Skip to main content

Μακρόν: Όχι στα Σάββατα της βίας, ναι στον εθνικό διάλογο

Πρέπει να πούμε τώρα πως όταν πηγαίνει κανείς σε βίαιες διαδηλώσεις, είναι συνένοχος στα χειρότερα, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε σήμερα κατά «της δημοκρατίας του όχλου», αντιπαραθέτοντας τα «Σάββατα της βίας» με τον εθνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει ο ίδιος, την ώρα που η πλειοψηφία των Γάλλων φαίνεται να επιθυμεί πλέον να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων".

«Πρέπει να πούμε τώρα πως όταν πηγαίνει κανείς σε βίαιες διαδηλώσεις, είναι συνένοχος στα χειρότερα», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συζήτηση που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με δημάρχους και άλλους αιρετούς της ανατολικής Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε με αυτόν τον τρόπο όταν ο πρόεδρος της περιφέρειας Γκραν Εστ, Ζαν Ροτνέρ, ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από το κράτος ώστε "να σταματήσει αυτό το εβδομαδιαίο κλίμα οχλαγωγίας".

Ο Μακρόν του απάντησε ότι οι αρχές "δεν μπορούν να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις", επικαλούμενος το συνταγματικό δικαίωμα των ανθρώπων να συγκεντρώνονται και να διαμαρτύρονται. Επισήμανε όμως ότι υπάρχει "μεγάλη δυσκολία" να διατηρηθεί η τάξη και χαιρέτισε "την αξιόλογη δουλειά" των αστυνομικών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι "είναι θαύμα που μετά από τόσα Σάββατα με τόση βία δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός μεταξύ των μελών των δυνάμεων της τάξης".

Τα "κίτρινα γιλέκα" κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας και τα αμφιλεγόμενα όπλα που χρησιμοποιούν για τους τραυματισμούς διαδηλωτών. Στις 3 Δεκεμβρίου στη Μασσαλία μια 80χρονη γυναίκα πέθανε, αφού νωρίτερα είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο από ένα δακρυγόνο που την χτύπησε ενώ έκλεινε τα πατζούρια του σπιτιού της. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές όμως, ο θάνατός της δεν οφείλεται σε αυτόν τον τραμαυτισμό.

Ο Μακρόν επέμεινε ότι "σήμερα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο, στη δημοκρατική απάντηση και κατόπιν στις κάλπες".

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν τις τελευταίες ημέρες ότι οι Γάλλοι επιθυμούν να σταματήσουν οι εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις: υπέρ αυτής της άποψης τάσσεται το 56%, σύμφωνα με την Elabe, το 52%, σύμφωνα με την Ifop και το 55% σύμφωνα με την Odoxa.

Τον Νοέμβριο του 2018 υπέρ του κινήματος τασσόταν το 70% των Γάλλων, σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου YouGov. Στις 7 Φεβρουαρίου το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 52%.