Skip to main content

Μακρόν: Η Γαλλία υποστηρίζει απολύτως την επιλογή της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Η Γαλλία υποστηρίζει απολύτως την κυρίαρχη επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία «υποστηρίζει απολύτως» την προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τόνισε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο.

«Ο πρόεδρος της [Γαλλικής] Δημοκρατίας είπε στον Πρόεδρο της Φινλανδίας ότι η Γαλλία υποστηρίζει απολύτως την κυρίαρχη επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε επίσης την προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία, και πρόσφερε την «πλήρη υποστήριξη» του Βερολίνου, αφού ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την πρόθεση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, οδηγώντας το σκανδιναβικό έθνος — το οποίο μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με Ρωσία — ένα βήμα πιο κοντά στους κόλπους της συμμαχίας.

Την Τετάρτη, ο Νιινίστο είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να «κοιταχτεί στον καθρέφτη» εάν η Φινλανδία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την ασφάλειά της. Μιλώντας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός ηγέτης είπε ότι εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι αποτέλεσμα των ενεργειών του ίδιου του Πούτιν.