Skip to main content

Μανωλόπουλος: Γιατί περιμένουν ΕΕ και ΗΠΑ το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Ο Καθηγητής αναφέρει ότι περιμένουν τα δεδομένα στα τέλη ή ακόμη και τα μέσα Οκτωβρίου για το νέο εμβόλιο, προσαρμοσμένο για τις νέες μεταλλάξεις.

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Σε πρώτη ανάγνωση προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί δεν ακολουθούν κι άλλες χώρες την απόφαση της Βρετανίας στην έγκριση του διδύναμου εμβολίου της Moderna που αντιμετωπίζει την Όμικρον.

Σε δεύτερη εξέταση όμως η απάντηση μάλλον είναι πιο απλή: στα στελέχη της Όμικρον που κυριαρχούν πλέον στις περισσότερες χώρες, δηλ. στα BA4 και 5.

Κι αυτό γιατί, οι έρευνες, έστω και μικρές, δείχνουν πως το ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο από τον Βρετανικό Οργανισμό MHRA, φρενάρει την αρχική Όμικρον, που από ότι φαίνεται έχουμε πια ξεμπερδέψει, ενώ τα παραπάνω στελέχη είναι μέχρι τώρα εκτός πεδιάς.

Μιλώντας στο e-farmako o Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αποκωδικοποιεί την απόφαση του Λονδίνου κι εξηγεί τη στάση των υπολοίπων χωρών. Όπως λέει το νέο εμβόλιο της Moderna περιλαμβάνει και το κλασικό mRNA που κυκλοφόρησε από την αρχή κι ένα νέο στέλεχος για την Όμικρον, «ουσιαστικά όμως δεν σημαίνει και πολλά πράγματα δεδομένου ότι οι Βρετανοί ενέκριναν ένα εμβόλιο που είχε σχεδιαστεί για την Όμικρον του Δεκεμβρίου. Τώρα όμως ξέρουμε πως έχει αντικατασταθεί από τα στέλεχη ΒΑ4 και ΒΑ5, ιδιαίτερα από το δεύτερο που έχει επικρατήσει. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι περισσότερες χώρες έχουν αποφασίσει να περιμένουν για το εμβόλιο που σχεδιάζει και η Moderna και η Pfizer για αυτήν τη νέα παραλλαγή».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr.