Skip to main content

Μαρίνα Καλαμαριάς: Να παγώσει το σχέδιο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ ζητεί ο δήμος

Με συντριπτική πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο ζητά το πάγωμα της διαδικασίας και την επανεξέταση από μηδενική βάση των όρων δόμησης.

Πάγωμα της διαδικασίας και επανεξέταση των όρων της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς ζητά σχεδόν ομόφωνα ο δήμος Καλαμαριάς από την κυβέρνηση.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το φλέγον θέμα της αξιοποίησης της Μαρίνας είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια ευρεία πλειοψηφία (στα όρια της ομοφωνίας) στο δημοτικό συμβούλιο ενάντια στο σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, πλειοψηφία την οποία μάλιστα στηρίζουν και οι βουλευτές των περισσοτέρων κομμάτων της Θεσσαλονίκης, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέχρι το βράδυ μάλιστα θα εκδοθεί ψήφισμα – απόφαση, η οποία θα αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές Θεσσαλονίκης και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, προκειμένου να ασκήσουν πίεση ώστε να μην προχωρήσει η διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι σε εξέλιξη και να επανεξεταστεί το θέμα της ΣΜΠΕ από μηδενική βάση. Επίσης, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα,

Το θέμα της αξιοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς (που περιλαμβάνει και την πλαζ Αρετσούς, αλλά και το αλιευτικό καταφύγιο) απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια, πλην όμως μετά την παραχώρησή της στο ΤΑΙΠΕΔ, οι εξελίξεις έτρεξαν και σχεδιάστηκε η με τεχνοκρατικούς όρους αξιοποίησή της. Μόλις το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποιήθηκε άρχισαν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που εστιάζονται στους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης που προβλέπονται, καθώς περιλαμβάνουν ανέγερση κατοικιών και ξενοδοχείου. Επίσης, δυο άλλα ζητήματα είναι η εκ νέου παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς στο δήμο (το παραχωρητήριο έχει λήξει από το 2013) και η δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου, που εκκρεμεί από τη δεκαετία του 1990.

Στη χτεσινή συζήτηση το παρών έδωσαν πολλοί βουλευτές της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι κομμάτων. Από τη ΝΔ παρόντες ήταν οι κ.κ. Κ. Γκιουλέκας, Σ. Σιμόπουλος, Α. Ευθυμίου και Δ. Κούβελας (απουσίαζαν οι κ.κ. Σ. Καλαφάτης και Ε. Ράπτη, ενώ δεν συμμετείχε και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μ. Αντωνίου). Από τον ΣΥΡΙΖΑ παρόντες ήταν οι κ.κ. Κ. Νοτοπούλου, Γ. Αμανατίδης, Χ. Γιαννούλης, Α. Τριανταφυλλίδης και Σ. Φάμελλος, από το ΚΙΝΑΛ ο Χ. Καστανίδης, από το ΚΚΕ ο Λ. Στολτίδης, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Ελληνική Λύση. Επίσης, παρέστησαν τόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς έχει λάβει δυο αποφάσεις τελευταία, που αντιτίθενται στο σχεδιασμό που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της Μαρίνας. Με το σημερινό ψήφισμα – απόφαση θα επικαιροποιηθούν οι άλλες δυο αποφάσεις και ο δήμος θα προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες.

Η ΣΜΠΕ πάντως ήδη έχει πάρει έγκριση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και είναι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο υπουργείο Τουρισμού για να γίνει ΦΕΚ. Με βάση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για να υποβληθούν οικονομικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές. Ορίζοντας υλοποίησης του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση είναι το ένα έτος, μέσα στο οποίο υπολογίστηκε να προκύψει ανάδοχος και να έχει ψηφιστεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να προχωρήσει η αξιοποίηση. Αυτό υπολογίστηκε ότι είναι δυνατό να γίνει στις αρχές του 2022. Τότε θα συζητηθεί εκ νέου, σε διαβούλευση, τι θα μπορεί να χτίσει ο ανάδοχος.

Ο δήμος Καλαμαριάς πάντως φέρεται αποφασισμένος να παλέψει με κάθε μέσο, ώστε να βελτιωθούν οι όροι της αξιοποίησης, καθώς το μείζον ζήτημα είναι ο περιορισμός της προβλεπόμενης δόμησης, η διαφύλαξη των πράσινων και ελεύθερων χώρων και η αξιοποίηση με πιο ήπιους και φιλοπεριβαλλοντικούς όρους και επιπρόσθετα η επίλυση των δυο μεγάλων εκκρεμοτήτων για την πλαζ και το αλιευτικό καταφύγιο. Στην ουσία από τους 40 δημοτικούς συμβούλους μόλις οι πέντε δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την απόφαση που θα εκδοθεί σήμερα (παράταξη ΚΚΕ και μέλη της παράταξης του κ. Δημήτρη Αρκούδη, από την οποία παραιτήθηκε προσφάτως).

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, «όλοι μαζί και με τη στήριξη των τοπικών βουλευτών και της Περιφέρειας ζητούμε να ανασταλεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, που έχει εκδοθεί. Μέχρι απόψε το βράδυ θα έχουμε την απόφαση – ψήφισμα και θα προχωρήσουμε μεθοδικά και με ενότητα στα επόμενα βήματα για την επίτευξη του στόχου μας. Στην ουσία ζητούμε ηπιότερους όρους δόμησης από αυτούς που προβλέπονται στη ΣΜΠΕ, αλλαγή των προβλεπόμενων χρήσεων γης για την κατοικία και να μην προβλεφθεί η ανέγερση ξενοδοχείου, παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς στο δήμο και δημιουργία επιτέλους του αλιευτικού καταφυγίου. Σκεφτείτε ότι το παραχωρητήριο για την πλαζ έχει λήξει από το 2013, ενώ το αλιευτικό καταφύγιο έχει χωροθετηθεί από τη δεκαετία του 1990, έχει επικαιροποιηθεί μέχρι σήμερα τρεις φορές και δεν έχει γίνει. Πρόκειται για αιτήματα και εκκρεμότητες δεκαετιών, που πιστεύω ότι είναι η χρυσή ευκαιρία να λυθούν».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεοδόσης Μπακογλίδης, επισήμανε σε δηλώσεις του στη Voria.gr ότι «είναι θετική η στήριξη της κοινής θέσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κι από την Περιφέρεια κι από τους συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους βουλευτές της Θεσσαλονίκης και είναι σαφές το πολιτικό μήνυμα προς όλους ότι ενωμένη η Καλαμαριά διεκδικεί μια άλλου είδους αξιοποίηση της Μαρίνας. Το σημερινό ψήφισμα – απόφαση θα σταλεί στους βουλευτές και τα κόμματα και αυτοί με τη σειρά τους θα περάσουν την υπόθεση από κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ θα επιδιώξουμε και παράσταση στον υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, με στόχο να παγώσει η διαδικασία που τρέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και να συζητηθεί από μηδενική βάση η ΣΜΠΕ. Στην ουσία εμείς δεν θέλουμε ξενοδοχεία και σπίτια και επιδιώκουμε τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με την τοπική κοινωνία, ώστε το όποιο σχέδιο αξιοποίησης να είναι βιώσιμο για όλους κι όχι μια επένδυση, που δεν σέβεται την κοινωνία της Καλαμαριάς».