Skip to main content

Μάας: Ο Μπάιντεν θα έχει πολύ διαφορετικό τόνο από τον Τραμπ

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε πως δεν θα αλλάξουν τα πάντα επί των ημερών Μπάιντεν, αλλά αρκετά πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ τόνισε σήμερα στο Deutschlandfunk ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ να διαρκέσει μήνες και να μην ξεκαθαρίσει ποια κατεύθυνση θα πάρει η πολιτική της Ουάσινγκτον πριν από την άνοιξη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επί μήνες άφηνε να εννοηθεί πως θα αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση ήττας του προβάλλοντας αναπόδεικτους ισχυρισμούς περί νοθείας, διεμήνυσε το Σάββατο ότι θα πολλαπλασιάσει τις προσφυγές του στη δικαιοσύνη προκειμένου όπως ελπίζει να ανατραπεί το αποτέλεσμα σε πολιτείες που έδωσαν τη νίκη στον Μπάιντεν την περασμένη Τρίτη.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι θα τερματιστούν επί προεδρίας Μπάιντεν, ο Αλτμάιερ απάντησε πως αναμένει να υπάρξει επιστροφή στην πολυμερή προσέγγιση. Χαρακτήρισε κλειδί το σχέδιο του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου να επανεντάξει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε πως δεν θα αλλάξουν τα πάντα επί των ημερών Μπάιντεν, αλλά αρκετά πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Ο Τραμπ επέμενε να καταγγέλλει το ότι η Γερμανία δεν αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ της, όπως έχει συμφωνηθεί στο NATO. Ο Μάας είπε πως δεν αναμένει ότι θα δίνεται τόση έμφαση στο ζήτημα επί προεδρίας Μπάιντεν όση στη θητεία Τραμπ. Το αίτημα της Ουάσινγκτον για τις στρατιωτικές δαπάνες ίσως δεν αλλάξει επί της ουσίας, αλλά θα προβάλλεται σε πολύ διαφορετικό τόνο, πρόσθεσε.

Ακόμη, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εκτίμησε πως απαιτείται να υπάρξει ξανά σύγκλιση των θέσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.