Skip to main content

Λιβανός: Ξεχωριστή η συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζει την Ελληνίδα αγρότισσα ως «αφανή ήρωα που στήριζε την οικογένεια» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας

συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας στην οικογένεια και τον αγροτικό χώρο, τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λιβανός στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι αγρότισσες, οι γυναίκες της υπαίθρου με τους πολλαπλούς τους ρόλους, της μητέρας, της παραγωγού, της επιχειρηματία, κρατούν τις οικογένειες αλλά και συνδέουν την κοινότητα», υπογραμμίζοντας πόσο «ξεχωριστή και καθοριστική είναι η συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας, τόσο στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνοχής όσο και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας».

Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός χαρακτηρίζει την Ελληνίδα αγρότισσα ως «αφανή ήρωα που στήριζε την οικογένεια όχι μόνο εμμέσως κρατώντας το σπιτικό αλλά και έχοντας ενεργό ρόλο στο χωράφι, εργαζόμενη ωστόσο τις περισσότερες φορές - στο κατά κύριο λόγο πατριαρχικό περιβάλλον των περασμένων δεκαετιών - εντός του οικογενειακού πλαισίου χωρίς εργασιακά δικαιώματα».

Μιλώντας για το σήμερα καθώς και για το μέλλον της γυναίκας αγρότισσας ο κ. Λιβανός σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «σήμερα ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά, μπορούν όμως να γίνουν πολλά ακόμα βήματα» καθώς «ανοίγονται νέες προοπτικές για την Ελληνίδα αγρότισσα. Βγαίνει στο προσκήνιο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, επιχειρεί, καινοτομεί. Και τελικά είναι αυτή που κρατάει στα χέρια της τη σκυτάλη του λαϊκού πολιτισμού μας, την οποία παραδίδει στα παιδιά και στην κοινότητά της. Εργάζεται με τον ίδιο ζήλο, σε σκληρές συνθήκες, αλλά και με πείσμα, αφοσίωση και όνειρα».

Και καταλήγει: «Έχω συναντήσει πολλές επιτυχημένες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Γυναίκες που αποτελούν παράδειγμα για πολλούς άντρες. Βεβαίως και θέλουμε να γίνουν περισσότερες και γι΄ αυτό τις στηρίζουμε και στεκόμαστε στο πλευρό τους».

Στοιχεία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) το 44,84% των αγροτών στη χώρα μας είναι γυναίκες (296.154) έναντι του 55,15% (364.205) που είναι άνδρες.

Οι επαγγελματίες γεωργοί στη χώρα μας αριθμούν 304.131. Από αυτούς, οι 145.653 είναι γυναίκες (47,89%) και οι 158.478 (52,10%) άνδρες. Τέλος, στη χώρα μας κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης είναι συνολικά 356.228 άτομα, εκ των οποίων οι γυναίκες ανέρχονται σε 150.501 και οι άνδρες σε 205.727.