Skip to main content

Θερμαϊκός και ανθρώπινες δραστηριότητες – Οι στόχοι του νέου φορέα

Χρειάζεται να εκπονηθούν μελέτες για την ποιότητα των υδάτων του και να γίνουν έργα επισημαίνει η πρόεδρος του ΦΔΠΠ Θερμαϊκού κόλπου

Από την Κατερίνη έως την Κασσάνδα Χαλκιδικής εκτείνεται πλέον η χωρική ευθύνη του νέου Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) Θερμαϊκού Κόλπου, καθιστώντας αναγκαίες τις ολιστικές πολιτικές και τη συνεργασία πολλών φορέων όλων των επιπέδων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, για την επίλυση των προβλημάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται η πρόεδρος του Φορέα, Αθηνά Παναγιώτου, στην πρώτη της συνέντευξη μετά τον πρόσφατο ορισμό του διοικητικού συμβουλίου του ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου.

Πρόκληση για τον Φορέα, όπως επισήμανε η κ. Παναγιώτου στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «είναι ο Θερμαϊκός κόλπος, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν αποδέκτης ρυπαντικών φορτίων από πολλαπλές και ποικίλες πηγές ρύπανσης, συνεπώς, χρειάζεται να εκπονηθούν μελέτες για την ποιότητα των υδάτων του και να γίνουν έργα».

«Στόχος μας, που αποτελεί και ιδιαίτερη πρόκληση για τον Φορέα, είναι ο Θερμαϊκός κόλπος, ο όποιος για πολλά χρόνια ήταν αποδέκτης ρυπαντικών φορτίων από πολλαπλές και ποικίλες πηγές ρύπανσης, όπως βιομηχανικά λύματα, επιβαρύνσεις από τις δραστηριότητες των αποθηκεύσεων πετρελαιοειδών στην περιοχή Καλοχωρίου και τα αγκυροβόλιά τους, τα επιβαρυμένα με επικίνδυνες ουσίες απόβλητα των βυρσοδεψείων μέσω της γνωστής τάφρου. Επίσης, σε αυτόν καταλήγει η τάφρος 66 στην οποία διοχετεύονται τα υγρά απόβλητα, και όχι μόνο, των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Ημαθίας και της Πέλλας, επιβαρύνσεις από τη λειτουργία του ΟΛΘ, διασυνοριακή ρύπανση μέσω του Αξιού και τέλος να μην ξεχνάμε ότι μέχρι το πρόσφατο παρελθόν υπήρξε αποδέκτης των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης και όλων των περιαστικών Δήμων. Σήμερα κάποιες από αυτές τις πηγές ρύπανσης έχουν εκλείψει ή έχουν περιοριστεί, όπως η απόρριψη των αστικών λυμάτων μετά τη λειτουργία της ΕΕΛΘ και του Αινεία, η μεταφορά των Βυρσοδεψείων στην ΒΙΠΕ Σίνδου κλπ. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να είναι αποδέκτης βεβαρημένων αποβλήτων και η περιβαλλοντική κατάσταση των υδάτων του παραμένει σε κακή κατάσταση. Συνεπώς, χρειάζεται να εκπονηθούν μελέτες για την ποιότητά τους, καθώς και για την ιλύ τού πυθμένα του και να βρεθούν πόροι ώστε να γίνουν έργα αποκατάστασής του, να τοποθετηθούν δέκτες συνεχούς παρακολούθησής του, ώστε να σταματήσει να είναι αποδέκτης όλων αυτών και να έχουμε σε βάθος χρόνου έναν κόλπο καθαρό, χωρίς το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας που είναι συνέπεια των παραπάνω. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν έργα όπως η αποκατάσταση της τάφρου των Βυρσοδεψείων, η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος στις χαμηλές περιοχές του Δενδροποτάμου κλπ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, επειδή μάλιστα έχουν ενταχθεί στον νέο Φορέα συνολικά 15 περιοχές του Δικτύου Natura 2000, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος συναντίληψης και κοινής δράσης όλων όσοι έχουν αρμοδιότητα στον Θερμαϊκό, δηλαδή ένα Σύμφωνο για τον Θερμαϊκό κόλπο».

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων- για τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί και αφορούν στον περιορισμό των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, στην περιοχή, ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα αμφισβητηθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, για τον επιπλέον λόγο ότι η αγροτική παραγωγή και γενικά ο πρωτογενής τομέας έχουν διαμορφώσει επί της ουσίας συνολικά το οικοσύστημα της περιοχής», αποσαφηνίζοντας ότι «δεν θα επιτρέπεται όμως να γίνουν οικισμοί όπως κάποιοι θα ήθελαν, δεν θα περιλαμβάνονται βιομηχανικές δραστηριότητες στην αγροτική ζώνη και δεν θα επιτραπεί ανθρωπογενής δραστηριότητα στη ζώνη πλημμύρας ποταμού».

Όσον αφορά την ανησυχία που έχουν εκφράσει εργαζόμενοι του αρχικού ΦΔ Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, που μετεξελίχθηκε στον ΦΔΠΠ Θερμαϊκού κόλπου, τονίζει ότι «η οργάνωση του νέου Φορέα θα γίνει με ιδιαίτερη μέριμνα για το ήδη υπάρχον προσωπικό, καθώς ο αναπλ. υπουργός Σωκ. Φάμελλος έχει εκφράσει την πολιτική βούληση να βρεθεί λύση ώστε μέσω ΑΣΕΠ και με σχετική ρύθμιση να περάσουν σε μόνιμες θέσεις αόριστου χρόνου».