Skip to main content

Λιβανός: Η ΚΑΠ πρέπει να είναι μοχλός εισδοχής νέων στη γεωργία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να «αποτελεί μοχλό εισδοχής νέων ανθρώπων στη γεωργία και όχι αποτροπή»

Την άποψη ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα πρέπει να «αποτελεί μοχλό εισδοχής νέων ανθρώπων στη γεωργία και όχι αποτροπή» εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά την τοποθέτησή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι «η ΚΑΠ πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία και όχι σκληρό γραφειοκρατικό σύστημα χωρίς ουσιαστικά κίνητρα για τον αγροτικό κόσμο» υπογραμμίζοντας ότι «στόχος όλων μας είναι η επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας στο Λουξεμβούργο».

Σύμφωνα με τον ίδιο η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμη ενώ χρειάζεται να «λαμβάνει υπόψη της τις διαφορετικές ανάγκες, τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού τοπίου και της αγοράς αγροτικών προϊόντων», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. «Η ΚΑΠ» πρόσθεσε «πρέπει να είναι συμβατή με το μακρόπνοο σχέδιο της Ένωσης για τις αγροτικές περιοχές. Να αποτελεί μοχλό εισδοχής νέων ανθρώπων στη γεωργία, όχι αποτροπή. Να αποτελεί έμπνευση για τους αγρότες όχι φόβητρο επιβολής κυρώσεων».

Τέλος, ο κ. Λιβανός έκανε αναφορά στις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα ζητήματα που εκκρεμούν για να κλείσει η συμφωνία για την ΚΑΠ, ενώ μιλώντας για τα ζητήματα της ασφάλεια των τροφίμων, τόνισε: «Η πανδημία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει πλέον τις κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες, θέτοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας προτεραιοτήτων την διασφάλιση επάρκειας και ποιότητας τροφίμων εντός του πλαισίου της πράσινης μετάβασης» και συμπλήρωσε «Είμαστε αυτό που τρώμε. Και αν τρώμε καλά και θρεπτικά τρόφιμα δεν είμαστε μόνο εμείς υγιείς, αλλά και ο πλανήτης μας καθίσταται πιο υγιής. Αυτή είναι η σειρά που πρέπει να προσέξουμε».