Skip to main content

Μακρόν κατά ακραίων ισλαμιστών

Μετά από χρόνια ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πήρε θέση για το καυτό στη Γαλλία θέμα της αντιμετώπισης των ακραίων ισλαμιστών.

Εδώ και δύο χρόνια οι Γάλλοι περίμεναν να τοποθετηθεί ο πρόεδρος στο θέμα της αντιμετώπισης των ακραίων ισλαμιστών, την επικίνδυνη ανάπτυξη των ισλαμικών κοινοτήτων με τάσεις απομονωτισμού αλλά και διαχωρισμού από τις αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία θεωρείται και είναι κατά κύριο λόγο κοσμική.

Τελικά, τρεις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο γάλλος πρόεδρος επέλεξε τη σημερινή ημέρα για να αναπτύξει τις θέσεις του στην αλσατική κωμόπολη Μπουρζβιλέρ. Πρόκειται για μια πόλη μόλις 15.000 κατοίκων πλησίον της Μυλούζης, όπου αναγείρετε το τεράστιο τζαμί Αν-Μουρ των 10.000 τμ. Η επιλογή της πόλης δεν έγινε τυχαία. Η παρουσία κατοίκων-μουσουλμάνων διαφορετικών προελεύσεων είναι ιδιαίτερα εμφανής.

Ο Μακρόν θέλει να δείξει αποφασιστικότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 η Μπουρζβιλέρ είχε αναγνωρισθεί ως «ζώνη προτεραιότητας για την ασφάλεια» και σήμερα έχει επιλεγεί για να γίνει σύμβολο της «δημοκρατικής επανακατάκτησης», όπως λέγεται.

Το θέμα είναι ευαίσθητο και καίει. Οι όροι «Ισλάμ» και «ισλαμισμός» είναι όροι που συχνά προκαλούν σύγχυση. Έτσι ο Εμανουέλ Μακρον επινόησε τον όρο «séparatisme», που στα γαλλικά δηλώνει τις αποσχιστικές τάσεις στην κοινωνία. Ως εκ τούτου ο γάλλος πρόεδρος μιλά για «ισλαμικό αποσχισμό».

«Βλέπουμε υπερβολικά πολλούς διαχωρισμούς, στο όνομα των προελεύσεων και των θρησκειών» είχε δηλώσει με τις ευχές της Πρωτοχρονιάς και υποσχέθηκε ότι θα δράσει «αποφασιστικά ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν την εθνική ενότητα».

Υπόσχεται επίσης μεγαλύτερο έλεγχο στα χρήματα που προέρχονται από το εξωτερικό, μιας και 14 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβάλει για το τζαμί της Μύλουζης το Κατάρ, το οποίο θεωρείται ότι προωθεί τον πολιτικό ισλαμισμό στην Ευρώπη.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle