Skip to main content

Μάρκο Μορικόνε: Ο πατέρας μου ήταν μια μοναχική ιδιοφυία, όπως ο Αϊνστάιν και ο Ντα Βίντσι

Ο Μάρκο Μορικόνε βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ennio» και μιλά στη Voria για τον μαέστρο-πατέρα του, Ένιο Μορικόνε.

«Ο πατέρας μου ήταν παράδειγμα για μένα. Ήταν μια ιδιοφυία μοναχική, όπως ο Αϊνστάιν και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά δεν ήξερε ότι ήταν ιδιοφυία κι επιπλέον αυτή τη μοναξιά δεν μπορεί να την κατανοήσει εύκολα ο καθένας».

Ο Μάρκο Μορικόνε γιος του διάσημου και βραβευμένου με Όσκαρ Ιταλού μαέστρου, Ένιο Μορικόνε, είναι αυτές τις μέρες στην Ελλάδα για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ennio» σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε, αλλά και τη βιογραφία που μεταφράστηκε στα ελληνικά με τίτλο «Αναζητώντας εκείνο τον ήχο» και κυκλοφορεί σε μετάφραση-επιμέλεια Άννας Νούση.

Η Voria.gr τον συνάντησε το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν αναχωρήσει με το τρένο για τη Λάρισα, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στη χώρα μας, όπου ήρθε για να παρακολουθήσει το αφιέρωμα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ένιο Μορικόνε Ελλάδας και ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Παπακώστας.

Ο Ένιο Μορικόνε έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουλίου του 2020 σε ηλικία 91 χρόνων κι ο 65χρονος γιος του Μάρκος μιλάει με σπασμένη φωνή για εκείνον, τον οποίο αποκαλεί πάντα «ο μπαμπάς» και όχι ο μαέστρος, ο συνθέτης, ο μουσικός.

Την ολιγόλεπτη σιωπή διαδέχεται ένα απλανές βλέμμα και μετά ένα σφίξιμο στα χείλη, στην ερώτηση αν ο Ένιο Μορικόνε ήταν καλλιτεχνικά πλήρης.

«Τον τελευταίο καιρό πριν φύγει από τη ζωή δεν έγραφε. Του λέγαμε κι εγώ και η μητέρα μου να συνθέσει κάτι, αλλά δεν έγραφε. Έλεγε πως ήταν πλήρης. Είχε γράψει τραγούδια, μουσική για τον κινηματογράφο, για τηλεοπτικές σειρές. Δεν ήθελε», είπε στη Voria.

Η απόφασή του άλλαξε στις 14 Αυγούστου 2018 όταν κατέρρευσε η γέφυρα Μοράντι στη Γένοβα και 42 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, βρήκαν φρικτό θάνατο.

Ο περιφερειάρχης της Γένοβα επικοινώνησε με τον Μάρκο Μορικόνε, αλλά ο μαέστρος ήταν ανένδοτος. Δεν ήθελε να γράψει κάτι. Όταν είδε μια φωτογραφία με 42 κεράκια αναμμένα, ένα για κάθε θύμα της ασύλληπτης τραγωδίας, σηκώθηκε, κάθισε στο πιάνο και συνέθεσε ένα κομμάτι. Ήταν το τελευταίο του.

Η σχέση της οικογένειας Μορικόνε με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερη. Η σύζυγος του Ένιο και μητέρα του Μάρκο κατάγεται από τη Σικελία.

«Η Σικελία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Ελλάδα κι εκεί αναπτύχθηκε σπουδαίος πολιτισμός. Τα αρχαία θέατρα στις Συρακούσες και την Τορμίνα φιλοξενούν από την αρχαιότητα σπουδαίες παραστάσεις. Εμείς οι Ιταλοί ως λαός επηρεαστήκαμε από την ιστορία σας και οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πρωτοπόροι στον πολιτισμός. Οι Ρωμαίοι απλώς τους ακολούθησαν», αναφέρει ο Μάρκο Μορικόνε.

Αλλά και οι προσωπικές σχέσεις του μαέστρου με Έλληνες, ήταν ιδιαίτερες. Γνώριζε τον Αλέξανδρο Παναγούλη και το 1979 κυκλοφόρησε στην Ιταλία ένας δίσκος του Μορικόνε με τίτλο «Alessandro Panagulis / 'Non Devi Dimenticare' da 'Vi Scrivo Da Un Carcere In Grecia», στο οποίο ο Παναγούλη απήγγειλε ποιήματα-ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία και η δημοφιλία του παρέμενε και μετά τον θάνατό του και όχι μόνο λόγω της Οριάνα Φαλάτσι.

Είχε επίσης φιλικές σχέσεις τον Ντέμη Ρούσο, που ερμήνευσε το τραγούδι «I like the world», το οποίο ακούγεται σε ολλανδικό CD το 1998, αλλά η εγγραφή είναι παλαιότερη.

Ο Ένιο Μορικόνε ήταν συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος. Ξεκίνησε ως μουσικός και συγκεκριμένα ως τρομπετίστας και συνέθεσε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής. Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών.

Τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο του έργου του το 2007 και με Όσκαρ Μουσικής για την ταινία «Μισητοί 8» το 2016, ενώ προτάθηκε άλλες πέντε φορές για Όσκαρ, κέρδισε 3 Γκράμι, 3 Χρυσές Σφαίρες, 6 BAFTA, έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα, 2 Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Συνεργάστηκε ιδιαίτερα με τον Τζουζέπε Τορνατόρε, αλλά και με διάσημους Αμερικανούς σκηνοθέτες όπως οι Τζόν Κάρπεντερ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Όλιβερ Στόουν.

Όλα αυτά θυμάται ξανά τις τελευταίες μέρες και ταυτόχρονα απολαμβάνει το θερμό χειροκρότημα του κόσμου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι από σήμερα στη Λάρισα ο Μάρκο Μορικόνε που μαζί με τη σύζυγό του παρακολουθεί τις εκδηλώσεις.

«Μένω άναυδος από την υποδοχή του κοινού και την αγάπη προς τον πατέρα μου. Είστε θερμός λαός κι όλο αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα, πιστεύω το ίδιο θα ένιωθε και ο μπαμπάς. Ούτε το 1/10 όσων συνάντησα δεν φανταζόμουν», λέει στη voria πριν αποχαιρετήσει τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον παραγωγό Τζιάνι Ρούσο και τον επίσημο βιογράφο του πατέρα του Αλεσάντρο ντε Ρόσα.

* Η φωτογραφία του Μάρκο Μορικόνε στο τρένο για τη Λάρισα είναι της Μόνικα Μορικόνε.