Τρίτη 24 Μαΐου 2022
x

ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΗ ΛΑΒΟΥΝ

Μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι οριζόντιες για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο από το νέο έτος θα υπάρξουν κριτήρια.

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια διαρκούν περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Οι τιμές στην ενέργεια είναι κάτι ανησυχητικό σε επίπεδο Ευρώπης και στη χώρα μας. Δυστυχώς φαίνεται οι ανατιμήσεις να κρατούν περισσότερο. Όλο το 2022 φαίνεται ότι το ενεργειακό κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο από ότι τη χρονιά που πέρασε. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές. Από τον Απρίλιο φαίνεται μια αποκλιμάκωση, θα μειώσει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά όχι σε τιμές του 2020. Αυτό προβληματίζει σε παγκόσμιο επίπεδο διότι εκτινάσσει τις τιμές πρώτων υλών, μεταφορών και άρα δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις» εκτίμησε ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει», στην τηλεόραση του OPEN.

Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

«Μέσα από τις ενισχύσεις, και από τη μηνιαία αναπροσαρμογή της επιδότησης προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο τμήμα της ανατίμησης αυτής για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει κάποια μέτρα απόψε περαιτέρω στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών. Έχουμε σχεδιάσει μια μεταβολή αυτή της ενίσχυσης. Είχαμε προνοήσει να δημιουργήσουμε ένα Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, να διαθέτουμε εκεί χρήματα, ώστε κάθε μήνα να αναπροσαρμόζουμε τη στήριξη».

Όσον αφορά τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι οριζόντιες για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο από το νέο έτος θα υπάρξουν κριτήρια.

«Έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση που λέει δεν μπορείτε να επιδοτείτε 'όλο το ρεύμα σε όλους, διότι δεν αφήνετε την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει. Έχουμε σχεδιάσει μεταβολή της ενίσχυσης για την επιδότηση του ρεύματος. Από το νέο έτος η περαιτέρω ενίσχυση στην ενέργεια θα καλύψει όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη. Θα είναι χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα καλύπτουμε μεγάλο μέρος νοικοκυριών. Θα τα εξειδικεύουμε το επόμενο διάστημα. Θα είναι με τέτοιο τρόπο που θα είναι δίκαιο» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας.

Απαντώντας στο πότε θα δουν τη νέα επιδότηση τα νοικοκυριά, ο υπουργός τόνισε πως: «Κάθε φορά που αποφασίζουμε αναπροσαρμογή προς τα πάνω, η ενίσχυση, φαίνεται από τους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς».

Φυσικό αέριο

Μιλώντας για την ενίσχυση στο φυσικό αέριο που όπως είπε οι τιμές έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Σκρέκας υπολόγισε ότι «τα τέλη χρήσης δικτύου που έχουμε αναστείλει και η έκπτωση 15%, σημαίνει ότι η μείωση στην τιμή σε μηνιαία βάση είναι της τάξης των 60 ευρώ. Καλύπτει ποσοστό της αύξησης, αλλά μην ξεχνάμε πολλοί είναι δικαιούχοι και του επιδόματος θέρμανσης, οπότε με αυτόν τον τρόπο τελικά η αύξηση θα είναι πολύ μικρή».

Παράλληλα, σημείωσε ότι για τους αγρότες θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό «Ο πρωτογενής τομέας βάλλεται. Και πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα και μακροπρόθεσμα, διότι θα πληγεί και από την κλιματική κρίση».

Για του επαγγελματίες, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επιδότηση σε επαγγελματική δραστηριότητα είναι μια παράνομη κρατική ενίσχυση. Υπάρχει η ευελιξία να μετακυλιστεί το κόστος στο προϊόν ή στην υπηρεσία κι αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία. Οι πληθωριστικές πιέσεις που οφείλονται στις αυξήσεις της ενέργειας.

Τέλος ισχυρίστηκε πως «Έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση μας έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Προσπαθούμε να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, που δεν θα μπορούσε να αντέξει αυτό ο δυσβάσταχτο βάρος» κατέληξε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ