Skip to main content

Τι θέλει να πετύχει το cluster του ΣΕΒΕ- Αλλαγές στην αρχική σύνθεση των εταίρων

Ποιοι παλιοί αποχώρησαν, ποιοι νέοι μπήκαν, ποιοι περιμένουν να μπουν και ποιοι είναι οι στόχοι του cluster αγροτεχνολογίας και αγροδιατροφής του ΣΕΒΕ

Στον 8ο όροφο του κτηρίου που βρίσκεται στο Νο1 της πλατείας Μοριχόβου, στο κέντρο των Λαδάδικων της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου το στρατηγείο της Αγροδιατροφικής Εξαγωγικής Σύμπραξης, του cluster αγροτεχνολογίας και αγροδιατροφής, που έχουν δημιουργήσει 19 επιχειρήσεις και φορείς από την Κεντρική Μακεδονία με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ. Πρόκειται για χώρο τον οποίο παραχωρεί ο ΣΕΒΕ για να λειτουργήσει ο απαραίτητος μηχανισμός. Επικεφαλής του εγχειρήματος, σε ρόλο Γενικού Διευθυντή, είναι ο Θόδωρος Τσαμουρτζής, ένας Θεσσαλονικιός με σπουδές στην Ελβετία, στο Πολυτεχνείο της Λοζάνης, ο οποίος έχει εργαστεί επί μακρόν στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως πρώτη χειροπιαστή ενέργεια του cluster είναι η έγκριση εντός του Φεβρουαρίου του προγράμματος υπηρεσιών και δράσεων, ώστε οι κινήσεις να είναι από εδώ και στο εξής απόλυτα στοχευμένες.

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση του cluster, κατά τη διάρκεια του οποίου οριστικοποιήθηκαν οι αποχωρήσεις τεσσάρων εκ των αρχικών εταίρων (Προίκας Σταμάτης ΑΕ, Σπανός ΑΒΕΕΤ, Ζεύς Ακτινίδια, Medical Mate) και η συμμετοχή δύο νέων (ΖΑΝΑΕ, Κουκάκης), ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι στο σχήμα θα ενταχθούν δύο ακόμη σημαντικού εκτοπίσματος επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου. Ήδη υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα «τρέξει» το cluster στην πρώτη του φάση μέχρι το τέλος του 2022, οπότε εκπνέει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί η πρωτοβουλία. Πρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ( Pelopac), αντιπρόεδρος ο Χρήστος Βογιάννου (Provil), διαχειριστής ο Αλέξανδρος Μενεξόπουλος (Αφοί Μενεξόπουλοι) και μέλη ο Δημήτρης Στρατάκης (Unismack) και ο Αντώνης Βεζύρογλου (Βεζύρογλου Αντώνης και Σία ΕΕ). Εταίροι στο cluster εκτός από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ είναι οι: Οlymp-Κωνσταντόπουλος, Φρούτα Πρωτοφανούση ΑΕ, Κτήμα Γεροβασιλείου, Agrolab AE, , Αλτέρρα ΑΕ, Βιοαγρός ΑΕ, ΖΑΝΑΕ, γαλακτοβιομηχανία Κουκάκης, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ΕΚΕΤΑ, Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ βασικό στοίχημα είναι να εξελιχθεί το cluster σε επιχειρηματική βάση μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος σε δύο χρόνια από σήμερα. Παρά το ότι στις ελληνικές επιχειρήσεις δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο project έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, υπό την έννοια ότι έχουν εμπειρίες από διεθνείς πρακτικές και μπορούν να εκτιμήσουν την προσπάθεια.  

Τι προβλέπει το business plan

Με αυτά τα δεδομένα το business plan, που αναμένεται να εγκριθεί προσεχώς, θα καλύπτει δύο χρονικές περιόδους:  

Πρώτον, τα τρία πρώτα χρόνια, όσο διαρκεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στο οποίο έχει ενταχθεί, προϋπολογισμού 1,123 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η επιδότηση είναι γύρω στις 650.000 – 700.000 ευρώ και το υπόλοιπο συνιστά ίδια συμμετοχή.

Δεύτερον, την μετά το 2022 προοπτική. Ειδικότερα το ποιες συνέργειες και υπηρεσίες θα μπορεί να προσφέρει το cluster στα μέλη του ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και να αποτελέσει σύμπραξη με προοπτική.

Σε υψηλής προτεραιότητας θέμα για το cluster καταχωρείται το πεδίο της έρευνας, καθώς όλες οι επιχειρήσεις –στην προκειμένη περίπτωση οι επιχειρήσεις αγροδιατροφής- στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής, πρέπει να δώσουν λύσεις σε προβλήματα, που έχουν πολλές αναλογίες. Κάτι που μπορούν να επιτύχουν μέσω του cluster, το οποίο θα συνεργαστεί είτε με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, είτε με clusters του εξωτερικού, εστιάζοντας σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα, τα οποία με την κατάλληλη προσαρμογή θα εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις αγροδιατροφής, ανεξαρτήτως του είδους της παραγωγής τους. Ιδιαίτερα στην Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τον Καναδά υπάρχουν εδώ και δεκαετίες πετυχημένες συνεργατικές πρωτοβουλίες στο πεδίο της αγροδιατροφής. Επίσης, η συλλογή και διάθεση πληροφοριών για συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένες αγορές, σε συνεργασία με αξιόπιστους ερευνητικούς οργανισμούς, όπως –για παράδειγμα- η Nielsen, Euromonitor κι άλλες, αναμένεται να αποτελέσει βασική αποστολή του cluster, καθώς και η οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων σε εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες και άλλες παρουσιάσεις.       

Η προσπάθεια του cluster είναι άκρως επίκαιρη κυρίως διότι η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 είχε ως αποτέλεσμα να εμπεδώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ότι η εξωστρέφεια και η καινοτομία, είναι δύο θεμελιώδεις παράγοντες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει στο μέλλον ένα ακόμη οικονομικό αδιέξοδο. Σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι ο πλανήτης οδεύει σε ένα πλήρως ψηφιακό επιχειρηματικό μοντέλο, κάτι που επιταχύνεται λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊου.