Skip to main content

Mantis Business Innovation: Η startup που επιταχύνει την καινοτομία

Η νεοφυής εταιρία που δημιούργησε το Elevate Greece συνεργάζεται με την κοινότητα καινοτομίας του EIT RawMaterials για κάτι ανάλογο στην Ευρώπη

Αντιμετωπίζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα ως καταλύτες βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας. Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία της Mantis Business Innovation, της εταιρείας που δημιούργησε ο 35χρονος σήμερα Θασίτης Χρήστος Νικολούδης το 2017 ως spin out του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η οποία έφτασε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει σημαντικός μοχλός ανάπτυξης καινοτομίας στη χώρα.

Αν και start up η ίδια, η Mantis Business Innovation βρέθηκε να αξιολογεί την καινοτομία άλλων νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε, δημιούργησε και «τρέχει» το ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Elevate Greece, το μοναδικό Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων στη χώρα. Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται σε τρεις ηπείρους και σε 15 χώρες, από τις ΗΠΑ και την Ινδία μέχρι την Ιταλία και τη Γερμανία, ενώ έχει αναπτύξει μια βάση δεδομένων 20.000 νεοφυών επιχειρήσεων.

Αξιοποιώντας ως θεμέλιο λίθο τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τη διερεύνηση μεθοδολογίας για την αξιολόγηση στρατηγικών επενδύσεων στα έργα αστικής ανάπλασης και νεοφυών επιχειρήσεων, ο μηχανολόγος μηχανικός Χρήστος Νικολούδης ανέπτυξε μαζί με τη Νίκη Καραλή και τον Δημήτρη Γερογιάννη στη Mantis μια Πλατφόρμα Διαχείρισης Καινοτομίας, τη Mantis IMS. Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς τη συλλογή, αξιολόγηση και παρακολούθηση της καινοτομίας τόσο σε επίπεδο ιδέας όσο και σε επίπεδο επιχείρησης. Πρόκειται για το μοναδικό τέτοιο λογισμικό στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, μία παραμετροποίηση του οποίου έχει αξιοποιηθεί και για την υποστήριξη του Elevate Greece.

Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό η εταιρεία προχώρησε σε συνεργασία με τον EIT RawMaterials, Ευρωπαϊκό Φορέα Καινοτομίας για τις Πρώτες Ύλες με σκοπό τη δημιουργία ουσιαστικά ενός Elevate Ευρώπης γύρω από την κυκλική οικονομία και τον ορυκτό πλούτο.