Skip to main content

Λύση για τις εξωτερικές εγκαταστάσεις ρεύματος των υγειονομικών καταστημάτων

Το θέμα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε καταστηματάρχες στην πλατεία Αριστοτέλους - Τι προβλέπει η τροπολογία στο ν/σ του υπουργείου Υγείας

Λύνεται οριστικά το πρόβλημα με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης κοινοχρήστων χώρων που έχουν παραχωρηθεί για χρήση σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίζεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε καταστηματάρχες στην πλατεία Αριστοτέλους που αναγκάστηκαν να ξηλώσουν τις εξωτερικές ηλεκτρολογικές συνδέσεις που είχαν εγκαταστήσει, υπό την απειλή διακοπής ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ μετά από εισαγγελική παραγγελία. Μάλιστα ένας εκ των καταστηματαρχών είχε οδηγηθεί και στο να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του, ενώ αρκετοί καταστηματάρχες έκαναν λόγο για μεγάλη απώλεια εσόδων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που περιλαμβάνεται στο άρθρο 9 του νομοσχέδιου και την οποία ανέδειξε ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, βασική προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση να ανταποκρίνεται στους κανόνες και τις προδιαγραφές και να πιστοποιείται από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου η οποία είχε αποστείλει επιστολή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, επισημαίνοντας το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθεί η τροπολογία:

Άρθρο 9

Εγκατάσταση ηλεκτρικών συσκευών και επέκταση ηλεκτρικής εγκατάστασης σε κοινόχρηστους χώρους

Στο άρθρο 20 του ν. 4067/2012 (Α’ 79), περί κατασκευών σε δημόσιους κοινούς χώρους, προστίθεται παρ. 7 ως εξής:

«7. Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση, η επέκταση ηλεκτρικής εγκατάστασης, υπέργεια ή υπόγεια, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) για την ηλεκτροδότηση κοινοχρήστων χώρων που τους έχουν παραχωρηθεί για χρήση. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται βάσει μελέτης συνταχθείσας από  διπλωματούχο μηχανικό αντίστοιχής ειδικότητας, εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου και πραγματοποιείται από αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 101195/17.9.2021 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Β’ 4654) και το εκάστοτε ισχύον πρότυπο του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.».

Στο άρθρο 21 του ν. 4067/2012, περί προσωρινών κατασκευών σε ιδιωτικούς χώρους παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση και σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και σε καταστήματα που χρησιμοποιούν νόμιμα κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ΚΥΕ επιτρέπεται και η χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης, φωτισμού, καθώς και ανεμιστήρων. Οι συσκευές αυτές είναι κατάλληλες για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, φέροντας την κατάλληλη σήμανση.».