Skip to main content

Lockdown σε Λεμεσό και Πάφο και πρόσθετα παγκύπρια μέτρα

Το μέτρο του lockdown από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 αποφασίστηκε για τις επαρχίες της Λεμεσού και της Πάφου στην Κύπρο.

Τοπικό lockdown στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και πρόσθετα παγκύπρια μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, καθώς, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 28% των κρουσμάτων ήταν από την Λεμεσό και την Πάφο, ενώ τον Οκτώβρη και μέχρι σήμερα το 70% των κρουσμάτων προέρχονταν από την Λεμεσό και την Πάφο.

Πιο συγκεκριμένα για την περίοδο από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου:

- Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

- Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, καθώς και μεταξύ των δύο Επαρχιών, εξαιρουμένων των μετακινήσεων εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες, μετακινήσεων για ιατρικό περιστατικό (με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού), μετακινήσεων για μεταφορά προσώπων από και προς τους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου και το Λιμάνι Λεμεσού.

- Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες, κλπ), πλην για σκοπούς άθλησης, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων των γονέων που αθλούνται.

- Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικείες, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων.

- Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

- Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

- Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων/δείπνων και οποιωνδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις, πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανήλικων.

- Η λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τις 16 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

- Οι δημόσιες υπηρεσίες (δημόσιος, ευρύτερος δημόσιος τομέας και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) θα λειτουργούν με προσωπικό ασφάλειας για επείγοντα θέματα και εξυπηρέτηση των πολιτών για έκτακτες ανάγκες. Νοείται ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους με την τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων. Οι εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται σε ουσιώδεις υπηρεσίες, θα εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία, εκ περιτροπής.

- Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.

- Αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, και χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες που αφορούν την κατ' οίκον διανομή και το take-away. Νοείται ότι μετά την ώρα απαγόρευσης μετακίνησης επιτρέπεται μόνο η υπηρεσία κατ' οίκον διανομής. Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 10:30 το βράδυ μόνο για την εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στους χώρους τους. Οι χώροι εστίασης εντός του Αερολιμένα Πάφου εξαιρούνται από την απαγόρευση.

- Αναστέλλεται η λειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και ιστορικών χώρων και η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών θεαμάτων.

- Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με 50% πληρότητα, στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου.

- Οι δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους.

- Αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών εμπορικών κέντρων, των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων καταστημάτων πέραν των πέραν των 500 τ.μ.. Νοείται ότι εξαιρούνται της πιο πάνω ρύθμισης οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων.

- Αναστέλλεται η λειτουργία των κέντρων αισθητικής και δερματοστιξίας, των κομμωτηρίων και των κουρείων, των γυμναστηρίων, των Σχολών Οδηγών, των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, των καζίνο, των κολυμβητηρίων, εξαιρουμένης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για σκοπούς θεραπευτικής άσκησης ή για προπονήσεις μέχρι τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.

- Επιτρέπεται η λειτουργία γυμναστηρίων, πισίνων και spa εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω οικήματα.

- Το Λιμάνι Λεμεσού θα λειτουργεί μόνο για εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες. Απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

- Αναστέλλονται οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις για πρόσωπα κάτω των 18 ετών.

- Αναστέλλονται οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, εξαιρουμένων των πρωταθλημάτων Α' Κατηγορίας και των αγώνων Εθνικών Ομάδων.

- Απαγορεύεται η λειτουργία και η χρήση οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, με τις εξαιρέσεις που θα ορίζονται στο σχετικό Διάταγμα.

- Απαγορεύονται οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών, όπως καθορίζονται στις σχετικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Για την υπόλοιπη Κύπρο, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 τα πιο κάτω μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2020, ενώ επιπλέον:

- Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων, θεματικών πάρκων και λούνα παρκ.

- Απαγορεύεται η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων.

- Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας, δομές παιδικής προστασίας, εξαιρουμένων των επισκέψεων σε άτομα με αναπηρία, όπου κάθε ένοικος μπορεί να δέχεται δύο επισκέψεις τη βδομάδα και σε εξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις θα εξετάζονται για περισσότερες επισκέψεις.

- Αναστέλλεται η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων.

- Απαγορεύεται η είσοδος και/ή έξοδος από τα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης αιτητών ασύλου οποιουδήποτε προσώπου, πλην της εισόδου των νεοεισερχομένων αιτητών ασύλου. Νοείται ότι επιτρέπεται η είσοδος και/ή έξοδος από τα εν λόγω κέντρα για τους εργαζόμενους και η κατ' εξαίρεση είσοδος και/ή έξοδος για ανθρωπιστικούς και/ή ιατρικούς λόγους κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Εσωτερικών.

- Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κρεοπωλεία, κτλ) και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 10 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.