Skip to main content

Λύση στο πρόβλημα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων της Κλεάνθους

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρενέβη, προκειμένου οι παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους 20, όπου εδρεύουν πέντε σχολεία

Λύση στο θέμα που είχε ανακύψει με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος επί της οδού Κλεάνθους στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης έδωσε με παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρενέβη, σε συνεργασία και συνεννόηση τόσο με το Δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να υλοποιηθεί το έργο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησής του, αλλά και χωρίς να επηρεαστεί η σχολική καθημερινότητα, όπως ζητούσαν οι γονείς των μαθητών.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρενέβη, προκειμένου οι παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους 20, όπου εδρεύουν πέντε σχολεία (2ο και 4ο Γυμνάσιο, 20ο ΓΕΛ, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης), να γίνουν μόνο στη διάρκεια των θερινών μηνών, όταν δεν γίνονται μαθήματα.

«Με τη λύση που δίνουμε, διασφαλίζουμε την υλοποίηση του έργου που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος. Ικανοποιούμε λοιπόν, το αίτημα των γονέων να μη μεταφερθούν οι μαθητές σε άλλα σχολεία, αλλά να συνεχίσουν τα μαθήματά τους απρόσκοπτα. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα άφηνε να χαθεί για το σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους στην Κάτω Τούμπα, η ευκαιρία να αναβαθμιστεί συνολικά, με την αξιοποίηση πόρων ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ και να καταστεί ένα σύγχρονο βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σεβόμενοι τις ανησυχίες των γονέων και των εκπαιδευτικών, διασφαλίσαμε ότι οι εργασίες μπορούν να υλοποιηθούν τμηματικά όταν δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στο σχολείο με πλήρη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Κοινός στόχος όλων μας, είναι η δημιουργία  καλύτερων, σύγχρονων σχολείων, που αναβαθμίζουν το μαθησιακό περιβάλλον και τις συνθήκες εκπαίδευσης και σέβονται τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση και ενσωμάτωση εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ακόλουθα κτίρια:

-ΚΤΙΡΙΟ 1: 2ο Γυμνάσιο Τούµπας (δόμηση 1.570 τ.µ.).

-ΚΤΙΡΙΟ 2: 4ο Γυμνάσιο Τούµπας (δόμηση 1.570 τ.µ.).

-ΚΤΙΡΙΟ 3: 20ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης (δόμηση 1.012 τ.µ.).

-ΚΤΙΡΙΟ 4: 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο & 1ο Πειραματικό Λύκειο (δόμηση 1.340 τ.µ.).

-ΚΤΙΡΙΟ 5: Γυμναστήριο (δόμηση 962,70 τ.µ.).

Τα σχολικά κτίρια κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο έγινε μελέτη και σχεδιασμός ώστε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ενεργειακές απαιτήσεις και η χαμηλή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται να καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές (εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών συστημάτων µε εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού - net metering).

Οι επεμβάσεις που προγραμματίζονται περιλαμβάνουν:

1.Θερμομόνωση και εγκατάσταση φυτεμένου δώματος.

2.Αντικατάσταση των κουφωµάτων µε νέα.

3.Τοποθέτηση σταθερών σκιάστρων στις όψεις των κτιρίων.

4.Εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης σε όλα τα κτίρια µε γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.

5.Αλλαγή του συστήματος διανομής θερμότητας σε όλα τα κτίρια µε εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων χαμηλών θερμοκρασιών.

6.Εγκατάσταση νέου τύπου φωτιστικών σωμάτων υψηλής απόδοσης σε όλους τους χώρους και συστήματος ελέγχου φωτισμού µε βάση τις στάθμες φυσικού φωτισμού και την παρουσία ατόμων.

7.Εγκατάσταση νέου τύπου φωτιστικών σωμάτων υψηλής απόδοσης στον περιβάλλοντα χώρο.

8.Ενσωµάτωση φωτοβολταϊκών συστημάτων µε πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πλαίσια και διάταξη τύπου net-metering συνολικής ισχύος 88,5 kWp.

9.Βιοκλιµατικές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο για συνολική βελτίωση του μικροκλίματος, αξιοποίηση του προσανατολισμού και μείωση του φαινομένου της αστικής νησίδας. Συγκεκριμένα προβλέπονται εκτεταμένες ζώνες πρασίνου µε φυτεύσεις (96 νέα δέντρα και 2.595 θάμνοι), περιοχές µε διαπερατά δάπεδα, βιοκλιματικά σκίαστρα, προστατευμένοι χώροι ανάπαυσης και αναψυχής, προστατευτικά μεταλλικά στοιχεία από βορινούς ανέμους κλπ.

10.Εγκατάσταση συστήματος κεντρικού ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας µε ειδικές εξόδους πληροφόρησης για τις ενεργειακές παραμέτρους και προβολής Η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στο συγκρότημα, μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων θα είναι 2089 MWh/έτος (μείωση σε σχέση µε την υπάρχουσα κατάσταση κατά 79,8%). Η μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται ίση µε 425,2 tn/έτος (μείωση σε σχέση µε την υπάρχουσα κατάσταση κατά 62,9%).