Skip to main content

Βρετανία: Μέτρα για τα social media για τον ρατσισμό κατά των ποδοσφαιριστών

Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα, θα ακολουθήσουν μεγάλα πρόστιμα έως και το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού

Την πιθανή δημιουργία ενός πιο δυναμικού νομικού πλαισίου, προκειμένου να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά των ποδοσφαιριστών μέσα από τα social media, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Ολιβερ Ντάουντεν.

«Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα και είμαστε έτοιμοι να γίνουμε σκληροί. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση σε όρους και προϋποθέσεις, τότε θα επιβάλουμε πολύ μεγάλα πρόστιμα, έως και το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών. Για μερικές από αυτές τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, μιλάμε για δισεκατομμύρια λίρες», δήλωσε μιλώντας στο BBC, ο Ντάουντεν απευθυνόμενος σε Twitter και στο Facebook (κάτοχος του Instagram).

«Διατηρούμε το δικαίωμα για ποινικές κυρώσεις, για κατάφωρες ρατσιστικές υποθέσεις» που έχουν συμβεί δημοσίως», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του Βρετανού πολιτικού έρχονται μετά από μία σειρά ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον ποδοσφαιριστών ομάδων της  Premier League, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι οποίοι έλαβαν αρκετά μηνύματα και ασεβή σχόλια σχετικά με το χρώμα του δέρματός τους. Μάρκους Ράσφορντ, Αντόνι Μαρσιάλ, Τουανζέμπε (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζέιμς (Τσέλσι) και Ρόμεϊν Σόγερς (Γουέστ Μπρομ) ήταν μερικοί από αυτούς που έγιναν στόχος μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook ή το Instagram.

Ο πρώτος, για άλλη μια φορά, καταδίκασε την κατάσταση που βίωσε. Εκτός από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η FA (Football Association), ζήτησε πρόσφατα να σταματήσουν οι ρατσιστικές «απεχθείς προσβολές» και ανέθεσε την ευθύνη στις ίδιες τις εταιρείες προκειμένου να διαμορφώσουν τη στρατηγική για την καταπολέμησή της μάστιγας.