Skip to main content

Με έμφαση στη στήριξη επιχειρήσεων ο προϋπολογισμός 2021 του δήμου Θεσσαλονίκης

Ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και αξιοποίηση των πρώην στάβλων της Παπάφη στο επίκεντρο του τεχνικού προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης

Η προώθηση δέσμης μέτρων για την οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Δήμου και η έμφαση σε δράσεις πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό αποτελούν το τρίπτυχο επάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλοσοφία του προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για το έτος 2021.

Το προσχέδιο του δημοτικού προϋπολογισμού όπως και το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος για την καινούρια χρονιά παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς σε συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, η οποία διεξήχθη σήμερα το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσου Τσαβλή.

Κούπκας: Κοινωνικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2021 διαμορφώνεται σε ένα ύψος άνω των 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό, καθώς θέτει σε προτεραιότητα την καθημερινότητα του πολίτη, κοινωνικό, γιατί προβλέπει δράσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, αλλά συγχρόνως και αναπτυξιακό.

Παρουσιάζοντας τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού στο πλαίσιο της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, ο κ. Κούπκας έκανε γνωστό ότι, όπως συνέβη και τον περασμένο Μάρτιο, έτσι και τώρα οι επιχειρήσεις που μένουν υποχρεωτικά κλειστές λόγω κορωνοϊού θα τύχουν πλήρους απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη. Το 2021, εξάλλου, θα ισχύσει μείωση κατά 12,5% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όλα τα νοικοκυριά και για όλες τις επιχειρήσεις.

«Ο δημοτικός προϋπολογισμός για το 2021 διέπεται εκ των πραγμάτων από το πνεύμα της πανδημικής κρίσης: Μεγαλύτερο ποσό σε κονδύλια απολυμάνσεων και ευρύτερων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Νέες προτεραιότητες και νέοι τρόποι δράσης σε κεντρικούς άξονες, όπως περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνική πολιτική, πολιτική προστασία, πάντοτε όμως σε συνθήκες ορθολογισμού και οικονομικής πειθαρχίας. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που αποδεικνύει ότι προχωράμε με σταθερό, αλλά ιεραρχημένο βηματισμό στο ανοδικό σπιράλ της ισχυροποίησης της Θεσσαλονίκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Κυριζίδης: Σχεδιάζουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη

«Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση, σχεδιάζουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, παρουσιάζοντας στα μέλη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2021.

Το ύψος του νέου τεχνικού προγράμματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο κ. Κυριζίδης, υπερβαίνει το ύψος των 30 εκατ. ευρώ. «Δίνουμε αγώνα, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να προχωρήσουμε σε σειρά έργων και παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν συνολικά την εικόνα της πόλης και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», παρατήρησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

Ξεχωριστή θέση στον προγραμματισμό για τη νέα χρονιά καταλαμβάνουν η επικείμενη προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών μεταξύ άλλων για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και την αξιοποίηση των πρώην στάβλων της Παπάφη, οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης στις γειτονιές, η δημιουργία νέων υποδομών εκπαίδευσης, κ.ά.