Skip to main content

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας διώχνει τις επενδύσεις- Άμεσα εκλογές

Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 81η ΔΕΘ.

 Άμεσα εκλογές ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 81η ΔΕΘ επιμένοντας στο σύνθημα που υιοθέτησε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του στην ηγεσία της ΝΔ «φύγετε» και άσκησε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, τόνισε ότι το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης της ΝΔ που παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ χτες είναι εφικτό, εφαρμόσιμο και σωτήριο για τη χώρα. Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε χωρίς εισαγωγική ομιλία ακριβώς στις 13.00.

«Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, λιγότερο κράτος. Το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Ο κ. Τσίπρας έταξε παροχές 12 δισ. και πήρε μέτρα 9 δισ. ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να πείσει τους δανειστές για τη μείωση των στόχων του πλεονάσματος.

«Εμείς ζητούμε εκλογές επιτακτικά, επειδή η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, επειδή υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με τον έλεγχο των ΜΜΕ και του κράτους, ακόμη και με τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή. Όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο. Το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά που κάνει η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός, επειδή πιστεύει πως μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και επειδή θεωρεί πως πληροί τις προδιαγραφές και μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων. «Ελπίδα δε γεννούν οι ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά η αλήθεια», είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για παλινωδίες της κυβέρνησης, που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αξιολόγησης, κάτι που σημαίνει πρόσθετα μέτρα. «Η αγορά δεν αντέχει άλλο να περιμένει τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας ταχύ κλείσιμο της αξιολόγησης και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

«Ο κ. Τσίπρας λόγω αναξιοπιστίας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το κενό αξιοπιστίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης είναι τεράστιο, με ευθύνη του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ζήτημα του χρέους είπε ότι πρέπει να γίνει απομείωση και μάλιστα επέκρινε και τους Ευρωπαίους για τη στάση τους μέχρι σήμερα. «Η συζήτηση πάντως για το χρέος συνδέεται και με τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Κι αυτό δεν το βλέπουν ακόμη. Αν αυτό γίνει θα είναι εφικτή και η μείωση του χρέους», εξήγησε.

«Εγώ δε δίνω υποσχέσεις, θέτω στόχους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την εφικτότητα των μέτρων ανάπτυξης και των επενδυτικών σχεδίων που εξήγγειλε χτες. «Οι επενδυτές δεν έρχονται επειδή τους τρομάζει ο κ. Τσίπρας. Διώχνει τις επενδύσεις με τις πρακτικές του», σημείωσε.

«Ο 'κόφτης' έχει ήδη υπό ένα τρόπο ενεργοποιηθεί. Δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη... νύφη την πληρώνει ο επιχειρηματικός κόσμος», δήλωσε σε σχετική ερώτηση. Σημείωσε ότι πλέον το επιχειρείν δεν είναι βιώσιμο στην Ελλάδα, με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Χρειάζεται, είπε, μείωση της φορολογίας, με ισόποση μείωση των δαπανών.

Χαρακτήρισε άδικη και αναποτελεσματική την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Θα επαναξιολογήσουμε την απευθείας σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα», εξήγησε.

Για τα εργασιακά, ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι είναι απαραίτητη μια γενναία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, όμως δεν ισχύει το ίδιο στις ομαδικές απολύσεις. Δε χρειάζονται, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεσμεύτηκε ότι απολύσεις στο Δημόσιο δε θα γίνουν. Οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αντιθέτως πρέπει να τις επιδιώκουν. «Χωρίς την αξιολόγηση οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι αδικούνται. Θα απαιτηθεί και μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, δηλαδή κινητικότητα και αξιοποίηση του προσωπικού σε όφελος της κοινωνίας», επισήμανε.

Οι στοχευμένες περικοπές θα έρθουν μέσα από ένα συμμάζεμα του Δημοσίου. Ο κ. Τσίπρας κάνει διαρκώς προσλήψεις, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι 12.000 στοχευμένες προσλήψεις, που είχα αφήσει για τον τομέα της Υγείας, δεν έγιναν ποτέ. Αντιθέτως, έγιναν προσλήψεις σε άλλους τομείς με επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους που όλοι καταλαβαίνουν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Βρήκα απέναντί μου μια οργανωμένη συμμαχία από δημάρχους και τον ΣΥΡΙΖΑ όταν πήγα να ελέγξω τη νομιμότητα των συμβασιούχων στο Δημόσιο, τα πλαστά πτυχία και τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση στήνει καινούργιο πελατειακό κράτος, με χυδαίο τρόπο κλείνει το μάτι της μονιμοποίησης των νέων συμβασιούχων», σημείωσε.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:  Είναι ενοχλημένος και προβληματισμένος από όσα είπα χθες. Εγώ μίλησα στο σύνολο της κοινωνίας. Σίγουρα διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα. Δεν θα μπω στο άγονο παιχνίδι να δηλητηριάσω την πολιτική ζωή. Εγώ ζητώ από τους Έλληνες πολίτες να συγκρίνουν την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Δεν είναι και πολύ υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για την σύλληψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια

Για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο διαγωνισμός έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου. Εγείρονται πολύ ουσιαστικά ζητήματα για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών. Αλήθεια, δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες από την αρμόδια επιτροπή που μας διαβεβαίωσε ότι μπορούν να καλύψουν το τίμημα; Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά και θα επιστρέψουμε όλη τη διαδικασία στο ΕΣΡ ως ανεξάρτητη αρχή και επί των ημερών μας δεν πρόκειται να υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια που εκπέμπουν στη χώρα. Δε θα δημιουργήσουμε ένα νέο ολιγοπώλιο στα ΜΜΕ, διότι το ολιγοπώλιο έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής».

«Περάσαμε από το σανό στα... βοσκοτόπια», είπε χαρακτηριστικά. Δε θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέου τριγώνου διαπλοκής εργολάβων, Τραπεζών και Κομμάτων, είπε και πρόσθεσε: Δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης.

«Όπως ζητώ ανταγωνισμό στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στο τραπεζικό τοπίο. Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν εξωσυστημικές τράπεζες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Για την Τράπεζα Αττικής είπε πάντως ότι το πόρισμα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, για να δούμε αν έδινε δάνεια με κομματικά κριτήρια. «Περιβάλλω με εμπιστοσύνη τον Γιάννη Στουρνάρα. Αν υπάρχει απόστημα στην Τράπεζα Αττικής να σπάσει και να σπάσει μια ώρα γρηγορότερα», είπε.

«Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ»

Για το προσφυγικό και ειδικότερα την υπόθεση Ωραιοκάστρου και την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία, ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε: «Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ και είμαι ξεκάθαρος σε αυτό». Η κυβέρνηση, είπε, δεν έκανε τίποτα από αυτά που είχε συμφωνήσει με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. «Όταν δεν υπάρχει οργάνωση το κενό το γεμίζει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Και η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για την ανυπαρξία οποιασδήποτε οργάνωσης. Είχαμε μια εκκωφαντική παραίτηση ενός γενικού γραμματέα και η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα», τόνισε.

«Δε με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου», είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι δεν έχει γνώση της συνάντησης των κ.κ. Γαβότση και Μάκη Βορίδη.

Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Μητσοτάκης δε θέλησε όσο είναι στη Δικαιοσύνη η υπόθεση Γεωργίου να κάνει κάποιο σχόλιο. «Έξι χρόνια μετά την είσοδο στα μνημόνια πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε μπροστά. Δε θέλω μια Ελλάδα απέραντο δικαστήριο για το χτες, αλλά ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο. Δε θέλω την αναπαραγωγή διχαστικού λόγου», τόνισε. Πάντως, απέφυγε να αναφερθεί σε τυχόν ευθύνες της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός το 2009 από τη ΔΕΘ τότε είχε ζητήσει εθνική συνεννόηση για να ληφθούν επώδυνα μέτρα, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε και με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» πήρε την εξουσία και σε λίγους μήνες έφερε τα μνημόνια...

Για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών με άλλα κόμματα, ο πρόεδρος της ΝΔ, επισήμανε ότι «θα ζητήσω ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Απόλυτος στο ερώτημα για τυχόν μελλοντική συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή ήταν ο κ. Μητσοτάκης: «όχι» απάντησε ρητώς.

 Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, όχι κατ' ανάγκη εκ μεταγραφής, στελέχη που θα πάρουν τη γενναία απόφαση να πολιτευτούν με τη ΝΔ διεκδικώντας την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή. Είπε μάλιστα ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους αξιοκρατικά και με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, που θα επιλεγούν πρωτίστως με το κριτήριο της αποτελεσματικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι προτεραιότητά του η ανανέωση του κόμματος σε πολύ μεγάλο βαθμό.

«Στη ΝΔ δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό ζήτημα. Η παράταξη είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Η ΝΔ έχει σήμερα συσπείρωση 90% και κοιτάει μπροστά. Θέλω να ηγούμαι ενός κόμματος δημοκρατικού και να συνθέτω τις διαφορετικές απόψεις», απάντησε ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τους πρώην προέδρους της ΝΔ.


Δείτε live: