transit στην Μπανγκόγκ, ενώ προμηθεύει με λογισμικό για την τηλεματική διαχείριση συγκοινωνιακού έργου και το Χονγκ Κονγκ. Η Link Technologies είναι η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που σύστησε πριν από 20 χρόνια τον όρο «τηλεματική» στην Ελλάδα με αιχμή τις συγκοινωνίες, αφήνοντας το καινοτόμο αποτύπωμά της σε μια σειρά από μεγάλα έργα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών στην ελληνική, αλλά και στην ασιατική αγορά.

Με εμπνευστή και δημιουργό τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Γιάννη Δαμιανό ήταν αυτή που το 2004 άνοιξε έναν νέο δρόμο για τον ΟΑΣΘ, εφαρμόζοντας το πρώτο σύστημα τηλεματικής για τη διαχείριση του συγκοινωνιακού του έργου- από τον έλεγχο των δρομολογίων των λεωφορείων και τον εντοπισμό της θέσης τους, μέχρι τη διαχείριση της βάρδιας των οδηγών, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο του κλιματισμού - το οποίο μάλιστα βραβεύθηκε ως ένα από τα πέντε καλύτερα ευρωπαϊκά, πάνω και από το αντίστοιχο του Λονδίνου. Το έργο όμως που αποτέλεσε για τη Link Technologies την πιο απαιτητική πρόκληση μέχρι στιγμής ήταν αυτό στον ΟΑΣΑ. Άλλωστε, κλήθηκε να εφαρμόσει το σύστημα τηλεματικής της για τη διαχείριση 2.100 οχημάτων στο πλαίσιο του μεγαλύτερου πρότζεκτ της τόσο από αριθμό λεωφορείων όσο και πολυπλοκότητας.

Μεταξύ των έργων που έχει υλοποιήσει η εταιρεία είναι η εφαρμογή των τηλεματικών της συστημάτων σε 12 ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα, αλλά και στα ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και άλλων πόλεων. Μάλιστα, όπως λέει στη Voria ο Γιάννης Δαμιανός, στην τραγωδία στο Μάτι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ήταν τα πρώτα που έφτασαν στο σημείο ακριβώς λόγω της έξυπνης τηλεματικής υποστήριξης που διέθεταν. Παράλληλα, σημαντική είναι η συμβολή της Link Technologies και σε εφαρμογές έξυπνων πόλεων όπως για παράδειγμα τηλεματικά συστήματα απορριμματοφόρων από τη Θέρμη και την Καλαμαριά μέχρι το Αγρίνιο, αλλά και συστήματα για την τηλεματική διαχείριση δημοτικών πάρκινγκ.

Σήμερα, πέραν των τηλεματικών της έργων στις συγκοινωνίες, σχεδιάζει και κατασκευάζει δικά της υδρόμετρα για την εξ αποστάσεως μέτρηση της κατανάλωσης νερού και τη μετάδοση των πληροφοριών σε ένα κέντρο ελέγχου. Το εν λόγω πρότζεκτ υλοποιείται σε συνεργασία με βέλγικη επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για το υδραυλικό σκέλος, τη στιγμή που η Link Technologies αναλαμβάνει το ηλεκτρονικό. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες πιλοτικές εφαρμογές σε Θέρμη και Λαγκαδά, με την προοπτική να φαίνεται πολύ σημαντική, δεδομένου του κυβερνητικού σχεδιασμού για την τοποθέτηση έξυπνων υδρομέτρων σε όλους τους δήμους.

Το όραμα του Γιάννη Δαμιανού

Η Link Technologies, που σήμερα απασχολεί 60 άτομα, όλα υψηλού επιστημονικού επιπέδου, από προγραμματιστές μέχρι συγκοινωνιολόγους, ήταν το όραμα ενός ανθρώπου, του Γιάννη Δαμιανού. Σε ηλικία μόλις 19 χρονών βρέθηκε να σπουδάζει με υποτροφία ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συνεχίζοντας με ένα μεταπτυχιακό στα ηλεκτρομαθηματικά στο πανεπιστήμιο Stevens. Ο γάμος του με Σκωτσέζα τον οδήγησε στη Σκωτία και σε μια μεγάλη ευκαιρία, σε μια θέση στην IBM στα 25 του χρόνια. Σε ηλικία μόλις 28 χρονών ήταν διευθυντής στο Center of Competence του τεχνολογικού κολοσσού στο Winchester, ενώ έκανε και το διδακτορικό του με αντικείμενο τα ηλεκτρονικά συστήματα και τις τηλεπικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο του γειτονικού Southampton. Συνολικά έμεινε στη Μεγάλη Βρετανία 16 χρόνια, όταν όμως άνοιξε μια θέση επικεφαλής στην εταιρεία Digital Tech για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη δεν το σκέφτηκε στιγμή. Άλλωστε, η μεγάλη αγάπη της οικογένειάς του για την Ελλάδα έκανε την επιλογή αυτή μονόδρομο. Το 1991 όλοι μαζί εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και το 1993 ο Γιάννης Δαμιανός ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία με την επωνυμία Link Systems, η οποία πουλήθηκε το 2001. Έναν χρόνο αργότερα προχώρησε στην ίδρυση της Link Technologies, της πρώτης εταιρείας τηλεματικής στην Ελλάδα, που έμελλε να είναι το πρότζεκτ μιας ζωής.

«Η Link Technologies έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και δεν την απαρνιέται. Μπορεί δε επάξια να σταθεί απέναντι σε μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου. Μάλιστα, η ειδοποιός της διαφορά με τις υπόλοιπες είναι πως αναπτύσσει τόσο το λογισμικό όσο και το hardware των συστημάτων της» εξηγεί ο δημιουργός της.

Η επόμενη γενιά της Link Technologies προετοιμάζεται ήδη, καθώς ο ένας από τους γιους του Γιάννη Δαμιανού ασχολείται ενεργά με την επιχείρηση. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, το επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι στην ευρωπαϊκή αγορά, που αποτελεί και ένα από τους μεγάλους στόχους του μέλλοντός της.