Skip to main content

Λουκίδης: Στην παρούσα φάση δεν θεωρώ ότι θα επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία

Τελευταίο εξάμηνο έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 30.000 αντιικά φάρμακα σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Μιλώντας για τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα σε σχέση με τον κορωνοϊό, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, επισήμανε τις ουσιώδεις διαφοροποιήσεις που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον και τις επιπτώσεις της στην διαχείριση της πανδημίας. Ειδικά όσο αφορά την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση δεν θα επανέλθει η χρήση προστατευτικής μάσκας.

«Αυτό το οποίο ξέρουμε το τελευταίο εξάμηνο και είναι μια παρατήρηση που την έχουμε δει και στις κλινικές μας είναι ότι έχουμε αρκετούς πλέον ασθενείς που νοσηλεύονται που δεν έχουν πνευμονίες και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι και στην διαχείριση γιατί σημαίνει αυτόματα ότι δεν χρειάζονται υψηλές παροχές οξυγόνου και κυρίως δεν οδηγούνται σε έναν από τους πιο σκληρούς δείκτες της πανδημίας που είναι οι ΜΕΘ. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην διαχείριση της πανδημίας, κυρίως γιατί έχει εξαφανίσει σχεδόν τις ηλικίες 40-65 ετών που ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτή την βαρύτητα και κυρίως στους σκληρούς δείκτες. Αν γυρίσει κανείς το ρολόι ένα χρόνο πίσω θα δει ότι ήταν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον στην νοσηλεία με αυτό που έχουμε σήμερα».

Σημαντικά επιπλέον στοιχεία που ανέφερε ο κ. Λουκίδης, είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 30.000 αντιικά φάρμακα σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, όπως επίσης και το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα έχει εισαχθεί ένα καινούριο μονοκλωνικό φάρμακο, το οποίο δίνεται σε ανθρώπους σαν πρόληψη, σαν εμβόλιο δηλαδή και αφορά άτομα που έχουν χαμηλή απαντητικότητα στον εμβολιασμό, άνθρωποι με πάρα πολύ χαμηλή άμυνα. «Άρα φτιάχνουμε ένα περιβάλλον που έχει περισσότερη σταθερότητα και μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερη αντιμετώπιση και πρόληψη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης.