Skip to main content

Μανώλης Σφακιανάκης: Ανοίγει γραφείο CSIi στη Θεσσαλονίκη

Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια ημερίδας, ένα επαναστατικό λογισμικό για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Την έναρξη λειτουργίας γραφείου του Cyber Security International Institute (CSIi) στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του CSIi, Μανώλης Σφακιανάκης.

Το γραφείο θα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Γραμματικόπουλου.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Διαδικτυακές διαδρομές υψηλού ρίσκου, ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μύθοι και πραγματικότητες. Τι μέλλει γενέσθαι» ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι στο νέο γραφείο θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για την ορθή χρήση του διαδικτύου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το CSIi φέρνει στην Ελλάδα μια αμερικανική πατέντα για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια επαναστατική, όπως τη χαρακτήρισε, εφαρμογή την οποία χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός και μέσω φίλτρου DNS ο χρήστης μπορεί να «κόψει» όλα τα επικίνδυνα λογισμικά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως ιούς, διαφημίσεις και πορνογραφία.

Ο κ. Σφακιανάκης είπε ακόμη πως το CSIi, σε συνεργασία με τη Google, θα εκδόσει e-book με οδηγίες για ασφαλή χρήση του internet, ενώ ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδειάς, ώστε να διανεμηθεί αυτό στα σχολεία για μαθητές 11-12 ετών.

Ο κ. Καραθανάσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Freee, εξήγησε ότι το νέο λογισμικό, που έχει αναπτύξει η εταιρεία του σε συνεργασία με το CSIi, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός, αποτελεί ουσιαστικά ένα web content filtering το οποίο θα αναγνωρίζει κακά δεδομένα και θα μπλοκάρει διαδικασίες όπως email phishing, mining, spam, malware και viruses, ενώ θα λειτουργεί και ως ad block. Το αποτέλεσμα θα είναι καθαρό και ασφαλές διαδίκτυο, η δυνατότητα επιβολής γονικού ελέγχου σε 56 κατηγορίες, ασφαλής αναζήτηση στη Google, καλύτερη ταχύτητα και απόδοση του υπολογιστή.

Να μην δαινομοποιούμε το διαδίκτυο

«Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία, με 98% θετικά και 2% αρνητικά», ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης. Χρησιμοποίησε ακόμη ρήση του Μπαράκ Ομπάμα όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είπε ότι «τα παιδιά που δεν γνωρίζουν την τεχνολογία είναι τα ανενταχτα μέλη της κοινωνίας που έρχεται».

Ο ίδιος είπε ότι χρειάζεται προσοχή για τον εθισμό των παιδιών στα παιχνίδια. «Εάν το παιδί διαβάζει και αναζητεί γνώση στο διαδίκτυο μπορεί να το χρησιμοποιεί για όλη τη μέρα. Στο παιχνίδι, όμως, πρέπει να μπαίνει όριο στην 1,5 με 2 ώρες την ημέρα», ανέφερε σημειώνοντας πως ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί από τον εθισμό στο αλκοόλ.

Χαρακτήρισε τα online Chat rooms ως την κερκοπορτα του ηλεκτρονικού εγκλήματος, εφιστώντας την προσοχή σε γονείς και παιδιά. «Το κακό έχει αγγελικό πρόσωπο στο διαδίκτυο. Τα ραντεβού στα τύφλα με άγνωστους που συνομιλούμε διαδικτυακά είναι ραντεβού θανάτου. Πρέπει τώρα να κάνουμε delete όλους τους άγνωστους που έχουμε στο διαδίκτυο. Το chat είναι σημαντικό βοήθημα για την πορνογραφία ανηλίκων», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδίκτυο που ο ίδιος αντιμετώπισε στην καριέρα του.

Ο κ. Σφακιανάκης χαρακτήρισε μύθο αυτό που πιστεύουν πολλοί, ότι είμαστε ανώνυμοι στο διαδίκτυο, καθώς, όπως τόνισε, όλοι έχουμε διαδικτυακή ταυτότητα και κάθε ενέργειά μας αφήνει ένα ηλεκτρονικό ίχνος. «Ό,τι γράφεις στο Facebook μένει για πάντα και, εφόσον είναι αρνητικό, μπορεί να το βρεις μπροστά σου, ως τροχοπέδη, αργότερα στη ζωή σου», επεσήμανε.

Είπε ότι υπάρχουν πολλά fake news και πως ο αναγνώστης των διαδικτυακών ειδήσεων πρέπει να διαβάζει με κριτική σκέψη. «Δεν ρουφάμε ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο, αλλά πρέπει να το διασταυρώνουμε. Μακάρι να ήταν όλα αλήθεια, αλλά δεν είναι, και χρειάζεται προσοχή», σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο sexting, μία μορφή διαδικτυακού σεξ με ανταλλαγή γυμνών φωτογραφιών, λέγοντας πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας.

Η Μαρίσα Βουλγαράκη, ψυχολόγος-εγκληματολόγος, με MSc Criminal Investigation, αναφέρθηκε στον εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και σωματικά προβλήματα, όπως μυοσκελετικές παθήσεις, ενώ η Φωτεινή Δημοπούλου, δικηγόρος αστικού δικαίου, με πεταπτυχιακό και Εγκληματολογίας και υποψήφια διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ παρουσίασε τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη νομική προστασία προσωπικών δεδομένων.