Skip to main content

Λύνοντας το κυπριακό μέσω του... ενεργειακού

Ουσιαστικές εξελίξεις θα δρομολογηθούν από τα τέλη του 2023 και μετά. Όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στις 3 από τις 4 εμπλεκόμενες χώρες

Η Άγκυρα πλέον μιλά ανοικτά για συνδιαχείριση της ενεργειακού πλούτου της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου – του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου. Και πρέπει να είναι κανείς «κουφός», για να μην την ακούει. Κι ο «Τειρεσίας», αποδεδειγμένα, δεν είναι. Προ ημερών, στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, ο εδώ πρεσβευτής της (κατά τη διάρκεια μιας μικρής κι άτυπης συνάντησης) έκανε λόγο για την προώθηση του ισραηλινού αερίου μέσω του λιμανιού της Μεσίνας (Τουρκία), της Αλεξανδρούπολης (Ελλάδα – ΤΑΡ), αλλά και των κατεχομένων της Κύπρου. Ανεπίτρεπτο; Ναι, αλλά ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων, «στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συναινέσει στην συνδιαχείριση με τους τουρκοκύπριους». Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να το προχωρήσουν μέχρι εκεί που δεν πάει και πλέον δεν το κρύβουν.

Εννοείται ότι λίγο μετά, η Λευκωσία απάντησε – πάντα ατύπως, γιατί επισήμως εννοείται ότι αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται ποτέ - πώς δεν μπορεί να θέτει τους όρους η Άγκυρα, αν προηγουμένως δεν αποδεχθεί (και κατά συνέπεια, δεν αναγνωρίσει) ως κυρίαρχο κράτος στο νησί την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Τούρκοι, επ' αυτού, «κάτι» ψελλίζουν για απλή αναφορά σε «island», αντί «state», όταν πρόκειται για την Κύπρο, στην όποια συμφωνία γίνει με το Ισραήλ. Εννοείται ότι η Λευκωσία τέτοια λύση δεν την συζητά και κάπου εκεί βρισκόμαστε αυτή την ώρα.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, φαίνεται ότι συζητά όλα τα ενδεχόμενα με τους Τούρκους – αυτό είναι βέβαιο, πλέον. Υπό την έννοια ότι τη δουλειά της θέλει να κάνει, σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό ζήτημα. Εξ ου και τα πολλά πήγαινε - έλα Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι μέσα στο Μάιο θα πάει στην Ιερουσαλήμ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επισήμως, η ατζέντα αφορά στο παλαιστινιακό. Ανεπισήμως, το ενεργειακό θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους, μην έχετε καμία αμφιβολία επ' αυτού.

Όλα δείχνουν ότι ουσιαστικές εξελίξεις σ' αυτό το μέτωπο θα δρομολογηθούν από τα τέλη του 2023 και μετά. Όταν, δηλαδή, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στις τρεις από τις τέσσερις εμπλεκόμενες χώρες (δηλαδή σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο). Ως γνωστόν, οι πρώτες κάλπες στήνονται τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Λευκωσία κι ακολουθούν σε απόσταση μερικών μηνών και οι άλλες δυο. Ο «Τειρεσίας» αντιλαμβάνεται ότι «έχουν πέσει μεγάλα (αμερικανικά) μέσα», για να πιεσθούν η ελληνική και η κυπριακή πλευρά ότι «έφτασε η ώρα για μια λύση». Πού; Στο κυπριακό. Γιατί μόνο έτσι θα λυθεί και το ενεργειακό, το οποίο «καίει» τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, για έναν λόγο: της απεξάρτησης της ΕΕ από την Μόσχα. Είδατε που στο τέλος της ημέρας «όλα δένουν»;