Skip to main content

Μουσικά εγκαίνια για το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης-40.000 τίτλοι για βιβλιοφάγους (vid)

Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στη Νέα Παραλία προκειμένου να κάνουν τη βόλτα τους και να δουν τα δεκάδες περίπτερα των εκδοτικών οίκων

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης και δίχως... στάλα βροχής άρχισε και επισήμως απόψε στις 19:30 το 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στην παραλία της πόλης προκειμένου να κάνουν τη βόλτα τους και να δουν τα δεκάδες περίπτερα των εκδοτικών οίκων και κυρίως να αγοράσουν βιβλία του ενδιαφέροντός τους.

Τα εγκαίνια του 41ου Φεστιβάλ έγιναν στις 20:30 παρουσία της γενικής γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στον σημαντικό θεσμό που συντροφεύει την πόλη εδώ και δεκαετίες.

«Θυμάμαι κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, να βρίσκομαι εδώ πέρα και να περιμένω να στηθούν οι άσπρες τέντες, οι εκδότες, οι συγγραφείς, να αραδιάσουν τα βιβλία τους, να ξεφυλλίσουμε καινούργιες και παλιότερες εκδόσεις. Νομίζω ότι το Φεστιβάλ βιβλίου μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι ό,τι σταθερότερο σε αξία και πολιτισμό στην πόλη μας, ό,τι αγαπάμε περισσότερο, την κάνει πιο αναγνωρίσιμη. Συγχαίρω τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη και τους συνεργάτες του για το γεγονός ότι κάθε χρόνο καταφέρνουν όχι μόνο να δημιουργήσουν αυτό το φεστιβάλ αλλά να μας προσφέρουν βιβλίο, να μας προσφέρουν πολιτισμό» είπε ο κ. Ζέρβας.

Στο Φεστιβάλ όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος συμμετέχουν 200 εκδότες με 40.000 τίτλους βιβλίων συνολικά ενώ 300 νέοι συγγραφείς θα βρεθούν στο Φεστιβάλ για να υπογράψουν τα βιβλία τους στα περίπτερα των εκδοτών.

«Μπήκαμε στην 5η δεκαετία μας. 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην παραλία της πόλης. Στη διοργάνωση συμμετέχουν περίπου 200 εκδότες, έχουμε περισσότερους από 40.000 τίτλους βιβλίων και έτσι πιστεύουμε ότι καλύπτουμε όλη τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή. Είναι γεγονός ότι μέσα από αυτές τις πολιτιστικές δραστηριότητες καλύπτουμε όλο το φάσμα του πολιτισμού. Μουσική, χορός, τραγούδι, θέατρο, ντοκιμαντέρ, λογοτεχνία, ποίηση. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 300 συγγραφείς, όπως έγινε και πέρσι για πρώτη φορά, θα βρεθούν στα εκθετήρια, θα υπογράψουν τα βιβλία τους, θα έρθουν σε επαφή μα το βιβλιόφιλο κοινό και θα συζητήσουν για τις νέες εκδόσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και φέτος το φεστιβάλ βιβλίου θα πετύχει παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες γιατί οι εκδότες δεν αύξησαν τις τιμές των βιβλίων και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να αγοράσουν το βιβλίο της αρεσκείας τους» ανέφερε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και για τον λόγο αυτόν υπήρξε μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Μνήμη… Μικρά Ασία… Σμύρνη… Και 100 χρόνων μνήμη…1922 με 2022» με την Κατερίνα Μακρή.




Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ) και τον δήμο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου ενώ τα περίπτερα θα είναι ανοικτά από τις 19:00 έως τις 23:00.