Skip to main content

Μάσκες, self test και αποστάσεις φέτος στο προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά

Για ένα ακόμα καλοκαίρι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου θα είναι διαφορετικός στο όρος Βέρμιο. Τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ.

Με αυξημένα μέτρα προστασίας και συνταγή... 2020 πρόκειται να τιμηθεί η μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στο Όρος Βέρμιο για το εμβληματικό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά.

Διάγοντας το δεύτερο καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας, το ίδρυμα Παναγία Σουμελά που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του εορτασμού λαμβάνει και φέτος όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, που λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα έχει γίνει περισσότερο μεταδοτικός.

«Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να διαχωρίσουμε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αυτό άλλωστε έχει διαμηνυθεί από την Εκκλησία. Ωστόσο όλοι όσοι έρθουν φέτος στο προσκύνημα θα πρέπει όπως και πέρυσι να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε όλοι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας υγιής», εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος του ιδρύματος Παναγία Σουμελά Γιώργος Τανιμανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδρυμα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις εκκλησιαστικές αλλά και τις αστυνομικές αρχές ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού.

«Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δυστυχώς δεν θα γίνει η λιτανεία αφού σε μια τέτοια περίπτωση παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός των προσκυνητών, που οδηγεί σε μη τήρηση αποστάσεων, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για πιθανή δσιασπορά του ιού», αναφέρει ο κ. Τανιμανίδης.

Ο φετινός εορτασμός, όπως και ο περσινός δεν θα περιλαμβάνει αρκετά ακόμα, που προτιμήθηκε να μην γίνουν υπό τον φόβο της διασποράς.

Οι εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα και το παραδοσιακό μοίρασμα της νηστίσιμης σούπας δεν θα γίνουν, ενώ το φιλανθρωπικό τραπέζι θα διεξαχθεί με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Όσον αφορά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Υψηλάντη, θα είναι μια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή επισήμων και δεν θα ακολουθήσει το πλήθος των προσκυνητών όπως συνηθιζόταν παλαιότερα.

Προσκύνημα και self test

Το συναπάντημα της ποντιακής νεολαίας που έγινε στις 17 και 18 Ιουλίου στην Παναγία Σουμελά ήταν μια διοργάνωση που αποτέλεσε ένα τεστ για τον Δεκαπενταύγουστο.

«Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν έγιναν self test ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα», λέει ο κ. Τανιμανίδης, ενώ ξεκαθάρισε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής που θα υποδεχθούν τοους προσκυνητές είναι εμβολιασμένα και θα έχουν υποβληθεί σε self test.

Το προσκύνημα των πιστών στην εικόνα θα γίνεται τμηματικά, με μάσκα, ενώ οι εικόνες και σημεία του ναού θα απολυμαίνονται. Όπως και πέρυσι η είσοδος και η έξοδος των πιστών θα γίνεται από διαφορετικά σημεία, ενώ εκτός του ναού θα υπάρχουν καρέκλες.

«Στη λειτουργία εντός του ναού θα βρίσκονται το πολύ 100 προσκεκλημένοι. Θέλω να εφιστήσω την προσοχή στους προσκυνητές να λάβουν τα μέτρα που πρέπει, ενώ τους παρακαλώ να κάνουν υπομονή, αφού όποιος έρθει στο Βέρμιο και θέλει να προσκυνήσει την εικόνα θα μπορέσει να το κάνει», λέει ο κ. Τανιμανίδης.

Τέλος, οι πάγκοι των μικροπωλητών και οι καντίνες που στήνονται την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου θα λειτουργήσουν κανονικά με τις απαραίτητες αποστάσεις.