Skip to main content

Με χαμόγελα ο αγιασμός του νέου ΚΗΦΗ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Τα ΚΗΦΗ απευθύνονται σε άτομα άνω των 65 ετών που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν λόγω προβλημάτων και χρειάζονται καθημερινή φροντίδα

Μεγάλη είναι η προσφορά των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του δήμου Νεάπολης-Συκεών στην καθημερινότητα των ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί.

Συνολικά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν εδώ και χρόνια τρία ΚΗΦΗ (Νεάπολη, Ζάκκα 37, Συκιές, Βυζαντίου 1, Συκιές, Περγάμου 2 & Μεσολογγίου), φιλοξενώντας 85 ηλικιωμένους, οι οποίοι τα… μετατρέπουν καθημερινά σε δεύτερη κατοικία τους. Οι υποδομές αυτές, σε συνδυασμό με εννέα ΚΑΠΗ, τα τρία πολυϊατρεία και τα Δημοτικά Ιατρεία, αλλά την ευρύτητα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», διατηρούν το δήμο Νεάπολης-Συκεών στην πρωτοπορία της κοινωνικής πολιτικής και στα θέματα φροντίδας και υποστήριξης των ατόμων της τρίτης ηλικίας παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Τα ΚΗΦΗ απευθύνονται σε άτομα άνω των 65 ετών που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν (λόγω κινητικών δυσκολιών, άνοιας, κ.λπ.) και χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, στην υπηρεσία των οποίων βρίσκονται επιστημονικά εξειδικευμένα στελέχη.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στις άρτια εξοπλισμένες και φιλικές εγκαταστάσεις είναι:

• Καθημερινή μεταφορά των επωφελούμενων με συνοδό από την οικία στο χώρο του Κέντρου,
• Σίτιση με πρόγευμα και γεύμα,
• Ιατρική παρακολούθηση και νοσηλευτική φροντίδα,
• Γυμναστικές ασκήσεις, φυσικοθεραπεία και ορθοσωμία για την ευελιξία των άκρων,
• Εκπαίδευση και βοήθεια σε θέματα ατομικής φροντίδας,
• Κοινωνική στήριξη, οικογενειακή συμβουλευτική και βοήθεια στην αξιοποίηση κοινωνικών παροχών,
• Κοινωνικοποίηση και αναψυχή μέσω εκδηλώσεων και εκδρομών,
• Προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων,
• Δημιουργικές δραστηριότητες και χειροτεχνίες.

Ανάμεσα στις εκδρομές που έχουν διοργανωθεί, ξεχωρίζουν η επίσκεψη στο Πλανητάριο, στο Βοτανικό Κήπο, στα Πλατανάκια στο Πανόραμα, στο πάρκο μελιού, στη Μονή Λαζαριστών, ενώ μεγάλη ήταν η χαρά των ηλικιωμένων στην εκδρομή με καραβάκι στο Θερμαϊκό. Επίσης, διοργανώνονται πολύ συχνά εκδηλώσεις με σχολεία, χορευτικούς συλλόγους, ενημερώσεις από γιατρούς και διατροφολόγους, κ.ά.

«Σαν στο σπίτι μας…»

Το όλο κλίμα που καθημερινά επικρατεί στο ΚΗΦΗ Νεάπολης αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στις δηλώσεις δυο κυριών που φιλοξενούνται σε αυτό.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Οι κοπέλες είναι πολύ καλές. Υπάρχει καθαριότητα και όλα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ‘‘αχ’’ και τρέχουν δίπλα μας. Εδώ περνάμε πιο ωραία απ’ ότι στο σπίτι. Κάνουμε τα καλαμπούρια μας, απασχολούμαστε και είναι ευχάριστα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το δήμο μας», δηλώνει η κα. Αλεξάνδρα Μπάτζου , που είναι ένα από τα άτομα που φιλοξενούνται καθημερινά στο ΚΗΦΗ Νεάπολης.

Ενθουσιασμένη με το προσωπικό και το περιβάλλον και η κα. Ερασμία Ζαπουνίδου, η οποία δήλωσε: «Τα κορίτσια μάς φροντίζουν και αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Τραγουδάμε, κάνουμε γυμναστική και ζωγραφίζουμε. Φεύγουμε χαρούμενοι. Ο γέρος θέλει χαμόγελο και φροντίδα κι αυτά τα έχουμε εδώ».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κατά την τελετή Αγιασμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ΚΗΦΗ της Νεάπολης, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα αυτών των δομών, τονίζοντας τη συνεχή παρουσία του δήμου στο πλευρό όλων όσων χρειάζονται βοήθεια.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται και απαιτείται για να περνάτε ευχάριστα τις ώρες σας, έχοντας δίπλα σας στελέχη που, όπως είπατε κι εσείς, είναι τα καλύτερα. Είμαστε χαρούμενοι γιατί καθιερώσαμε αυτή την υπηρεσία μόλις είχαμε αναλάβει και το δήμο Νεάπολης, γιατί η Νεάπολη δεν είχε ούτε ΚΗΦΗ, ούτε ΚΔΑΠ, ούτε ΚΔΑΠμεΑ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει οικόπεδο να χτίσουμε κάτι καινούριο, μεγάλο, αλλά αν παρουσιασθεί κάποια ευκαιρία θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ένα νέο κτίριο. Στόχος μας είναι κανένας και καμία, εφόσον έχει ανάγκη για τέτοιου είδους υπηρεσία, να μην την στερείται. Έχουμε τρία ΚΗΦΗ στο δήμο μας και θα έχουμε και τέταρτο στο μεγάλο κτίριο της Επταπυργίου. Θέλω να βλέπω ότι είστε ευχαριστημένοι, με χαμόγελο, να πηγαίνετε στις εκδηλώσεις και στις εκδρομές και να μην αμελείτε τον εαυτό σας», ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη τόνισε τη μεγάλη σημασία για τους ηλικιωμένους «να περνούν όμορφα σ’ αυτό το χώρο». «Να ευχαριστήσουμε το προσωπικό για την προσπάθεια που κάνει να σας περιποιηθεί και να στηρίξει αυτή τη δομή, και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.