Skip to main content

Μαραθώνιος καινοτομίας στις Συκιές: Η πρόκληση για ένα Σέιχ Σου προσβάσιμο σε όλους

Στον δήμο Νεάπολης- Συκεών ο πρώτος πανελλαδικά μαραθώνιος καινοτομίας υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας.

Τρεις φοιτητές και μία απόφοιτη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ έχουν ριχτεί στη μάχη ενός διαφορετικού μαραθωνίου με φόντο το Σέιχ Σου.

Η Μαρία Καπλανίδου από το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, η Μαρία Βαρσάμη από το Αρχιτεκτονικό, ο Γιώργος Ματθαίου από το Πολιτικών Μηχανικών και η Βαλεντίνη Δελιβαλτίδου απόφοιτη του Χωροταξίας και Ανάπτυξης συμμετέχουν στο μαραθώνιο καινοτομίας και νέων υλοποιήσιμων ιδεών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο σε σχολικό συγκρότημα των Συκεών υπό το πρόγραμμα RIS Citython Neapolis-Sykies 2022.

Οι τέσσερις νέοι, μεταξύ των τριών θεματικών που περιλαμβάνονται στον μαραθώνιο καινοτομίας, προτίμησαν χωρίς δεύτερη σκέψη το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης καθώς όπως είπαν η εδραιωμένη έως τώρα φιλοσοφία που διέπει την πόλη και τους πολίτες είναι «να μην το αξιοποιούμε υπό το φόβο ίσως μιας πυρκαγιάς ενώ όσο το δάσος θα αποκτά ζωή μέσα από την ανθρώπινη παρουσία τόσο πιο προφυλαγμένο θα είναι καθώς περισσότερα μάτια, καλύτερη προστασία».

Τα νέα παιδιά που συγκροτούν δύο διαφορετικές ομάδες κάθονται δίπλα δίπλα έχοντας μπροστά τους τους φορητούς υπολογιστές τους κι έχουν ριχτεί στη μάχη της χαρτογράφησης του Σέιχ Σου προκειμένου όπως εξηγούν στη Voria.gr να καταφέρουν αρχικά να εντοπίσουν όλα τα περιπατητικά μονοπάτια του και στη συνέχεια να ετοιμάσουν την καινοτόμα πρόταση τους προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις σε αυτά και να να χωριστούν σε θεματικές όπως πεζοπορίας, αστροπαρατήρησης, χλωρίδας, πανίδας, mountain bike κ.ά. με κύριο στόχο όμως σε όλη αυτό το πλαίσιο να δώσου την λύση προκειμένου οι διαδρομές να είναι προσβάσιμες από άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ο Γιώργος Ματθαίου ο πολιτικός μηχανικός της ομάδας έχει ήδη εντοπίσει όλα τα μονοπάτια του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης και όπως ανέφερε «συνολικά είναι 211,1 χιλιόμετρα».

«Αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ είναι να φτιάξουμε κάποιες διαδρομές και να αναβαθμίσουμε τον τρόπο με το οποίο τον Σέιχ Σου υπάρχει στην πόλη και πώς θα το κάνουμε όσο το δυνατόν προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Αυτό που έχουμε σκεφτεί είναι να φτιάξουμε κάποιες θεματικές διαδρομές οι οποίες θα αναφέρονται στην χλωρίδα, την πανίδα, στα αθλήματα που μπορεί κανείς να κάνει στο βουνό, στην αστροπαρατήρηση καθώς το Σέιχ Σου δεν έχει φωτορύπανση κ.α. Κι αυτές οι διαδρομές θα της χαρτογραφήσουμε και θα καταλήγουν σε ένα κιόσκι το οποίο θα αποτελεί ένα σημείο πληροφόρησης όπου θα και θα παρουσιάζονται όλες οι διαδρομές και οι θεματικές. Ξεκινήσαμε με μια χαρτογράφηση των υποδομών που υπάρχουν και συγκεκριμένα έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν 211,1 χιλιόμετρα διαδρομών μέσα στο δάσος του Σέιχ Σου και σε αυτές τις διαδρομές θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες επεμβάσεις με σεβασμό στη φύση και να δώσουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούν αυτές τις διαδρομές και άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα μοντέλο που θα είναι εφαρμόσιμο και θα αναδείξει στο περιαστικό δάσος» είπε ο κ. Ματθαίου.

Ερπυστριοφόρα αμαξίδια για ΑμεΑ

Η Μαρία Καπλανίδου αναφέρθηκε στην πρόκληση που υπάρχει μέσα από τον μαραθώνιο καινοτομίας προκειμένου το προνόμιο που έχει η Θεσσαλονίκη και είναι το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, να μετατρέψουν προσβάσιμο σε όλους και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία.

«Η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε έναν πράσινο χώρο ανοιχτός για όλους, προσβάσιμος από πολλές περιοχές και με πολλές χρήσεις. Θέλουμε να επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία -κυρίως κινητικές αναπηρίες- και μία από τις λύσεις που θέλουμε να προτείνουμε -μεταξύ άλλων- είναι να δημιουργήσουμε σταθμούς όπου τα άτομα με αμαξίδιο θα μπορούν να αλλάζουν όχημα και να ανεβαίνουν σε ερπυστριοφόρο αμαξίδιο. Βέβαια υπάρχει ένα κόστος για τέτοια οχήματα αλλά πιστεύουμε ότι σε συννενόηση με τον δήμο αυτό είναι εφικτό και εφαρμόσιμο και θα βελτιώσει την προσβασιμότητα στην περιοχή», είπε η κ. Καπλανίδου.

Οι τέσσερις νέοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πρόταση τους έως αύριο νωρίς το μεσημέρι προκειμένου να την παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του διήμερου μαραθωνίου.

Στην πρόσκληση της δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών του δήμου Νέαπολης- Συκεών ανταποκρίθηκαν 47 νέοι, φοιτητές και ερευνητές, οι οποίοι διαχωρίστηκαν από νωρίς το πρωί σε ομάδες ανά τομείς για την παρουσίαση και επεξεργασία των καινοτόμων ιδεών και προτάσεών τους, υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη ειδικών επιστημόνων.

Οι ιδέες θα αξιοποιηθούν από το δήμο Νεάπολης- Συκεών

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Νέαπολης- Συκεών για θέματα μεταφορών, Γιώργος Δημαρέλος, ο μαραθώνιος καινοτομίας είναι ο πρώτος που διοργανώνεται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και «σκοπός είναι να ασχοληθούν παιδιά για εξεύρεση λύσεων και προτάσεων για τη βελτίωση τριών συγκεκριμένων τομέων που σχετίζονται με την κυκλοφορία της πόλης».

Η πρώτη πρόκληση του μαραθωνίου είναι η ασφαλής πρόσβαση σε σχολεία και παιδικές χαρές για τα παιδιά του δήμου Νέαπολης - Συκεών. Η δεύτερη, αφορά την εύρεση κινήτρων και τρόπων για να αυξηθεί η διείσδυση του πληθυσμού στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και η τρίτη είναι να βρεθούν λύσεις και προτάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν το ΙΧ και να μεταφέρεται με άλλους βιώσιμους τρόπους.

«Είναι μια προσπάθεια που δεν γίνεται για τυπικούς λόγους. Έχουμε σκοπό πραγματικά να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα και τις ιδέες οι οποίες θα προκύψουν από αυτόν τον μαραθώνιο καινοτομίας προκειμένου να ιεραρχήσουμε τις δράσεις και τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε υποδομές, για να ικανοποιηθούν οι τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται από τα παιδιά σε αυτό το διήμερο» είπε ο κ. Δημαρέλος.

Το γυμναστήριο του 1ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου στις Συκιές έχει μετατραπεί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε κέντρο γέννησης καινοτομίας όπου θα παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες (17 δια ζώσης και 30 διαδικτυακά) οι καινοτόμες ιδέες τους.

Από τη διαδικασία θα αναδειχθούν τρεις νικητήριες ομάδες οι οποίες θα επιβραβευθούν με συμβολικά ειδικά έπαθλα (δωροεπιταγές από μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών), με την αξιολόγηση να γίνεται από ειδικούς πανεπιστημιακούς, ερευνητές και επαγγελματίες του χώρου.