Skip to main content

Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Αν έχει το θάρρος ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές (vid)

Φέτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην είναι στην αίθουσα βουλευτές και στελέχη του κόμματος πλην των απολύτως απαραίτητων.

Απουσία ακροατηρίου η φετινή συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και με διατήρηση των χθεσινών εντυπωσιακών σκηνικών της ομιλίας του, με την προσθήκη ακόμη ενός μεγάλου πίνακα, ο κ. Τσίπρας ήταν ακριβής στην ώρα του, χαιρέτισε τους δημοσιογράφους και κάθισε με τον κ. Νασο Ηλιόπουλο δίπλα του να συντονίζει τη συνέντευξη.

Η πρώτη ερώτηση της ΕΡΤ3 αφορούσε στις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα για τους νέους. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει αμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια τους νέους και τους θυμήθηκε για δημοσκοπικους λόγους αναφέροντας μια σειρά από πολιτικές της κυβέρνησης που ήταν απέναντι στους νέους. Οι νέοι δεν θέλουν γιγαμπαιτς και χαρτζιλικια αλλά όραμα και προοπτική για να προκύψουν στον τόπο τους, είπε και χαρακτήρισε τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους νέους εξευτελιστικά.

Επανέλαβε τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά κυρίως στους νέους ανθρώπους και το σχέδιο για κανονικότητα στην εργασία. Εθνικός στόχος είναι το brain gain και η επίλυση του δημογραφικού.

Τσίπρας για εκλογές: «Δεν θα γίνω Μητσοτάκης» - «Οι ψευτομαγκιές για γαλοπούλες δεν δείχνουν πυγμή αλλά αδυναμία»

Ερωτηθείς γιατί δεν ζητάει επισήμως εκλογές και αν το φοβάται ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης». Όπως τόνισε, αν έχει το θάρρος και τολμά ο πρωθυπουργός ας προκηρύξει τις εκλογές στο χέρι του είναι ανά πάσα στιγμή.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, «ο πρωθυπουργός ψάχνει να βρει συμμέτοχο και συνένοχο στην ευθύνη». «Αυτός έχει βάσει Συντάγματος την ευθύνη για να προκηρύξει εκλογές ας το κάνει ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Δεν θα ακολουθήσω τη δική του αντιπολιτευτική τακτική όταν κάθε μέρα ζητούσε εκλογές. Έχει ραγδαία φθορά η κυβέρνηση και κουτσαβακισμοί τύπου γαλοπούλας και αρνιών του Πάσχα δείχνουν πανικό» είπε ο κ. Τσίπρας συστήνοντας στον πρωθυπουργό να είναι πιο φειδωλός στη χρήση τέτοιων χαρακτηρισμών.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί σε κυβερνητική προοπτική και απάντησε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με ριζικά διαφορετική πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση.

«Θέσαμε και το στόχο και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών αν θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές με απλή αναλογική. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είπε θα δώσει λύση στο δίλημμα διότι δεσμεύτηκε για κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει τα πράγματα», σημείωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι για τους εκπροσώπους της κοινωνίας που είπε πως θα βάλει στην επόμενη κυβέρνηση του, «θα αναζητηθούν άνθρωποι από τα κινήματα και με εγνωσμένη αξία και κοινωνικό έργο. Να δώσουμε χώρο στην κοινωνία να κάνουμε μια νέα αρχή».

Ως εκλογικό στόχο ο κ. Τσίπρας έθεσε την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική και ζήτησε τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά από τη ΝΔ ώστε να γίνει ακόμη πιο εφικτός και εύκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας.

Για τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπησεων ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών θα φανεί στην κάλπη και πως δεν ανησυχεί για τα ποσοστά που δείχνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις διότι όπως είπε παγίως οι δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν τα ποσοστά του κόμματος. «Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για τα δημοσιονομικά ευρήματα» σημείωσε.

«Ο Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεχρεώσει στον χώρο της ακροδεξιάς»

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με τη στροφή του κ. Μητσοτάκη στο πολιτικό κέντρο είπε ότι είναι επίπλαστη καθώς έχει υπουργοποιήσει τρία στελέχη του ΛΑΟΣ και μένει σε λίγο καιρό να κάνει υπουργό και το κ. Μπογδάνο.

«Το πλεονέκτημα Μητσοτάκη το 2019 τώρα είναι μειονέκτημα το να πατάει σε δύο βάρκες. Η επιλογή Πλεύρη για το υπουργείο Υγείας με τις γνωστές ακραίες αντιλήψεις του, την αντιεμβολιαστικη του στάση,το ρατσισμό μέχρι και την ανάγκη να χυθεί αίμα στα σύνορα και μαλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεχρεώσει σ' αυτό το χώρο της ακροδεξιάς. Και δεν βρήκε να πει τίποτα για την αθλιότητα Μπογδάνου και σε ένα κρεσέντο υποκρισίας αντέτεινε την πολιτογράφηση Αντετοκουνμπο που παρουσίασε με τον Βορίδη. Πρόκειται περί πολιτικής Ιανου με δύο πρόσωπα διότι ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ώστε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως του Αντετοκούνμπο να μην μπορούν να πολιτογραφηθουν εάν δεν είναι Αντετοκουνμπο...», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν μπορεί να πείσει»

Για την πανδημία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως πέρυσι τέτοια εποχή τα κρούσματα και οι νεκροί ήταν υποδεκαπλασιοι των σημερινών. Είναι απόδειξη της παταγωδους αποτυχίας της κυβερνητικής διαχείρισης του τελευταίου χρόνου, είπε και ζήτησε να αναλάβει και να αποδώσει ευθύνες η κυβέρνηση.

«Παρότι ο κ. Μητσοτάκης πανηγύρισε δύο φορές τη νίκη της πανδημίας ο εμβολιασμός που είναι το όπλο και η λύση αντιμετώπισης της πανδημίας φαίνεται πως δεν προχωρά. Και γι' αυτό υπάρχουν ευθύνες», τόνισε ο πρόεδρς του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν μπορεί να πείσε», σημείωσε. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να χρηματοδοτεί καμπάνιες για τον εμβολιασμό, χρηματοδοτεί ΜΜΕ. «Ο στόχος της ανοσίας φαίνεται να έχει παρέλθει οριστικά», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί. Ένα 30% των πολιτών άνω των 80 δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν χωράει πολιτική ή κομματική αντιπαράθεση σ' αυτό το ζήτημα».

Επίσης, απηύθυνε μάλιστα έκκληση για εμβολιασμό με μήνυμα «Ναι στη ζωή Ναι στον εμβολιασμό, Όχι σε λογικές αυταρχισμού».

Για την υγεία αναφέρθηκε στην ανάγκη γενναίας ανακατανομής των πόρων μέσα στο σύστημα υγείας, και από την άλλη δεν υπάρχει η απαραίτητη προσφορά εργασίας για την ενίσχυση συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, μεγάλο μέρος των νέων γιατρών ενισχύουν θέμα νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της υποαμοιβής τους από το Δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων να είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε πως «κι εμένα μου δημιούργησε ερωτηματικά αυτή η δημοσκόπηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η θέση και η στάση του κόμματος είναι ξεκάθαρη με όλους τους βουλευτές του εμβολιασμενους και χαρακτήρισε αστείο να πιστεύει κάποιος ότι όλοι αυτοί που διαδηλώνουν ενάντια στο εμβόλιο έχουν κάποια σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθετεί για τη μεσαία τάξη, αλλά για το 0,4% των Ελλήνων πολιτών»

Για τη μεσαία τάξη και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, και ειδικά για το μέτρο για τις γονικές παροχές αλλά και για την κοστολόγηση των δικών του ανακοινώσεων για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ακόμη την περιουσία πάνω από 150.00 ευρώ έχει μόλις το 13% των φορολογουμένων, οπότε ποιους εξυπηρετεί η φοροαπαλλαγη για γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ;». «Είναι μέτρο που αφορά στο 0,4% των Ελλήνων πολιτών. Γι αυτούς νομοθετεί ο κ. Μητσοτάκης κι όχι για το κοινωνικό σύνολο και τη μεσαία τάξη. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρυνσεις για μια μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος, είναι ανήθικο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για την κοστολόγηση των οικονομικών του προτάσεων είπε ότι έχουν κοστολογηθεί μια προς μια με τα μόνιμα μέτρα να μην ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα μέτρα όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα έχουν διάρκεια μέχρι το τέλος της ακρίβειας και για την αντιμετώπισή της.

Επανερχόμενος στη μεσαία τάξη είπε ότι δεν έχει δικαίωμα ο κ. Μητσοτάκης να απευθύνεται απαξιωτικά εναντίον του, διότι ο ίδιος προέρχεται από τη μεσαία τάξη σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που δεν πάει να αγοράσει μια φρατζόλα ψωμί.

Ο κ. Τσίπρας είπε μάλιστα ότι τα μέτρα της δικής του κυβέρνησης που έπληξαν τη μεσαία τάξη ήταν αναγκαία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. «Αν δεν βγαίναμε από τα μνημόνια η χώρα θα είχε καταστραφεί» τόνισε και είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει στη χώρα μόνο χρέη. «Προφανώς κάναμε και πράγματα που δεν θέλαμε και δεν ήταν επιλογή μας να γίνουν» υπογράμμισε. Είπε μάλιστα πως πλέον είναι χρυσή ευκαιρία για να στηριχθεί αποφασιστικά η μεσαία τάξη, λόγω των καλύτερων οικονομικών συνθηκών και της απουσίας πίεσης πλεονασμάτων κτλ. «Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε διότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τότε θα είναι αργά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε κοινή στάση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου για τη μετά την πανδημία εποχή.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ακρίβειας με αυστηρούς ελέγχους ενώ είπε πως μέρος της ευθύνης για τις αυξήσεις στο ρεύμα ευθύνεται και η κυβέρνηση και η πολίτικη της. Μάλιστα είπε πως η αξία του ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνει τα 10 δισ. και η κυβέρνηση πανηγυρίζει που τον πούλησε για 2...

Τσίπρας για μετρό Θεσσαλονίκης: Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει γιατί άλλαξε τον τρόπο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου 

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης απάντησε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει γιατί άλλαξε τον τρόπο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου καθυστερώντας το μετρό.

«Η επιλογή του να αλλάξει το σχεδιασμό είναι αυτή που καθυστέρησε και θα καθυστερήσει και άλλα χρόνια το μετρό. Δεν φταίνε οι πολίτες που διαμαρτύρονται είπε ο κ. Τσίπρας που υποστήριξε εκ νέου την αναγκη να κατασκευαστεί το έργο με παραμονή των αρχαιοτήτων στη θέση τους.

Υπεραμύνθηκε του έργου και του σχεδιασμού της κυβέρνησης του επισημαίνοντας ότι σήμερα θα μπορούσε να λειτουργεί το μετρό χωρίς ένα σταθμό αλλά είναι ακατανόητη η επιλογή Μητσοτάκη. Είπε δε ότι δεν πιστεύει πως θα έχει ολοκληρωθεί το 2023 το έργο.

Για τη μέθοδο κατασκευής έργων με ΣΔΙΤ τόνισε πως δεν είναι αντίθετος αλλά εξαρτάται πάντα από τους όρους των συμπράξεων. Ο κ. Τσίπρας είπε πως ενώ στις υποδομές οι όροι μπορούν να είναι επωφελείς για το Δημόσιο στα έργα υγείας και Παιδείας όχι.

«Κάνει με δανεικά πολιτική χωρίς να ενισχύει τους φτωχούς»

Για τους ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η κυβέρνηση είπε πως οι συγκρίσεις γίνονται με ένα καταστροφικό 2020, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς. Είναι προφανώς καλοδεχούμενη η εξέλιξη αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ευημερούν οι αριθμοί όχι και οι πολίτες. Διογκώθηκαν όμως οι εισαγωγές και είναι αναγκαία η ενίσχυση της παραγωγής κι αν δε γίνει αυτό το πρόβλημα στην οικονομία θα είναι βαθύ είπε ο κ. Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης περιμένει μόνο από την αύξηση της κατανάλωσης να μας δείξει αριθμούς που αποτελούν μαγική εικόνα για την οικονομία μας», δήλωσε. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης κάνει με δανεικά πολιτική χωρίς να ενισχύει τη μεσαία τάξη και τους φτωχότερους και δημιουργεί νέες αδυναμίες με μακροχρόνιες επιπτώσεις».

Ερωτηθείς για τους συνταξιούχους ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η λέξη αυτή δεν ακούστηκε στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Είναι άλλη μια κατηγορία που μαζί με τη μεσαία τάξη εξαπατήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη», επισήμανε φέρνοντας ως παράδειγμα τη 13η σύνταξη την οποία κατάργησε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας τα χρήματα αυτά για το ασφαλιστικό που δημιουργεί τεράστια τρύπα στα οικονομικά της χώρας. «Μειώσαμε δραστικά το χρόνο απονομής των συντάξεων και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον αύξησε εκ νέου», εξήγησε ο κ. Τσίπρας, για να βάλει ιδιώτες στον ΕΦΚΑ. «Ούτε υλοποίησε την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ενώ και για την εισφορα αλληλεγγύης δεν την καταργεί η κυβέρνηση για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους», είπε.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να έχει τη λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και για την εισφορά αλληλεγγύης ότι πρέπει να καταργηθεί για εισοδήματα έως 45.000 ευρώ.

Κατάργηση ρυθμίσεων Χατζηδάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το νόμο Χατζηδάκη για τα όσα συμβαίνουν με μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που μετατρέπουν με την απειλή απόλυσης εργαζόμενους σε αυτοαπασχολούμενους, σε ψηφιακές πλατφόρμες και έκανε λόγο για νόμους που δημιούργησαν εργασιακή ζούγκλα. «Δεν νομοθετησαν τυχαία Μητσοτάκης και Χατζηδάκης αλλά είμαι βέβαιος ότι εργοδοτικά λόμπι άσκησαν συγκεκριμένες πιέσεις» είπε και προανήγγειλε κατάργηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων στο πλαίσιο της αντιμεταρρύθμισης όπως την αποκάλεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους

«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την παραγωγική υποβάθμιση και την αποβιομηχάνιση στην Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα. Ακολούθως σημείωσε ότι δεν υπήρξε εθνικό και περιφερειακό σχέδιο.

«Να δώσουμε χώρο στην κοινωνία να κάνουμε μια νέα αρχή»

Για τους εκπροσώπους της κοινωνίας, που είπε πως θα βάλει στην επόμενη κυβέρνηση του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα αναζητηθούν άνθρωποι από τα κινήματα και με εγνωσμένη αξία και κοινωνικό έργο». «Να δώσουμε χώρο στην κοινωνία να κάνουμε μια νέα αρχή», δήλωσε.

Για την ανανέωση του κόμματος του ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που εξελίσσεται διαρκώς ένα κόμμα σε κίνηση. Κι εγώ δεν θέλω να γίνω μνημείο του εαυτού μου. Πλέον έχω εμπειρία και γερό στομάχι. Μέσα από το πάντρεμα του ριζοσπαστισμού με τον ρεαλισμό και με προσθήκες σε πρόσωπα και εκτός κόμματος καταρτισαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης». Υπερασπίστηκε δε τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του και δήλωσε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις τους.

Τσίπρας για πυρκαγιές: Η ευθύνη είναι βαθιά πολιτική

Για τις πυρκαγιές είπε πως η ευθύνη είναι βαθιά πολιτική και αφορά στον τρόπο με τον οποίο θωρακίζεται η χώρα, ειδικά μετά το Μάτι.

Ενώ η κυβέρνησή του άρχισε μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες όμως πάγωσε ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εύκολο ήταν η αποχώρηση Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά η ουσία όμως δεν είναι αυτή αλλά η πολιτική θωράκισης της χώρας. Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε επιτυχία στην Επιτροπή Μπένου πλην όμως σημείωσε πως σε επίπεδο άμεσων μέτρων για τους πληγέντες δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό.

«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής» 

Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα είπε πως η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής και κινείται βλέποντας και κάνοντας. «Η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν όταν η Τουρκία χαμήλωσε τους τόνους και δεν την εκμεταλλεύτηκε» είπε και χαρακτήρισε επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα την πολιτική Μητσοτάκη.

«Να δοθούν εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού»

Για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις και τόνισε ότι εάν είχαν γίνει ανάλογες αποκαλύψεις για το δικό του πόθεν έσχες «θα είχε ξεσπάσει σάλος ενώ τώρα δεν κουνιέται φύλλο».

Όπως είχε προαναγγείλει η Voria.gr φέτος ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην είναι στην αίθουσα βουλευτές και στελέχη του κόμματος πλην των απολύτως απαραίτητων και λόγω της πανδημίας και επειδή ο ρόλος τους αποδείχτηκε «διακοσμητικός».

Η συνέντευξη άρχισε στις 13.05 χωρίς μάλιστα εισαγωγές.

Δείτε video: