Skip to main content

Λιβάνιος: Η εισβολή των social media έχει φτιάξει έναν νέο κόσμο

Σε ερώτηση για το πως εξετάζεται η διαχείρηση της απλής αναλογικής, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε πως το θέμα θα συζητηθεί στις εκλογές.

Στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού των μέσων αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στο υπουργείο Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στον δημοσιογράφο Βασίλη Κωστούλα κατά τις εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
 
Ερωτηθείς για το κατά πόσο ο πολίτης είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένος εν μέσω της εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία αλλά και των fake news, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι υπάρχει ένας μεγεθυντικός φακός που καλύπτει τα πάντα. «Ο επιταχυντής μεταφέρει μια είδηση από τη μια άκρη της γης στην άλλη σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα. Η εισβολή των social media έχει φτιάξει έναν νέο κόσμο και πρέπει σε αυτόν να προσαρμοστούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.
 
Αναφερόμενος στη «στροφή» των παραδοσιακών ΜΜΕ, σημείωσε ότι αυτά προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα προσπαθώντας να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό. «Σχεδόν όλα τα κανάλια έχουν ιστοσελίδες, σχεδόν όλες οι εφημερίδες έχουν μια πληρέστατη ηλεκτρονική έκδοση. Το δίλημμα είναι μεγάλο γιατί τα δεδομένα είναι προσιτά σε όλους και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν πηγή ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά. «Ικανοποιήθηκε η ανάγκη του κόσμου για ενημέρωση», συμπλήρωσε, λέγοντας ωστόσο ότι λείπει από τα social media η δυνατότητα δευτερογενούς ανάλυσης της πληροφορίας.
 
Ερωτηθείς για το ρεύμα των social media και το πώς προ ετών συνέβαλε στην ανάδειξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε:
 
«Η "έκρηξη" των social media στην Ελλάδα συνέπεσε με την αρχή της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συνέχεια ενός ιστορικού κόμματος με ρίζες στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι ΑΝΕΛ ήταν ένα κόμμα που ιδρύθηκε λίγο πριν τις εκλογές του 2012. Κατάφεραν χάρη στα social media να αποκτήσουν ένα ποσοστό 10,5%, όντας ένα κόμμα που μεγάλωσε και εκτοξεύτηκε μέσα στο διαδίκτυο. Η μείωση και κατόπιν η εξαφάνιση του ωστόσο ήταν τόσο ραγδαίες όσο και η άνοδος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια από τις μνημονιακές πολιτικές, μπόρεσε να τις καρπωθεί "αγκαλιάζοντας" ένα κομμάτι της τάσης που τότε υπήρχε στα ΜΚΔ αλλά και στον κόσμο».
 
Ο ίδιος επισήμανε ότι τα social media επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και ενόψει εκλογών. «Αυτό μπορούν να το εκμεταλλευτούν "τρίτοι παίκτες". Τρίτοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και αποτελεσματικά το εκλογικό σώμα πριν τις εκλογές, κυρίως μέσω κατευθυνόμενων διαφημίσεων», σημείωσε σχετικά.
 
Για την απόφαση να «κοπεί» από το Twitter και το Facebook ο Trump τόνισε ότι «αυτό ήταν λίγο μετά τα όρια της κανονικότητας, όπως την θέλουμε» ενώ πρόσθεσε: «Οι θέσεις κάποιου που κατέχει αξίωμα πρέπει να κρίνονται από το ίδιο το εκλογικό σώμα παρά οριζόντια από την εταιρεία που διαχειρίζεται ένα Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης. Μπαίνουμε όμως στη λογική "ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες"».
 
Σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ήρθαν καινοτομίες σε αυτήν. «Το κομμάτι της καλύτερης ενημέρωσης κοινού και πολιτών, κατά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, έχει σχεδόν επιλυθεί» είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ηλεκτρονική ψήφος μπορεί επί του παρόντος να χρησιμοποιηθεί σε μη εθνικού επιπέδου εκλογές ή τοπικές εκλογές, όπως π.χ. εκλογές συνδικαλιστικών οργανώσεων ή συμβούλια διοίκησης Πανεπιστημίων.
 
«Η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει τον Ιούνιο του 2023. Έχουμε άλλα δύο και πλέον χρόνια σκληρής δουλειάς. Το θέμα της απλής αναλογικής θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα των εκλογών» υπογράμμισε ο υφυπουργός.