Skip to main content

Με έμφαση στην ενίσχυση του επιχειρείν ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης

Στήριξη του επιχειρείν και των πολιτών από ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες - Τι ισχύει ειδικά για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία

Δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των δημοτών και των επιχειρήσεων αλλά και σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής πολιτικής ενσωματώνει ο προϋπολογισμός της Διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος, που διαμορφώνεται στο ύψος των περίπου 422 εκατ. ευρώ.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε σήμερα για να εγκρίνει το προσχέδιο του δημοτικού προϋπολογισμού για το 2021, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η Δημοτική Αρχή, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημική κρίση, ιεράρχησε προτεραιότητες και αναπροσάρμοσε στόχους, καταλήγοντας σε έναν προϋπολογισμό η φιλοσοφία του οποίου εδράζεται σε τρεις πυλώνες:

1. Στη στήριξη του επιχειρείν, που έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας,

2. Στην υποστήριξη των πολιτών που προέρχονται από ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες και

3. Στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

«Ο δημοτικός προϋπολογισμός του 2021 θέτει τα θεμέλια της επόμενης μέρας, της ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης με αλληλεγγύη στους ευάλωτους συμπολίτες μας», ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, ο οποίος παρουσίασε στην Εκτελεστική Επιτροπή τους άξονες και τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό, ο κ. Κούπκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 25% μέσα στους δεκαπέντε μήνες της θητείας της Διοίκησης Ζέρβα. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, μεταξύ άλλων ισχύουν:

1. Πλήρης απαλλαγή σε ανταποδοτικά και τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για όσο διάστημα είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα,

2. Απαλλαγές από την καταβολή μισθωμάτων σε επιχειρήσεις που νοικιάζουν σε δημοτικά ακίνητα,

3. Αναστολή πληρωμών και δόσεων ρυθμίσεων μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Ο δημοτικός προϋπολογισμός για το 2021, που κατά την επισήμανση του κ. Κούπκα καταρτίστηκε κάτω από τις ιδιαίτερα ιδιάζουσες και δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή.