Skip to main content

Μακρόν: «Κανένα mea culpa» για τη διαχείριση της πανδημίας

Από σήμερα η Γερμανία κηρύσσει τη Γαλλία περιοχή υψηλού κινδύνου. Ακολουθεί την Τρίτη η Ισπανία - Τι αναφέρει ο Γάλλος Πρόεδρος,

Οι Γάλλοι ακούν και ξανακούν τη συγγνώμη, το mea culpa της Μέρκελ για την ακύρωση των μέτρων για το Πάσχα και αναρωτιούνται εάν και στη Γαλλία θ’ ακούσουν ποτέ κάτι τέτοιο. Την απάντηση έδωσε την Παρασκευή ο ίδιος ο Εμμανουέλ Μακρόν:

«Δεν υπάρχει λόγος για κανένα mea culpa, καμία τύψη ή αποτυχία. Δικαιωθήκαμε γιατί δεν υπήρξε η προβλεπόμενη έξαρση» είπε, απαντώντας στις κριτικές ότι δεν προχώρησε σε γενικό λοκντάουν τουλάχιστον τον Φεβρουάριο.

Αναγνώρισε όμως ότι οι μεταλλάξεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ήδη 19 διαμερίσματα της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης και της περιφέρειας των Παρισίων (Ile de France) βρίσκονται κάτω από αυστηρά μέτρα. Προειδοποίησε επίσης ότι ίσως να χρειαστεί τώρα νέα στρατηγική. Τα δυσάρεστα μέτρα σίγουρα θα τα παρουσιάσει όμως ο πρωθυπουργός.

«Υψηλού κινδύνου» η Γαλλία για Γερμανία και Ισπανία

Μέτρα για τη Γαλλία παίρνουν ωστόσο οι γείτονες: στο βορρά από σήμερα η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους και από την Τρίτη το ίδιο κάνει και η Ισπανία στο νότο. Συγκεκριμένα για τη Γερμανία ισχύσουν τα εξής: Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν από τη Γαλλία στη Γερμανία πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Αυστηρότεροι περιορισμοί ισχύουν ειδικότερα για όσους φτάνουν από την γαλλική περιφέρεια Μοζέλ στο Ζάαρλαντ και τη Ρηνανία Παλατινάτο, οι οποίοι υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Την ίδια ώρα λόγω της καλοκαιρίας οι Παριζιάνοι φεύγουν για αποδράσεις δυτικά στις ακτές του Ατλαντικού, με τους ντόπιους όμως να γκρινιάζουν ότι τους φέρνουν τον ιό.

Κατά τ’ άλλα τα σχολεία στη Γαλλία παραμένουν ανοιχτά, κλείνουν οι τάξεις μόνο όταν υπάρχει κρούσμα. Ο δε Μακρόν ποντάρει στους μαζικούς εμβολιασμούς οργανώνοντας ακόμη και «εμβολιοδρόμια» σε αθλητικές εγκαταστάσεις με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν αναβολές στις αφίξεις των εμβολίων.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle