Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαθητές χτίζουν ξανά το τείχος του Βερολίνου (φωτο+vid)

Mαθητές του Γερμανικού αλλά και άλλων σχολείων της Θεσσαλονίκης χτίζουν σήμερα από το πρωί μια προσομοίωση του τείχους του Βερολίνου.

Μαθητές του Γερμανικού αλλά και άλλων σχολείων της Θεσσαλονίκης που μαθαίνουν γερμανικά χτίζουν σήμερα από το πρωί μια προσομοίωση του τείχους του Βερολίνου στην πλατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 30 χρόνια από τη πτώση του τείχους που διχοτόμησε τη Γερμανία.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας, Carsten Müller, η κατασκευή του τείχους είναι ένα μέσο προκειμένου τα παιδιά να διδαχθούν την ιστορία που δεν έχουν ζήσει προσθέτοντας πως κάποια από τα παιδιά που συμμετέχουν διδάσκονται την ιστορία της πτώσης του τείχους στο σχολείο. Τα «τούβλα» που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του τείχους είναι από ελαφρό δομικό υλικό και οι διαστάσεις τους προσομοιάζουν τις πραγματικές. Ακόμα τα παιδιά ζωγραφίζουν και κάνουν γκράφιτι πάνω στα τούβλα όπως γινόταν και τότε στο Βερολίνο.

Οι μαθητές φαίνεται να χαίρονται ιδιαίτερα τη διαδικασία. Η Φιλιώ, μαθήτρια γ’ Γυμνασίου στο Γερμανικό Σχολείο ανέφερε πως της αρέσει πολύ. «Θυμόμαστε με έναν ωραίο και δημιουργικό τρόπο», είπε. «Είναι πολύ ωραίο πρότζεκτ και θα ήθελα να το ξανακάνουμε. Όταν έμαθα την ιστορία, άρχισα να σκέφτομαι τους ανθρώπους που ζούσαν σε κάθε πλευρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά γεγονότα», σημείωσε από πλευράς της η συμμαθήτρια της, Τζορτζίνα.

«Εδώ έχουμε το προνόμιο αυτής της πανέμορφης πλατείας που είναι ανοιχτή και ορατή από πολλούς περαστικούς και θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή προκειμένου να κάνουμε ορατή αυτή τη δράση», τόνισε ο αναπληρωτής πρόξενος. Παρόλο, που όπως είπε οι γερμανικές αποστολές πραγματοποιούν επετειακές δράσεις ανά τον κόσμο, ο ίδιος δηλώνει αρκετά αισιόδοξος η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περίπτωση που χτίζεται ένα τείχος μόνο και μόνο για να διαλυθεί μια ημέρα μετά.

Το Σάββατο το μεσημέρι το τείχος θα αρχίσει να γκρεμίζεται παρουσία εκπροσώπων του γερμανικού αλλά και άλλων προξενείων όπως αυτό των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίη βρίσκεται ένα αυθεντικό κομμάτι του τείχους. Το κομμάτι ανήκει στον δήμο Λαγκαδά ωστόσο το παρέδωσε στην γερμανική αποστολή προκειμένου να το τοποθετήσει στον κήπο του Ινσιτούτου Γκαίτε.