Skip to main content

Λύση στο πρόβλημα σύνδεσης των δήμων Νέας Ζίχνης και Βισαλτίας Σερρών από την ΠΚΜ

Πράσινο φως από την Περιφέρεια για την κατασκευή της γέφυρας που θα συνδέσει τους οικισμούς ένθεν κι ένθεν του ποταμού Στρυμόνα.

Σήμερα, περιοχές των Σερρών είναι αποκομμένες ουσιαστικά μεταξύ τους, καθώς για να συνδεθούν η μία με την άλλη, στις δυο όχθες του ποταμού, οι οδηγοί πρέπει να κάνουν περιπορεία περίπου 50 χιλιομέτρων.

Επί χρόνια οι κάτοικοι των οικισμών του δήμου Νέας Ζίχνης: Μαυρόλοφος, Δραβήσκος, Μύρκινος και Δήμητρα στη μια πλευρά του Στρυμόνα και του δήμου Βισαλτίας: Μαυροθάλασσα, Άγιος Δημήτριος, Ευκαρπία, Τράγιλος και Αχινός στην άλλη είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να μεταβούν από το ένα χωριό στο άλλο εξαιτίας της ανυπαρξίας γέφυρας, μήκους κάτω των 300 μέτρων.

Στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε την κατακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της γέφυρας, προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ. Και μάλιστα, ο ανάδοχος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι για να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο, το έργο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την περιοχή, διότι, όπως τόνισε θα αποκαταστήσει ένα μείζον πρόβλημα σύνδεσης και θα αλλάξει άρδην τα οικονομικά δεδομένα, αφού οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν πλέον να μεταβαίνουν πιο γρήγορα στις Σέρρες, αλλά και στη Δράμα, διανύοντας τη μισή απόσταση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο νομός Σερρών είναι κομμένος στη μέση».

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε μάλιστα ότι το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τους αγρότες της περιοχής, καθώς πολλοί έπρεπε να διανύουν 50 χλμ. περιπορείας για να μπορούν να δουλέψουν στα χωράφια. Ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε επίσης ότι η κατασκευή της γέφυρας, συνδυαστικά με άλλα έργα που υλοποιούνται για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, θα συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική θωράκισή της από πλημμυρικά φαινόμενα. Η κατασκευή της γέφυρας εξάλλου θα συνοδευτεί κι από εκτεταμένους καθαρισμούς στον κάτω ρου του Στρυμόνα, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή δρόμων στις δυο πλευρές της γέφυρας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γέφυρας είναι:

- Πλάτος 13,5 μέτρα και μήκος 278,3 μέτρα.

- Οδική πρόσβαση στην περιοχή του δήμου Νέας Ζίχνης 298 μέτρα.

- Οδική πρόσβαση στην περιοχή του δήμου Βισαλτίας 436 μέτρα.

- Η γέφυρα θα έχει δυο λωρίδες κυκλοφορίας και δυο λωρίδες έκτακτης ανάγκης, αλλά και πεζοδρόμια.