Skip to main content

Μαγκριώτης:Οι σχέσεις επιστήμης-πολιτικής στην αντιμετώπιση του Covid

Ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ παραθέτει στη Voria.gr τις παρατηρήσεις του για τις σχέσεις επιστήμης και πολιτικής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

του Γιάννη Μαγκριώτη*

Ξαφνικά ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τζιόδρας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης, αφορμή η εισήγηση του για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από την Δευτέρα 4/5/20, που αρχίζει η φάση αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο ΕΟΔΥ, κατά την εκτίμηση μου και με βάση τα δεδομένα της χώρας, δηλαδή τις ανεπάρκειες της, σωστά διαχειρίζονται τα προβλήματα της πανδημίας.

Τα προβλήματα τα έχει η χώρα με τις τραγικές ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό, υγειονομικές υποδομές, ειδικού προσωπικού στις ΜΕΘ και γενικά στο ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση στην λήψη των αποφάσεων, ακούγοντας τους ειδικούς, συνδυάζει δύο πράγματα:

Το υγειονομικό αποτέλεσμα των αποφάσεών της και την οικονομική και κοινωνική κρίση, που θα προκαλέσουν οι αποφάσεις της.

Τα προβλήματα αυτά μεταφέρονται στους ειδικούς του ΕΟΔΥ και εκεί αρχίζουν οι συγκρούσεις επιστήμης και πολιτικής.

Η επιστημονική γνώση σε πρωτόγνωρα και επιθετικά προβλήματα, όπως η εμφάνιση μιας πανδημίας, είναι πάντα ελλιπής.

Έτσι προχωράει η επιστήμη μέσα από την έρευνα και την εμπειρία, που γίνεται γνώση, για να αμφισβητηθεί στην συνέχεια από νέες έρευνες και να βελτιωθεί περισσότερο.

Απόλυτες βεβαιότητες και αλήθειες δεν υπάρχουν στην επιστήμη, δουλεύει με την πιο αξιόπιστη γνώση κάθε φορά, έτσι προσφέρει στον άνθρωπο και στον κόσμο γενικότερα, και έτσι εξελίσσεται.

Απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες υπάρχουν στις θρησκείες και στις θεωρίες συνομωσίας, γιαυτό και είναι πάντα ίδιες και δεν εξελίσσονται, μάλιστα τις διαφορές, δηλαδή τις αιρέσεις, όπως τις ονομάζουν, τις αντιμετωπίζουν με μίσος και με βία.

Η χώρα μας παρ' ότι ευνοήθηκε, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της περιορισμένης εξωστρέφειας και της μεταφοράς του ιού τριτογενώς από γειτονικές χώρες που επιμολύνθηκαν άμεσα από Κινέζους στην χώρα τους και από δικούς τους πολίτες στην Κίνα, λόγω όμως των μεγάλων ελλείψεων σε προστατευτικό υλικό, τεστ και ΜΕΘ, έπρεπε να πάρει γρήγορα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, για να αποφύγει πιο επώδυνα υγειονομικά αποτελέσματα.

Αυτή η πραγματικότητα, καθόρισε και τις πρώτες αποφάσεις των ειδικών και φυσικά της κυβέρνησης.

Γρήγορα περιοριστικά μέτρα και αυστηρή τήρηση τους.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα, σε υγειονομικό επίπεδο είναι θετικά, όμως στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο θα είναι πιο αρνητικά, και λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλά και λόγω του ότι η βασική εξωστρεφής δραστηριότητα της χώρας μας ο τουρισμός, που ακολουθεί χρονικά, φαίνεται ότι θα πληγεί σημαντικά.

Η επιστημονική γνώση είναι ουδέτερη πολιτικά, έχει σημασία όμως, ποιος την κατέχει και πως την αξιοποιεί.

Οι αντιφάσεις που παρουσίασαν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ στο θέμα της μάσκας και των τεστ, έχουν σχέση με τις αβεβαιότητες της επιστημονικής γνώσης, κυρίως όμως έχουν σχέση με την διαχείριση της κρίσης στα αντικειμενικά δεδομένα της χώρας μας και φυσικά στην πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν είπαν όλες τις αλήθειες στην πρώτη φάση είτε για να μην εκθέσουν την κυβέρνηση, την σημερινή και την προηγούμενη, είτε για να μην δημιουργήσουν πανικό στους πολίτες, με αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, είτε και για τους δύο λόγους.

Εάν είχαμε επάρκεια υγειονομικού υλικού και ΜΕΘ, σίγουρα θα ακολουθούσαμε άλλη τακτική, με τα ίδια ή καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα, και σίγουρα με λιγότερες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες.

Αυτές τις αλήθειες, τώρα που η πρώτη φάση της πανδημίας πέρασε και περιορίστηκε ο κίνδυνος, πρέπει οι ειδικοί του ΕΟΔΥ να τις πουν, για αναγκάσουν την κυβέρνηση και τα κόμματα να συζητήσουν με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ πρέπει να ερμηνεύσουν την αντιφατικότητα των προτάσεων τους, γιατί έτσι θα αποκτήσουν πρόσθετη αξιοπιστία και χρησιμότητα και δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στην κομματική αντιπαράθεση. Οι πολίτες γνωρίζοντας τις αλήθειες θα κρίνουν τα κόμματα με βάση την πραγματικότητα, και όχι με βάση την κομματική τους επιλογή, τους φόβους που δημιουργεί ο κορονοιός, και την σύγχυση που δημιουργεί η απόκρυψη της αλήθειας.

Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη και τις αδυναμίες μας, και όχι να μιλάνε οι μεν για σωτήρες, οι δε για ψεύτες και κομπιναδόρους.

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ