Skip to main content

Με κινητοποιήσεις το καλοκαίρι απειλούν οι εργαζόμενοι στους δήμους

Θεωρούν ότι διατάξεις των ΠΝΠ που ψηφίστηκαν μέσα στην «καραντίνα» πλήττουν τους εργαζόμενους και ετοιμάζονται για δυναμική αντίδραση.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων αποχή από την εργασία και πιθανώς καταλήψεις των δημαρχείων, απειλούν οι εργαζόμενοι στους δήμους, αμέσως μετά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θεωρούν ότι στη διάρκεια της «καραντίνας» η κυβέρνηση πέρασε μια σειρά από διατάξεις μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποτελούν «αιτία πολέμου» και αναφέρουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αλλαγές στα ωράρια των κοινωνικών υπηρεσιών, που διευρύνθηκαν, την ανάθεση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες και τη μεταφορά εργαζομένων από την καθαριότητα στα σχολεία. Επίσης, στην πάγια διεκδίκησή τους για μόνιμες προσλήψεις, θεωρούν ότι μένουν και πάλι στον αέρα συμβασιούχοι, που προσφέρουν επί πολλά χρόνια υπηρεσίες, καλύπτοντας στην πραγματικότητα πάγιες ανάγκες των δήμων.

Το ξεκαθάρισμα μάλιστα από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στη Βουλή, ότι δεν πρόκειται να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, προκάλεσε διαμαρτυρίες.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, διότι θεωρούν ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα οι εργαζόμενοι στους δήμους μπαίνουν σε μια νέα μη αποδεκτή πραγματικότητα, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη.

Σε ρότα κινητοποιήσεων είναι και συνδικάτα, όπως και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιμένοντας πάντως να αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε τα αιτήματά της, αλλά αντιθέτως υποβαθμίζει τις υπηρεσίες των εργαζομένων στους δήμους, προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους.