Skip to main content

Μανιάτης: Κορυφαία πολιτική προτεραιότητα η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζει στη Voria.gr την πρότασή του για την παραγωγική Ελλάδα. Τέσσερις νέες πηγές πλούτου, 10+1 προτεραιότητες.

Οι υποψήφιοι του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να αξιολογηθούν μέσα από ένα αυστηρό πολιτικό ΑΣΕΠ, ενώ ο ηγέτης που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου θα πρέπει να είναι βουλευτής γιατί η μάχη που θα δοθεί μέσα στο Βουλή, θα είναι το ίδιο σημαντική με αυτή που θα πρέπει να δοθεί στην Κοινωνία, υποστήριξε στη Voria.gr ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφιος στην επικείμενη εκλογική διαδικασία, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης. 

Ο κ. Μανιάτης, τάσσεται υπέρ της πολυσυλλεκτικότητας και της ενότητας ενώ ξεκαθαρίζει πως εάν αυτός εκλεγεί, θα προχωρήσει αμέσως στην ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού. O Γιάννης Μανιάτης προβλέπει σημαντική ανταπόκριση στο εκλογικό κάλεσμα για την εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα, με περισσότερους από 150.000 ψηφοφόρους να πηγαίνουν στις κάλπες, αλλά και ισχυρό συναγωνισμό μεταξύ των εννέα υποψηφίων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και δεύτερη Κυριακή για την ανάδειξη ηγέτη.

Αυτό όμως που τον απασχολεί στη πορεία προς τις κάλπες και κυρίως, προς την δημιουργία του Νέου Φορέα, είναι η ανάδειξή της πρότασής του για την παραγωγική Ελλάδα, το πως η χώρα θα αξιοποιήσει τις σημαντικές πηγές πλούτου που έχει, τον φυσικό της πλούτο και πάνω απ΄όλα το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της, με εργαλείο ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος project manager. 

Tι είναι αυτό ή ποια είναι αυτά που διαφοροποιούν την υποψηφιότητά σας στις εκλογές για ανάδειξη ηγεσίας;

«Οι νέες εποχές, οι νέες προκλήσεις απαιτούν προσόντα, εμπειρία, ένσημα, αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και νέα ηγεσία. Δεν μπορούμε να πορευτούμε με αντιλήψεις και κενά βιογραφικά του παλαιού στη νέα εποχή. Ζητώ λοιπόν, εδώ και καιρό, να ισχύσει για τους υποψηφίους ένα είδος πολιτικό ΑΣΕΠ. Ολοι μας είμαστε γνωστοί, έχουμε ένα έργο πολιτικό αλλά κι επαγγελματικό. Πάνω σ΄αυτό να αξιολογηθούμε και όχι μέσα από συγκρούσεις κομματικών μηχανισμών, νεποτισμούς, πελατειακές σχέσεις. Η νέα εποχή και η κοινωνία απαιτούν να αξιολογηθούμε για την ειλικρίνεια, την αξιοπιστία μας, τη δυνατότητα να αποδεικνύουμε τα λόγια με έργα.

Είμαι αυτοδημιούργητος επαγγελματικά και πολιτικά. Ξεκίνησα απο το σιδεράδικο του παππού μου στο Άργος για να κτίσω βήμα-βήμα την προσωπικότητα και την ακαδημαϊκή μου καριέρα, ως καθηγητής πανεπιστημίου. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, ξεκίνησα τα φετινά μου μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Μόλις το 2004 αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος βουλευτής.

Για μένα, αλλά ακόμη περισσότερο για την ίδια την κοινωνία, είναι πάρα πολύ σημαντικό ο πολιτικός να έχει «κολλήσει ένσημα» επαγγελματικά, να ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί, αν χρειαστεί, να τα παρατήσει και να επιστρέψει στη δουλειά του,  εφόσον συμβαίνουν πράγματα μη συμβατά με τη συνείδησή του.

Με ρωτάτε σε τι διαφοροποιούμαι από τους συνυποψήφιους μου. Είμαι ο μόνος που έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Πιστεύω πως το κλειδί είναι η παραγωγή νέου πλούτου, γι΄αυτό μιλάω για παραγωγική Ελλάδα.

Ο κεντρικός άξονας της πρότασής μου είναι οι 4 νέες πηγές πλούτου και συμπληρωματικά, 10+1 προτεραιότητες.

Οι 4 νέες πηγές πλούτου:

(α) Τα εθνικά κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεισφέρουν 2 δις €/χρόνο στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και μαζί με τη συνολικότερη ενεργειακή μας διπλωματία, θα αναβαθμίσουν γεωπολιτικά τη χώρα, (β) η κατάργηση του υπερταμείου αποικιοκρατίας και η μετεξέλιξή του σε ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που προσελκύει 150 δις  € επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, (γ) ένα σύγχρονο επιτελικό Κράτος Project Manager, με αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, διοίκηση με ανταμοιβή και πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που εξοικονομεί 1 δις €/χρόνο, (δ) Νέα Γενιά που εκπαιδεύεται σε ένα απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία και την αγορά και μετασχηματίζεται σε διεθνές κέντρο σπουδών, αυξάνει κατά 2% το ΑΕΠ και δίνει προοπτική. Εξασφαλίζουμε την απασχόληση της νέας γενιάς μέσα από τη στήριξη της δικής της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με μηδενισμό ΦΠΑ για 3 χρόνια και για έσοδα ως 50.000 € απαλλαγή για 3 χρόνια από τις συνταξιοδοτικές εισφορές.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από τις 10+1 προτεραιότητες:

-κανένας πλειστηριασμός Α΄ κατοικίας, ιδιοκτητών μεσαίων, χαμηλών στρωμάτων.

-κόκκινα δάνεια: δικαίωμα πρώτης προτίμησης στο δανειολήπτη, εξατομίκευση δανείου με βάση τις δυνατότητές του.

-οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αθροιστικά δεν θα ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος (αφορά αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες).

-δίκτυο ολοήμερων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών όπως και δημοτικών σχολείων, για να αντιμετωπισθεί η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας. Πλήρης και κατά προτεραιότητα στήριξη της ελληνικής οικογένειας, από τη μονογονεϊκή, μέχρι την πολύτεκνη.

-ανεργία-απασχόληση: η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας να υπολογίζεται ως «έξοδο» και να εκπίπτει με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.

-πλέγμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους από τη φτώχεια.

-άμεση ενίσχυση επιχειρηματικότητας.

-«πράσινη οικοδομή»: φοροαπαλλαγή για όλες τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας έως 15.000 € για τα 7.000.000 κτίρια και διαμερίσματα της χώρας. Δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση έως 500 ευρώ κάθε χρόνο στη μέση οικογένεια, από λιγότερες δαπάνες θέρμανσης.

-ενίσχυση αποκέντρωσης- αυτοδιοίκησης: μεταφορά στην αυτοδιοίκηση του ΕΝΦΙΑ και φόρων ακινήτων. Η αυτοδιοίκηση ασκεί όλες τις αρμοδιότητες πρωτοβάθμιας υγείας και παιδείας, με πλήρη μεταφορά των αναγκαίων πόρων.

-πολιτικό σύστημα: κατάργηση προνομίων (ευθύνη υπουργών, ασυλία) εξάντληση τετραετίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ψήφο στους αποδήμους, απεξάρτηση εκλογής ΠτΔ από βουλευτικές εκλογές».

Τι θα σας κάνει να χαρακτηρίσετε επιτυχημένη την εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου; ( π.χ. αριθμός εκλογέων, ανάδειξη ηγεσίας από την πρώτη Κυριακή)

«Με την εμπειρία των περιοδειών μου θα έλεγα πως θα πρέπει να περιμένουμε πάνω από 150.000 ψηφοφόρους. Δε θεωρώ πιθανό να αναδειχθεί η ηγεσία από την πρώτη Κυριακή».

Πώς θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η ενότητα, όταν υπάρχει τόση πολυσυλλεκτικότητα κι έχουν εκδηλωθεί, ξεκάθαρες, διαφορετικές στρατηγικές ή και προσωπικές τακτικές;

«Κατά πρώτον οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις θα πρέπει να γίνονται με πολιτικά επίχειρήματα, όχι κτυπήματα κάτω από τη μέση. Έχω παρέμβει ουκ ολίγες φορές επ’ αυτού. Ναι στην πολυσυλλεκτικότητα, ναι στη σύνθεση, όχι στον λαϊκισμό. Αλλά το σημαντικότερο είναι η επόμενη μέρα. Έχω αποδείξει στην πράξη πόσο έχω δουλέψει για την ενότητα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΣΥ. Αν εκλεγώ, αμέσως θα προχωρήσω στην ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ –Ποταμιού, σε μία ενιαία με Πρόεδρο τον εκλεγέντα επικεφαλής ο οποίος πρέπει να είναι βουλευτής. Θεωρώ πως η μάχη στη Βουλή είναι εξίσου σημαντική με τη μάχη μέσα στην κοινωνία.  Επίσης, στο πρώτο δίμηνο του ’18 θα προωθήσω  το ιδρυτικό συνέδριο του Νέου Προοδευτικού Κινήματος ώστε να αποκτήσουμε ενιαία γραμμή».  

Πώς σχολιάζετε την κριτική, ότι πρώτα θα έπρεπε να δημιουργηθεί ο φορέας, να καταλήξουν άπαντες σε κοινό πρόγραμμα και μετά να επιλεγεί ηγεσία;

«Προφανώς η δέουσα σειρά των πραγμάτων είναι όπως την περιγράφετε, αλλά έστω κι έτσι αυτό που θα κρίνει τα πράγματα είναι η βούληση να ιδρύσουμε ένα νέο προοδευτικό Κίνημα».

Είσαστε υπέρ της ίδρυσης ενός νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς ή μήπως υπέρ της συνέχισης κάτω από ένα σχήμα- ομπρέλα;

«Έχω δηλώσει από την αρχή πως είμαι υπέρ ενός ενιαίου φορέα, ανοικτού, αποκεντρωμένου, με 13 ισχυρά Περιφερειακά Συμβούλια από όπου θα προκύπτει το Πολιτικό Συμβούλιο. Η διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και η μετεξέλιξή τους είναι αυστηρά υπόθεση των μελών τους, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεσμικά και αυτοτελώς». 

Πώς βλέπετε τη συμμετοχή σε ενδεχόμενες συνεργασίες, ειδικά αν οι επόμενες εκλογές μας οδηγήσουν σε απλή αναλογική;

«Το νέο Κίνημα πρέπει και θα το πετύχει να αναδειχθεί στην κυρίαρχη, την πρωταγωνιστική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, γι' αυτό ο στόχος της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα.

Εμείς θα ανακόψουμε την πιθανότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ που ενισχύεται από τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δική μας εναλλακτική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης θα κληθούν να τοποθετηθούν οι Μητσοτάκης /Τσίπρας και όχι το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Παράταξη διαχρονικά και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στη σταθερότητα της χώρας».