Skip to main content

Λύση στο προσφυγικό - σύσφιξη σχέσεων με ΕΕ επιδιώκει ο Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι πέραν κάθε διαπραγμάτευσης για την Τουρκία

Την ελπίδα για λύση στο προσφυγικό ζήτημα αλλά και σύσφιξη των σχέσεων με την Ε.Ε. εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από τις Βρυξέλλες προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα επιτύχουμε τον στόχο μας να δώσουμε μία λύση στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.. Πρέπει να δούμε πώς θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά και να έχουμε οφέλη και οι δύο ήπειροι», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

Σημείωσε ακόμη ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι πέραν κάθε διαπραγμάτευσης για την Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη.

Οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία αργά χθες το βράδυ κατά το δείπνο εργασίας.

Το περιεχόμενο της κοινής θέσης στην οποία κατέληξαν μεταξύ τους οι «28» την Πέμπτη κινείται πολύ κοντά στις γραμμές της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο δεν έχει αλλαγές στη διατύπωση του σημείου για την ενταξιακή διαδικασία -δηλαδή υπογραμμίζεται ο σεβασμός του διαπραγματευτικού πλαισίο.

Εάν ο Νταβούτογλου έχει αντιρρήσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.