Skip to main content

Με φόρα από Θεσσαλονίκη η νέα κίνηση Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη-Ραγκούση

Στο ακροατήριο κυρίως ψηφοφόροι του Ποταμιού και εκπρόσωποι από το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ - Αντιδράσεις προκάλεσε ο Μπουτάρης

Η μαζική προσέλευση, περίπου 500 ατόμων στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ, στην εκδήλωση με τίτλο «Ώρα αποφάσεων», την οποία συνδιοργάνωσαν σήμερα το πρωί η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης δείχνει ότι μια σημαντική μερίδα πολιτών οι οποίοι πρόσκεινται στην κεντροαριστερά ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτού του πολιτικού χώρου.

Πάντως, από την αίθουσα απουσίαζε ο κύριος κορμός του ΠΑΣΟΚ καθώς η Χαριλάου Τρικούπη έχει γυρίσει την πλάτη στην πρωτοβουλία των πρώην υπουργών της που έχει στόχο τη συνένωση όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Στο ακροατήριο ήταν κυρίως ψηφοφόροι του Ποταμιού και εκπρόσωποι από το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που άλλωστε είχε μετακινηθεί στην κάλπη του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη. 

Οι ομιλητές εξήγησαν γιατί ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία, χωρίς ωστόσο, να δώσουν σαφή χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες κινήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη από τις πέντε ανάλογες οι οποίες θα γίνουν ανά την Ελλάδα (θα ακολουθήσουν το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Πάτρα και η Αθήνα) με στόχο να μετρηθεί η απήχηση του εγχειρήματος. Ο σχεδιασμός προβλέπει στη συνέχεια τη δημοσιοποίηση διακήρυξης – πρόσκλησης προς τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ κ.ο.κ.) για σύμπραξη στη δημιουργία νέου κομματικού φορέα, μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και εκλογής αρχηγού από τη βάση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Κατσαντώνης, από τους «Σύγχρονους Δημοκράτες» οι οποίοι συμμετέχουν στο εγχείρημα, ενώ κάποια ερωτήματα έθεσαν η οικονομολόγος Φανή Τσικριτζή και η δικηγόρος Αλεξάνδρα Λιάγκα.

Οι κύριες παρεμβάσεις έγιναν από τους κ. Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή εμείς

Ο Γιάννης Ραγκούσης περιέγραψε πως η Ελλάδα οδηγήθηκε στη χρεωκοπία αποδίδοντας ευθύνες στο παλιό κομματικό σύστημα. «Τρεις ισμοί μας χρεοκόπησαν και μας κρατούν στα μνημόνια. Ο κρατισμός, ο λαϊκισμός και ο παλαιοκομματισμός» τόνισε ο κ. Ραγκούσης. Είπε πως η πρωτοβουλία τους έχει «προοδευτικό και αντισυστημικό» χαρακτήρα και τόνισε πως είναι λάθος το δίλημμα «ή εμείς ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το δίλημμα είναι ‘ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή μία μεγάλη νέα προοδευτική παράταξη».

Τον προβληματισμό της για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού εξέφρασε η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός χαρακτήρισε «θανάσιμο κίνδυνο για τη χώρα» την έξοδο από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ολοένα διογκώνεται το κλίμα υπέρ της δραχμής. Ζήτησε να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος και τόνισε πως προοδευτικό είναι αυτό που μπορεί να χτίσει την Ελλάδα του 2025. Περιέγραψε το πολιτικό πλαίσιο της πρότασής της με τέσσερις λέξεις: ανακούφιση, ανάκαμψη, ανόρθωση, αυτοπεποίθηση.

Ο Γιώργος Φλωρίδης σχολίασε αρνητικά τη χθεσινή συνάντηση των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά λέγοντας ότι «οι συνάξεις ιστορικών στελεχών και μόνο δεν οδηγούν σε κανένα μέλλον». Τόνισε, δε, ότι «πρέπει να ξανασυναντήσουμε την κοινωνία αλλά με τους δικούς της όρους».

Γιατί ντρέπεται ο Γ. Μπουτάρης

Αντιδράσεις από το κοινό προκάλεσε η αποστροφή του Γιάννη Μπουτάρη όταν είπε ότι ντρέπεται που είναι Έλληνας γιατί όταν πάει στο εξωτερικό τον αντιμετωπίζουν σαν λεπρό. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επαίνεσε το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι έχτισε τη νέα Ελλάδα, ενώ μίλησε επικριτικά για το σημερινό πολιτικό σύστημα λέγοντας πως «είναι στη σαλαμούρα». Αναφερόμενος στο παρόν και στο μέλλον σημείωσε πως «είμαστε όλοι με χάπια. Πρέπει να ξεχάσουμε τα παλιά και να φτιάξουμε τα καινούρια».

Σύντομες παρεμβάσεις έκανε εκ μέρους του Ποταμιού ο Γιάννης Μεϊμάρογλου ο οποίος είπε ότι το Ποτάμι βλέπει θετικά αυτή την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως «η χώρα έχει ανάγκη μία Κεντροαριστερά που θα προτείνει μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Επίσης, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Σταύρου Θεοδωράκη. Παρεμβάσεις έγιναν και από τον Γιάννη Δατσέρη, τον Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη κ.ά.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος και Κώστας Παπαδάκης, οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Πέγκας, Θανάσης Παππάς και Νίκος Φωτίου, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Νίκος Νυφούδης, ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης κ.ά.