Skip to main content

Μαγκριώτης: Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει τώρα τη δική της ΑΟΖ

Ο πρώην υφυπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

του Γιάννη Μαγκριώτη*

Η Τουρκία δημιουργεί κεκτημένα και το Ελληνικό ΥΠΕΞ μιλάει: για επικοινωνιακή τακτική του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δηλώνει με κάθε τρόπο ότι η σημερινή Τουρκία δεν χωράει στα στενά κουστούμια της συνθήκης της Λωζάνης και του ψυχρού πολέμου.

Η Τουρκία εκδηλώνει με κάθε τρόπο την αναθεωρητική της πολιτική και προσπαθεί να την επιβάλλει.

Η χώρα μας, από τις αρχές της δεκαετίας, παρ' ότι είχε μπει βαθιά στην δίνη της κρίσης, εμπλούτισε την στρατηγική της με δύο σημαντικές  επιλογές:

α) Την περιφερειακή πολύπλευρη συνεργασία, κυρίως με Ισραήλ και Αίγυπτο και φυσικά με την Κύπρο.

β)  Τις αναθέσεις σε διεθνείς κοινοπραξίες, της έρευνας σε Ιόνιο και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την αξιοποίησή τους.

Μια δεκαετία μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την πιο μεγάλη εθνική επιτυχία της μεταπολίτευσης, η χώρα μας ενισχύονταν ακόμη περισσότερο γεωστρατηγικά απέναντι στην Τουρκία.

Η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο εισβάλει στην Συρία, τουρκική φρεγάτα δεν επιτρέπει την Ιταλική ENI να προχωρήσει σε έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο τρία της Κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Γιαβούζ άρχισε γεωτρήσεις στο οικόπεδο επτά και η κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ, που έχει άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, αρνείται να κάνει έρευνες, γιατί φοβούνται να μπλέξουν στις διενέξεις Κύπρου-Τουρκίας, όπως δηλώνουν.

Η Τουρκία καταθέτει τις συντεταγμένες για τον καθορισμό της ΑΟΖ, όπως αυτή ερμηνεύει το δίκαιο της θάλασσας, στον ΟΗΕ, υπογράφει μνημόνιο για τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ με την Λιβύη και το καταθέτει στον ΟΗΕ, το κυρώνει στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, το ίδιο κάνει και η προσωρινή, αλλά αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ της Λιβύης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, και η Ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα θεωρεί: κινήσεις εντυπωσιασμού του Ερντογάν, για εσωτερική κατανάλωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει, ότι: η κυβέρνηση είναι αμήχανη και ζητάει την συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων στο ΥΠΕΞ, δηλαδή σύγκλιση του Συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, για να ενημερωθεί, αλλά δεν λέει τίποτα για την ουσία του θέματος, εκτός από ρητορικές καταγγελίες κατά της Τουρκίας.

Το Κίνημα Αλλαγής, καταγγέλλει σε πιο υψηλούς τόνους τον Ερντογάν και ζητάει συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αρχηγών των κομμάτων, αλλά για το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας, προτείνει όπως όλα τα κόμματα διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Δηλαδή, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ΟΗΕ και εμείς μιλάμε για επικοινωνιακή τακτική του Ερντογάν.

Η Ελλάδα γνωρίζει, πως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι χώρες της περιοχής, παρ' ότι δηλώνουν ότι διαφωνούν με την συμφωνία γιατί δημιουργεί ένταση στην περιοχή, δεν πρόκειται να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα.

Η μόνη επιλογή για την χώρα μας, που μπορεί να εξουδετερώσει τα δεδομένα που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή και τον ΟΗΕ, και να ισχυροποιήσει τις θέσεις μας, είναι η ανακήρυξη από την χώρα μας της δικής της ΑΟΖ, την κατάθεση των χαρτών στον ΟΗΕ και το κάλεσμα στις γειτονικές χώρες για να καθορίσουμε τα κοινά όρια. Αν μέχρι πριν δύο χρόνια, πριν αρχίσει η Τουρκία τα πρακτικά αναθεωρητικά βήματα, υπήρχε νόημα να μην το κάνουμε, τώρα κανένα.

Το έκανε η Κύπρος το 2004, η Τουρκία το κατήγγειλε, αλλά η Κύπρος δημιούργησε τα κεκτημένα και με βάση αυτά έδωσε τις νόμιμες άδειες για έρευνες.

Ζήτησε από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, να ορίσουν και τα κοινά όρια της ΑΟΖ, και οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν πως δεν ακούν.

Η Τουρκία, δεν έχει περιθώριο για καμιά αντίδραση, το είδαμε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το είδαμε όταν η Κύπρος ανακήρυξε την δική της ΑΟΖ και όρισε τα όρια με την Συρία, το Λίβανο και το Ισραήλ.

Εμείς, χωρίς να ανακηρύξουμε την δική μας ΑΟΖ, ζητάμε από την Αίγυπτο να "επιταχύνουμε", τις εργασίες για να καθορίσουμε τα κοινά μας όρια.

Και πάντα η Αίγυπτος μας απαντά: κάντε το πρώτα με την Κύπρο και το βλέπουμε μετά μαζί.

Κορυφαία προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής είναι η ειλικρίνεια της κυβέρνησης και των κομμάτων για μια απόλυτη  εθνική συνεννόηση, που απαιτούν οι στιγμές.

Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός των ορίων της δικής μας ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες και αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο, γιατί μερικές έχουν διαφορετική προσέγγιση από εμάς, ακόμη και η Αίγυπτος.

Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είτε μόνη μας είτε μαζί με την Τουρκία. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που θα θέλαμε και σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο.

Πολλές φορές οι εξελίξεις είναι πιο γρήγορες, από ότι τις έχεις υπολογίσει, γιατί δεν τις καθορίζεις μόνος σου, πάντα όμως πρέπει να είσαι έτοιμος να τις αντιμετωπίσεις, διαφορετικά θα είσαι πάντα χαμένος, ή στην καλύτερη περίπτωση θα ζεις με τις συνθήκες της Φιλανδίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ