Skip to main content

Μαγιορκίνης: Επιβραδύνθηκε η πανδημία σε επίπεδα κάτω από 15% στη Θεσσαλονίκη

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε για τα στοιχεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τον ρυθμό νέων διαγνώσεων.

Με την εξέλιξη της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι «ήδη σε όλο τον κόσμο έχει υπερβεί τις 101 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει με τη νόσο».

Για τη Θεσσαλονίκη το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι «η συρρίκνωση της επιδημίας επιβραδύνθηκε σε επίπεδα κάτω από 15% και πιθανώς τώρα σταθεροποιείται», ενώ, αντιθέτως, για την Αττική σημείωσε πως ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε και το 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα»

«Ωστόσο, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε σημεία υποχώρησης σε λιγότερες από 700 χιλιάδες ανά ημέρα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με τον ιό δείχνει κάποια σημεία υποχώρησης προς τους 16 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα». «Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιοι θάνατοι από τον ιό δεν έχουν δείξει σημεία υποχώρησης από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημεία υποχώρησης» διευκρίνισε.

«Έχει αξία να δούμε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι «στην Ευρώπη η επιδημία μετράει 30 εκατομμύρια διαγνώσεις και 690 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων έδειξε σημάδια υποχώρησης στο επίπεδο των 200 χιλιάδων ανά ημέρα».

Στην Ελλάδα επισήμανε ότι «την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενώ αντιθέτως η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση». Συγκεκριμένα, «η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 12%» λιγότερους ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κόβιντ 19 στα νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσίασε σταθεροποίηση και ίσως μια μικρή αύξηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.