Skip to main content

Με χαμηλή συμμετοχή η «πέμπτη πράξη» των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία

Σε πόλεις της περιφέρειας αρκετοί πολίτες που θέλησαν να κάνουν τις αγορές τους αποδοκίμασαν τις μερικές δεκάδες διαδηλωτών με κίτρινα γιλέκα

Με πολύ λιγότερο κόσμο από τις προηγούμενες διαδηλώσεις εξελίσσονται πορείες των «κίτρινων γιλέκων» σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας. Η συμμετοχή στις περισσότερες περιοχές και κυρίως στο Παρίσι είναι πολύ μικρή και δεν έχουν γίνει εκτεταμένα επεισόδια. Η αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ σε πόλεις της περιφέρειας αρκετοί πολίτες που θέλησαν να κάνουν τις αγορές τους αποδοκίμασαν τις μερικές δεκάδες διαδηλωτών με κίτρινα γιλέκα.

Η «πέμπτη πράξη» όπως ονομάστηκε η σημερινή συγκέντρωση που διοργανώθηκε κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, έχει συγκεντρώσει προς το παρόν λίγους περισσότερους από χίλιους διαδηλωτές στο Παρίσι, ενώ , σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, στη Λυών «τα κίτρινα γιλέκα» δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες στη Λυών, όπου έχουν συγκεντρωθεί στην Place Bellecour.

Στη Γκρενόμπλ η πορεία των «κίτρινων γιλέκων» έχει ήδη ολοκληρωθεί χωρίς επεισόδια, ενώ και στην Τουλούζη οι συγκεντρωμένοι είναι προς το παρόν μερικές δεκάδες.

Όπως αναφέρει μάλιστα η γαλλική εφημερίδα δεκάδες ψεύτικες ειδήσεις κατακλύζουν από το πρωί τα κοινωνικά δίκτυα, όπου διαδίδονται φήμες για δήθεν αποκλεισμό των εθνικών οδών από τις αστυνομικές δυνάμεις και μπλόκα σε τουριστικά λεωφορείου, με σκοπό να «μην συγκεντρωθούν στη γαλλική πρωτεύουσα περισσότεροι διαδηλωτές».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro, η αστυνομία έχει προσχωρήσει σε 59 συλλήψεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περιοχή της Όπερα, του Saint-Lazare και της λεωφόρου Wilson οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων.